Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
Πριν από 100 χρόνια, το 1923, οι μέρες που διανύουμε τώρα, δηλαδή οι τελευταίες 13 μέρες του Φεβρουαρίου, δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα.
Αυτό συνέβη διότι με βασιλικό διάταγμα η χώρα μας -τελευταία χώρα από όλη την Ευρώπη- καθιέρωσε τότε το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι από το 44 π.χ. που ίσχυε το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο και κατά τη διάρκεια όλων εκείνων των αιώνων, χάθηκαν συνολικά 13 μέρες.
Έτσι από τον 18ο κιόλας αιώνα οι δυτικές καθολικές χώρες εφάρμοσαν το καινούργιο ημερολόγιο και η χώρα μας το καθιέρωσε, τελευταία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, τον Φεβρουάριο του 1923.
Το πρώτο λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου του 1923 το ημερολόγιο δεν έδειξε 16 Φεβρουαρίου αλλά 1η Μαρτίου.
Αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία των Εφημερίδων της εποχής εκείνης θα δει πως φύλλα της 16ης, 17ης, 18ης Φεβρουαρίου και ούτω καθεξής μέχρι την τελευταία μέρα 28 Φεβρουαρίου του 1923, δεν υπάρχουν.
Στη φωτογραφία που παραθέτουμε από την Αθηναϊκή εφημερίδα “Εμπρός”, παρατηρούμε ότι στα, αρκετά είναι αλήθεια δρομολόγια από Πειραιά προς Καβάλα, και όταν αναφέρεται ημερομηνία των τελευταίων ημερών του Φεβρουαρίου, μέσα σε παρένθεση σημειώνεται η ημερομηνία του νέου ημερολογίου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, κάθε 128 χρόνια χανόταν μία μέρα ενώ με το καινούργιο το Γρηγοριανό αυτή η μέρα χάνεται κάθε 3.300 χρόνια!