Dark Mode Light Mode

«ΟΧΙ» στους αλμπάνηδες της γλώσσας και της Ιστορίας μας

 

Συζητείται στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ως 15ο στη σειρά θέμα στην ημερήσια διάταξη, η διοργάνωση, λέει, συνεδρίου τοπικής ιστορίας που προσδιορίζεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου και θα αφορά στην «…ιστορική περίοδο της πόλης από το 1835, έτος συστάσεως του Ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα, έως το 1918, λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου…»

Γίνεται φανερό ότι κάποιοι ημιμαθείς κηφήνες αυλοκόλακες που αγωνιούν να δικαιολογήσουν τα άσκοπα και ατέρμονα σούρτα – φέρτα  τους στις κάμαρες και τους διαδρόμους του κτηρίου Herzog, φαίνεται ότι κατάφεραν να παρασύρουν την διοίκηση του Δήμου και ειδικότερα τη δήμαρχο και να συναινέσει σε μια γελοία φιέστα, χωρίς κανένα απολύτως αξιόπιστο επιστημονικό υπόβαθρο και χωρίς τις αναγκαίες και απαραίτητες σ΄ αυτές τις περιπτώσεις εξασφαλίσεις στοιχειώδους σοβαρότητος ώστε να προκύπτει και μια στοιχειώδης επίσης εγκυρότητα.

Όταν η εισήγηση του θέματος αναφέρεται στη συμμετοχή και «ερευνητών» είναι σαν να γίνεται ένα συνέδριο καρδιοχειρουργικής και να καλούνται να συμμετέχουν με εισηγήσεις τους και …νοσοκόμες.

Άλλο τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας που οργανώθηκαν σε δύο συνεχείς χρονιές από τη διοίκηση Σιμιτσή, όπου οι διοργανωτές είχαν επίγνωση της περιορισμένης δυναμικής τους και όπου συμμετείχαμε ο κάθε πικραμένος και άλλο αν ο Δήμος Καβάλας έχει τη φιλοδοξία να ετοιμάσει με τη δέουσα σοβαρότητα ένα μεγάλο (διεθνές ίσως) συνέδριο ιστορίας που θα προσβλέπει πιθανόν και στην καθιέρωσή του ως θεσμός. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα αναζητήσει ειδικούς επιστήμονες ή αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς να το οργανώσουν, να ορίσουν την κατ’ έτος εξειδικευμένη θεματική του και να απευθυνθούν σε επίσης επιστήμονες κύρους για να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Το άρπα κόλα συνέδριο μέσα σε τέσσερις μήνες, επειδή πιθανόν θα υπάρχει κάποιο σχετικό κονδύλι στην Περιφέρεια, με θέματα «ό,τι θυμάμαι χαίρομαι» και ορισμός χρονικής περιόδου προς έρευνα ενενήντα περίπου χρόνων (κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί αυτή η τόσο εκτεταμένη χρονική περίοδος, 1835 -1918), ε αυτό δεν είναι συνέδριο αλλά καραγκιόζ μπερντές.

Πριν ασχοληθείτε με τα μεγαλεπίβολα σχέδια διοργάνωσης συνεδρίων δεν πάτε να διορθώσετε εκείνη τη ρημάδα την μαρμάρινη επιγραφή στο άγαλμα του στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων στην πλατεία Κονσουλίδη που βγάζει μάτι και μας κάνει πανελληνίως και διεθνώς ρεζίλι. Το επισημάναμε πριν από μήνες, σημειώσαμε τα πολλά ορθογραφικά, συντακτικά, εννοιολογικά λάθη τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα αλλά ουδείς ως τώρα ενδιαφέρθηκε.

Με κάθε σεβασμό στο θεσμό και στο πρόσωπο της δημάρχου αλλά και με όλη μου την αγάπη σε έναν άνθρωπο της γενιάς μου και της γειτονίας μου, θέλω να προτείνω στη Δήμητρα Τσανάκα να αποσύρει το θέμα. Και αν ωστόσο επιμένει να θέλει να διοργανώσει σώνει και καλά ένα σοβαρό συνέδριο τοπικής ιστορίας, ας απευθυνθεί και σε σοβαρούς ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία. Όχι σε σκιτζήδες και καλαμπόρτζηδες.

 

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Προηγούμενο άρθρο

ΓΣΕ: Παρέμεινε και ο Στυλίδης

Επόμενο άρθρο

2ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Η κούπα πάλι στους Εργαζόμενους Καβάλα Oil