Οι ηθικοί κανόνες που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, το οποίο οι συνθήκες της ζωής μετέτρεψαν σταδιακά σε επάγγελμα, τέθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη στον οποίο ακόμα και σήμερα δίνουν όρκο οι γιατροί. Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι ορίζουν και την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο γιατρός με τον ασθενή του, πετυχαίνουν την αρμονική συνύπαρξη της επιστήμης της ιατρικής με τον φιλοσοφικό στοχασμό και αναδεικνύουν ηθικές αρχές και ουμανιστικές αξίες.
Ωστόσο διαπιστώνουμε συνεχώς και δυστυχώς ότι μεγάλος αριθμός ιατρών έχει απομακρυνθεί από τις αρχές του Ιπποκράτη. Η «εξασθένηση» του ανθρωπισμού, η υψηλή τεχνολογία, η εκάστοτε πολιτική για την υγεία, επιδρούν αρνητικά στην ιδιαίτερη σχέση γιατρού-ασθενούς.
Το θέμα είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας και απασχολεί – ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη.
Ωστόσο όσο υπάρχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή οι Γιατροί του Κόσμου η άλλες οργανώσεις, όπου βλέπουμε την αυταπάρνηση των γιατρών στην εξάσκηση του λειτουργήματος της Ιατρικής, υπάρχει ελπίδα.
Και δεν είναι μόνον αυτοί.
Δίπλα μας, στο Νοσοκομείο Καβάλας το Τμήμα Γαστρεντερολογίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής μάς κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
Πέρα από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει το συγκεκριμένο τμήμα, διαθέτει κάτι που καμία δαπάνη δεν είναι ικανή να καλύψει, δηλαδή δεν αγοράζεται. Και αυτό είναι τα στελέχη του. Γιατροί, νοσοκόμοι, ειδικευόμενοι, αποδεικνύουν καθημερινά και σε συνθήκες -κάποιες φορές- αντίξοες πόσο αφοσιωμένοι είναι στο έργο τους και πόσο ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους.
Στο Ενδοσκοπικό Τμήμα Γαστρεντερολογίας που λειτουργεί από το 2011, οι ασθενείς που προσέρχονται είτε επειγόντως είτε με προγραμματισμένα ραντεβού δέχονται ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για το σύνολο των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Αξίζει να τονιστεί ότι το τμήμα διαθέτει -μεταξύ άλλων- την τεχνογνωσία ενδοσκοπικής κάψουλας και ασύρματης πεχαμετρίας.
Το πολύ σημαντικό –για κάθε ασθενή- όμως είναι ο τρόπος που δέχονται όλη αυτήν την φροντίδα, και αυτό είναι που διακρίνει την συγκεκριμένη κλινική. Μέσα σε ένα περιβάλλον με πρωταρχικό στοιχείο την καθαριότητα (δεν είναι πάντα αυτονόητη), γιατροί και νοσοκόμοι, έχοντας επίγνωση του σοβαρού κοινωνικού τους ρόλου, δίνουν στον ασθενή αυτό που χρειάζεται με υπομονή, χαμόγελο, κατανόηση.
Αλλά και στον συνοδό η συμπεριφορά τους είναι ανάλογη. Εξηγούν, εκλαϊκεύοντας όρους και κώδικες ιατρικούς, την κατάσταση του ασθενούς με τον καλύτερο τρόπο και κυρίως – νιώθοντας προφανώς την αγωνία τους- με ευγένεια.
«Υπεύθυνοι» γι’ αυτό το «δώρο» στους κατοίκους της περιοχής είναι η Διευθύντρια της κλινικής Β’ παθολογίας Φρειδερίκη Λάγρα και η dream team του Ενδοσκοπικού Τμήματος:
Τσιολοκίδου Γεωργία Επιμελήτρια Α’
Στυλιανίδης Στυλιανός Επ. επιμελητής Β’
Μπρουβαλής Μερκούριος Ειδικευόμενος Παθολογίας
Και οι νοσοκόμες:
Κλειτσιώτη Κωνσταντίνα, Χαψή Σοφία, Άννα Τσελέπη, Σοφία Βασιλειάδου.
Το μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο έργο που επιτελείται από τους συγκεκριμένους λειτουργούς «κλείνει» με την ευχή να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο και να γίνουν το παράδειγμα που θα αναβαθμίσει τον χώρο της υγείας στην χώρα μας.
dramini.gr