Dark Mode Light Mode

Οδηγίες πριν τον εμβολιασμό: Γράφει ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος

Καθώς η διαδικασία του καθολικού εμβολιασμού εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα ψάχνει να βρει τρόπους, κυρίως με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του.

Με βάση λοιπόν παλαιότερες μελέτες για άλλα εμβόλια αλλά και καινούργιες μελέτες παρατήρησης για τα εμβόλια του Κορωναϊού, έχουν αρχίσει να γίνονται συστάσεις που αφορούν 3 κυρίως παραμέτρους: Την άσκηση, τον ύπνο και το αλκοόλ.

Είναι γνωστό ότι ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος σε σταθερή βάση ενισχύει την άμυνα και βελτιώνει την απόκριση στον εμβολιασμό. Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2020 βρέθηκε ότι τα αντιγριπικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε άτομα που είχαν επαρκή ύπνο τα δύο 24ωρα που προηγήθηκαν του εμβολιασμού.

Παρόμοια αποτελέσματα είχαν παρατηρήσεις που αφορούσαν τα εμβόλια για τις ηπατίτιδες Α και Β. Το ίδιο ευεργετικός είναι και ο καλός ύπνος το βράδυ που ακολουθεί τον εμβολιασμό καθώς ενισχύει την ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο.

Αντιθέτως η κατανάλωση αλκοόλ εξασθενεί την ανοσολογική απάντηση και δυσκολεύει το κτίσιμο επαρκούς ανοσίας μετά τον εμβολιασμό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ για 45 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αυτή η σύσταση μάλιστα συνοδεύει την κρατική διαφήμιση του εμβολίου SPUTNIK V στη Ρωσία!

Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση της συμβολής της συστηματικής άσκησης στη αμυντική ικανότητα του ανθρώπου. Είναι γνωστό ότι η καλή φυσική κατάσταση λόγω συστηματικής άσκησης προσφέρει ένα αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα στον άνθρωπο. Φαίνεται όμως ότι εκτός από την συστηματική και τακτική άσκηση, λίγες συνεδρίες αερόβιας άσκησης πριν τον εμβολιασμό μπορεί να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του!

Η άσκηση τα τελευταία δύο 24ωρα πριν τον εμβολιασμό (λελογισμένη και βέβαια όχι μέχρι εξαντλήσεως) κινητοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα, αυξάνει τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες και «τσιτώνει» το αμυντικό μας σύστημα ώστε να αντιδράσει με δύναμη απέναντι στον εισβολέα «εμβόλιο» που θα εισέλθει στον οργανισμό μας σε λίγες ώρες.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στους ηλικιωμένους που είναι γνωστό ότι δεν απαντούν τόσο καλά στα εμβόλια. Πλέον αποτελεί σύσταση στους εμβολιαζόμενους άνω των 60 ετών να ασκούνται (έστω ένα ζωηρό περπάτημα) 2-3 φορές την εβδομάδα που προηγείται του εμβολιασμού τους και αυτή η δραστηριότητα αρκεί για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου!

Τέλος υπάρχουν μικρές μελέτες που ισχυρίζονται ότι η άσκηση των χεριών (όπου και θα γίνει η εισαγωγή του αντιγόνου) λίγες ώρες πριν τον εμβολιασμό είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη απάντηση σε αντισώματα!

Έτσι λοιπόν λίγο πριν τον εμβολιασμό μας καλό είναι να εφαρμόσουμε τις συμβουλές για άσκηση και καλό ύπνο πριν το εμβόλιο αλλά και αποφυγή του αλκοόλ για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα!

Προηγούμενο άρθρο

61ος Κύκλος Διερευνητικών Συνομιλιών Ελλάδος-Τουρκίας - Δεδομένα και Επιφυλάξεις: Γράφει ο Θανάσης Πάσχου

Επόμενο άρθρο

Rafale ώρα μηδέν: Τη Δευτέρα οι υπογραφές παρουσία Παναγιωτόπουλου και Παρλί