Dark Mode Light Mode

Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

Με αξίωσε η Παναγία και επισκέφθηκα για ακόμη μία φορά το Άγιον Όρος και το ξεχωριστό Περιβόλι της το προηγούμενο τριήμερο παρέα με τον Δημοσθένη και τον Νεκτάριο.

Μετά από πολύ καιρό ήταν θετικό ότι υπήρχε αυτοκίνητο.  Έτσι εκμεταλλευόμενος το γεγονός με τους δύο φίλους βάλαμε σκοπό να προσκυνήσουμε την χάρη της σε όσα περισσότερα Μοναστήρια μας επιτρέπονταν.

 

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΉ ΣΚΉΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΎ

Πρώτη στάση και ορμητήριο μου πάντοτε η Ιερά Πατριαρχική Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού με Δικαίο τον Γέροντα Φιλήμων ( μακρινό μου συγγενή ) , ο οποίος είναι η διάδοχη κατάσταση στη θέση του Μακαριστού μου Γέροντος Ιωακείμ Ιερομόναχου. Μετά τους χαιρετισμούς με τον Γέροντα Φιλήμων και της ξεχωριστής συνοδείας του  –  την αγαπημένη μου Αδελφότητα. – προχωρήσαμε στο Καθολικό όπου προσκυνήσαμε την Θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΊΑΣ της ΔΑΚΡΥΡΟΟΥΣΣΗΣ, τον Προφήτη Ηλία, τεμάχιο από τα σπάργανα του Ιησού Χριστού, τα  λείψανα πολλών Αγίων,  ενώ τους φίλους μου επισκέπτες καθήλωσε το επιβλητικό χρυσό τέμπλο ύψους 12 μέτρων.

 

ΙΕΡΆ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΙΒΉΡΩΝ

Με ορμητήριο την αγαπημένη μας Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού πορευθήκαμε την πρώτη ημέρα ανατολικά φθάνοντας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ιβήρων που είναι μια εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται τρίτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων Μονών. Εκεί προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ παίρνοντας μεγάλη ευλογία και με την πίστη ότι θα είχαμε ανάλογη συνέχεια. Σαν μοναστηριακό συγκρότημα είναι μεγάλο και επιβλητικό. Η είσοδος της μονής Ιβήρων με το διαβατικό, είναι στη βόρεια πλευρά. Στο ανατολικό τμήμα της αυλής είναι το Καθολικό. Απέναντί του το μεγάλο κωδωνοστάσιο και στη συνέχεια η τράπεζα από τη μία πλευρά και το κτίριο της βιβλιοθήκης από την άλλη.

 

ΙΕΡΆ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΉΤΑ

Κατόπιν κινηθήκαμε προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σταυρονικήτα όπου προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου του Στρειδά. Ονομάζεται έτσι, όταν καθώς την έβγαλαν από τη θάλασσα που είχε παραμείνει για εκαντοτάδες χρόνια αναλλοίωτη, στο μέτωπο του Αγίου ήταν κολλημένο ένα στρείδι, που όταν το έβγαλαν έτρεξε αίμα. Είναι το μικρότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους, και το χαρακτηριστικά του στοιχείο είναι το κάστρο που δεσπόζει επιβλητικό χτισμένο πάνω σε έναν τεράστιο βράχο καθώς και οι τοιχογραφίες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΠΑΝΤΟΚΡΆΤΟΡΟΣ

Ο επόμενος μας σταθμός, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παντοκράτορος, στην οποία σημειωτέον υπάγεται και η Σκήτη του Προφήτου Ηλιού. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό και ολόσωμη εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας την οποία προσκυνήσαμε όπως και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου. Ηγούμενος της Μονής ο πολύ αγαπητός σε μένα Γέροντας Γαβριήλ ο Παντοκρατορινός.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΣΤΗΝ ΣΚΉΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΎ

Αυτό ήταν το οδοιπορικό της πρώτης ημέρας και η συνέχεια  μας βρήκε στην Ιερά Σκήτη του Προφήτου Ηλιού, όπου παρακαθήσαμε στην τράπεζα και εν συνεχεία σε ολιγόωρη ξεκούραση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησα το τάμα μου πηγαίνοντας στο μνήμα του Μακαριστού μου Γέροντα Ιωακείμ Ιερομόναχου προσευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου μας Πατρός. Το βράδυ βρέθηκα με το Δικαίο-Γέροντα Φιλήμων και πέρασα από το μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΒΑΤΟΠΕΔΊΟΥ

Η επόμενη μέρα ήταν πολύ γεμάτη καθώς μετά την Θεία Λειτουργία μαζί με τους φίλους Δημοσθένη και Νεκτάριο κινηθήκαμε προς την Βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Αγίου Όρους όπου και φτάσαμε μετά από σαράντα λεπτά στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου (ή και Βατοπαιδίου) που είναι μια εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δεύτερη (2η) στην ιεραρχία των Αγιορείτικων μονών.

