Dark Mode Light Mode

Οδηγίες, συμβουλές, σχόλια για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι το γνωρίζουν. Το γνωρίζουν καλά. Ο κ. Αργύρης Μυστακίδης, εκπαιδευτικός- φροντιστής, το επαναλαμβάνει με τρόπο κατηγορηματικό.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψήφιους φοιτητές δεν είναι μια απλή και μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται σκέψη, χρειάζεται γνώση ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Η συζήτηση με τον κ. Μυστακίδη είναι από αυτές που πρέπει να διαβάσουν και οι απόφοιτοι των Λυκείων και οι συγγενείς τους.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχουμε τώρα μπροστά μας κάτι που νομίζαμε ότι είναι απλό και εύκολο. Τελικά δεν είναι. Πείτε μας κάποια βασικά πράγματα. Ας αρχίσουμε με τις προθεσμίες, μέχρι πότε πρέπει να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό;

Απ: Η προθεσμία ξεκίνησε από την Τρίτη (9/7) για το μηχανογραφικό. Ας μην κάνει το λάθος κάποιος και βιαστεί να οριστικοποιήσει μηχανογραφικό μέσα σε μια μέρα. Μέχρι και την άλλη Πέμπτη (18/7) στις 12 το βράδυ το σύστημα θα είναι ανοιχτό. Το μηχανογραφικό είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία. Το που θα περάσει ο μαθητής θα το καθορίσει ακριβώς η σειρά και ο τρόπος με τον οποίο θα δηλώσει τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο. Όσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κατέθεσε στο να διαβάσει, να μελετήσει, να πάρει τους βαθμούς του, εξίσου σημαντική είναι και η σύνταξη μηχανογραφικού του δελτίου. Αυτή η διαδικασία θα μας βάλει στις πανεπιστημιακές σχολές. Πρέπει τα παιδιά να προσέξουνε. Συνήθως παγιδεύονται σε μια γνωστή λογική. Κοιτάνε τις περσινές βάσεις, λένε που περνάω σύμφωνα με τις περσινές βάσεις. Ας δηλώσω τμήματα που είναι συν, πλην από τα περσινά. Προσοχή αυτό είναι λάθος τακτική. Στο μηχανογραφικό δελτίο δηλώνουμε την επιθυμία μας. Ας απέχουμε και 3 χιλιάδες και 6 χιλιάδες μόρια από αυτήν. Δε χάνουμε απολύτως τίποτα δηλώνοντας σχολές που είναι παραπάνω από τα μόρια μας. Όσο και να μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες τάσεις για το που θα κινηθούνε οι βάσεις, ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας μας στερεί κάποια δεδομένα. Θα έλεγα το πιο σημαντικό δεδομένο που είναι η κλιμάκωση των βαθμολογιών. Βλέπουμε τα στατιστικά των βαθμολογιών αλλά δε βλέπουμε τη κλιμάκωση των μορίων. Δεν βλέπουμε δηλαδή αν ένας μαθητής που έχει πάρει 20 στη φυσική, έχει πάρει 20 και στα μαθηματικά. Οπότε δε μπορείς να ξέρεις το σύνολο των μορίων πως έχει διαμορφωθεί για τα παιδιά.

Ερ: Μπορεί το μηχανογραφικό να το κάνει ο υποψήφιος με την οικογένεια του ή χρειάζεται και ένας ειδικός;

Απ: Ασφαλώς μπορεί να το κάνει ο υποψήφιος με την οικογένεια του. Οι συμβουλές των ανθρώπων που είναι δίπλα στην προσπάθεια των παιδιών, θα έλεγα ότι είναι πολύτιμες αυτή την περίοδο. Ειδικά θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική μεταβολή σε σχέση με πέρσι. Έχουν αλλάξει οι αντιστοιχίες τμημάτων. Υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές. Για παράδειγμα το Τμήμα Φυσικής της Καβάλας, το Τμήμα Χημείας της Καβάλας, μέχρι πέρσι δεν ήταν αντίστοιχα για μετεγγραφές. Η δυνατότητα μετεγγραφών που δόθηκε φέτος σε αυτά τα τμήματα τα αναβαθμίζει. Ένας υποψήφιος βάζει το τμήμα Φυσικής Καβάλας, έχοντας στο μυαλό του ότι θα ζητήσει αργότερα για κάποιους λόγους μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη.  Για αυτό λέω ότι δεν είναι ασφαλές να κοιτάμε τα μόρια τα περσινά. Τα τμήματα για τα οποία η μεταγραφική δυνατότητα έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι θα έχουν σημαντική μεταβολή στις βάσεις.

Ερ: Τι εκτιμάτε για τις βάσεις; Θα ανέβουν; Θα πέσουν; Θα μείνουν οι ίδιες;

Απ: Υπάρχει μια γενική εικόνα ότι δε θα δούμε δραματικές μεταβολές. Παρότι υπήρχαν μαθήματα όπου υπήρξε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας. Ισοσκελίστηκαν αυτές οι επιδόσεις με καλύτερες επιδόσεις σ’ άλλα μαθήματα του πεδίου.

Προηγούμενο άρθρο

«Όλα είναι θέμα προετοιμασίας» δηλώνει για τον τουρισμό κρουαζιέρας ο Τάκης Αγγελίδης

Επόμενο άρθρο

Βασίλης Λεμονίδης: «Ήταν ο χειρότερος Ιούνιος που υπήρξε ποτέ»