Εκεί μας περίμενε ο Πατέρας Τιμόθεος -γνωστός μου από παλαιότερα έτη- με την ευλογία του οποίου προσευχηθήκαμε στις θαυματουργές εικόνες της Θεοτόκου (Παντάνασσα-Βηματάρισσα-Εσφαγμένη-Αντιφωνήτρια) ενώ είχαμε την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουμε την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, το μοναδικό θεομητορικό ένδυμα που έχει απομείνει από την Παναγία. Εν συνεχεία είχαμε την ευλογία να ασπαστούμε την Αγία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, την Αγία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με αδιάφθορο το αριστερό αυτί για 1615 έτη. Μάλιστα το αριστερό αυτί του παραμένει αναλλοίωτο στους αιώνες.

Η εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο. Προσκυνήσαμε λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ είδαμε στο Ιερό βήμα  – πάνω στην Αγία Τράπεζα  – τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στον κεντρικό ναό σώζονται τα μοναδικά εντοίχεια ψηφιδωτά που υπάρχουν στο Άγιον Όρος, ενώ οι τοιχογραφίες του είναι ζωγραφισμένες στα 1312 από τον Εμμανουήλ Πανσέληνο. Αποχαιρετώντας τον Πατέρα Τιμόθεο και στην πορεία μας για την κεντρική έξοδο προσευχηθήκαμε στην θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΊΑΣ της Ελαιοβρύτισσας και της ΠΑΝΑΓΊΑΣ της Πυροβοληθείσας.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΕΣΦΙΓΜΈΝΟΥ

Η συνέχεια του οδοιπορικού μας στο Περιβόλι της Παναγίας ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να κινηθούμε με το αυτοκίνητο σε δύσβατους δρόμους για δύο ώρες “οργώνοντας” στην κυριολεξία από την μία πλευρά και την παραλία του Βατοπεδίου που βλέπει προς Καβάλα μέχρι την άλλη παραλία και τους αρσανάδες Γιοβάνιτσας-Ζωγράφου, όπου συναντάμε το μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής, να ανέβουμε και πάλι βόρεια μέχρι την πλευρά που βλέπει Θάσο-Καβάλα και να καταλήξουμε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εσφιγμένου όπου προσκυνήσαμε στο Καθολικό του Ναού, συναντήσαμε τον Ηγούμενο Γέροντα Μεθόδιο ενώ είχα τη χαρά να βρεθώ ύστερα από δεκαέξι χρόνια με έναν παλιό μου γνώριμο και γείτονα τον Τάσο Ασλανίδη -πλέον Πατέρας Αζαρίας- όπως και με τον συγγενή μου Πατέρα Παρθένιο ο οποίος και ανέλαβε την ξενάγηση μας στα ενδότερα του Μοναστηριού.

Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες των Γαλατσάνων ζωγράφων (1811), στο σκευοφυλάκιο τμήμα της σκηνής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής τα σπάνια εικονογραφημένα χειρόγραφα.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΧΙΛΑΝΔΑΡΊΟΥ

Φεύγοντας από την Μονή Εσφιγμένου πήραμε τον δρόμο της επιστροφής και σε λίγα μόλις λεπτά ανταμώσαμε την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου (σερβικά: Манастир Хиландар) η οποία κατατάσσεται τέταρτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Είναι σερβικό μοναστήρι και βρίσκεται στο βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους. Το όνομα της προήλθε κατά πάσα πιθανότατα από τον Έλληνα αγιορείτη μοναχό Γεώργιο Χιλανδάριο, ιδρυτή και κτήτορα της προγενέστερης Μονής που είχε κτισθεί τον 11ο αιώνα ενώ στα 1198 ανήγειραν την νεότερη Μονή οι Σέρβοι Μοναχοί Συμεών και Σάββας (Πατέρας και υιός), που μετέπειτα κατατάχθηκαν Άγιοι της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Συμεών και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας που αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσιο του σπιτιού του.

Μέχρι σήμερα η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας θεωρείται ως η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού. Αυτή καθαυτή η Αγία Εικόνα είναι η πλέον άριστα διατηρημένη παλαιά Βυζαντινή Εικόνα της Θεοτόκου.

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΊΤΟΥ

Κατόπιν κινηθήκαμε προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κωνσταμονίτου μια μοναχική Μονή μέσα στο απάτητο δάσος του Κρειοβουνίου, περίπου στο κέντρο της χερσονήσου. Η Μονή απέχει μια ώρα ανηφόρα από τον αρσανά της, αρχικά εν μέσω ελαιώνα και μετά από δάσος, κυρίως καστανιάς.

Κατά την παράδοση η Μονή αυτή κτίσθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τιμάται στον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο. Στη Μονή Κωνσταμονίτου φυλάσσονται η εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας του 12ου αιώνα, δώρο της Άννας της Φιλανθρωπινής, η εικόνα της Παναγίας «Αντιφωνήτριας» και η εικόνα του αγίου Στεφάνου του 8ου αιώνα, τις οποίες και προσκυνήσαμε.

 

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΉ ΣΚΉΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΎ

Μετά από μία κοπιαστική ημέρα επιστρέψαμε στη βάση μας στην Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού και λάβαμε μέρος στο Απόδειπνο, πριν την βραδινή μας ανάπαυση. Νωρίς το πρωί λάβαμε τη Θεία χάρη στη Λειτουργία που ευλαβικά παρακολουθήσαμε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια αποχαιρετήσαμε την αγαπημένη μας Αδελφότητα, ενώ ο Γέροντας Φιλήμων μας ξεπροβόδισε μέχρι την έξοδο της Σκήτης, πήραμε την ευχή του για τελευταία φορά και επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο για να πάμε στα τελευταία προσκυνήματά πριν τον τελικό μας προορισμό… το Λιμάνι της Δάφνης.

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΊΟΥ

Η τρίτη και τελευταία ημέρα μας βρήκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κουτλουμουσίου όπου προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η Φοβερά Προστασία. Συνάντησα έναν παιδικό μου φίλο το Νίκο Κατιρντζή που τα τελευταία χρόνια βιοπορίζεται στο μαγειρείο της Μονής και αφού ανταλλάξαμε ορισμένες κουβέντες πήραμε την “κατηφόρα” για την Δάφνη.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΜΟΝΉ ΞΗΡΟΠΟΤΆΜΟΥ

Λίγο πριν την Δάφνη σταματήσαμε για ένα προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξηροποτάμου όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα τεμάχια του Τιμίου Ξύλου στο Άγιον Όρος. Το Τίμιον Ξύλον είναι ο πολυτιμότερος πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους.

Στο καθολικό της φυλάσσονται σήμερα δεκατρία τεμάχια Τιμίου Ξύλου. Όλα έχουν σχήμα σταυρού ή βρίσκονται μέσα σε χρυσούς ή αργυροὺς σταυρούς. Όλα αυτά τα τεμάχια Τιμίου Ξύλου αρχικά συναποτελούσαν το περίφημο μέγιστο ανά τον κόσμο τεμάχιο, το οποίο δώρισε στον ιδρυτή και κτήτορα της μονής, Όσιο Παύλο τον Ξηροποταμηνό, ο αυτοκράτωρ Ρωμανός κατά τον 10ο αιώνα.

Πιάσαμε πλέον το λιμάνι της Δάφνης και ύστερα από λίγη ώρα επιβιβαστήκαμε στο καράβι που θα μας μετέφερε στην Ουρανούπολη και από κει στην πανέμορφη Καβάλα. Ένα τριήμερο οδοιπορικό στο οποίο γεμίσαμε “τις πνευματικές μας μπαταρίες” μέχρι το επόμενο στον ξεχωριστό αυτόν τόπο που έχουμε τη μεγάλη τιμή και ευλογία να το έχουμε δίπλα μας, το Περιβόλι της Παναγίας μας.

Μπάμπης Παναγιωτίδης

Προηγούμενο άρθρο

«Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης»

Επόμενο άρθρο

Το καλοκαίρι στο Ακόντισμα οι «Πυξ Λαξ»