Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Οι παραλίες στο σμαραγδένιο νησί της Θάσου έχουν απίθανη φυσική ομορφιά, ευωδιές, λάμψη και αγάπη για τα τρία χρώματα που κυριαρχούν: πράσινο της βλάστησης, γαλαζοπράσινο της θάλασσας και άλικο μπλε τ’ ουρανού.
Οι περισσότερες είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, άλλες ερημικές, ενώ οι ευωδιές του βουνού και της φύσης(η ρίγανη, το φλισκούνι, το διοσμαρίνι, το ρετσίνι) και το ιώδιο της διαμαντένιας θάλασσας συνεπαίρνουν τον επισκέπτη.
-
H τυρκουάζ παραλία της Βάθης
Την παραλία της Βάθης την γνωρίζουν περισσότερο οι “σκαφάτοι” μια και αποτελούσε για πολλά χρόνια το απάνεμο λιμάνι τους όταν αυξάνονταν επικίνδυνα τα μποφόρ. Βρίσκεται βορειοανατολικά του Λιμένα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και η πρόσβαση οδικώς είναι λίγο περιπετειώδης.
Ακολουθείτε τον χωματόδρομο (με αρκετές λακκούβες) δεξιά από τα Bungalows της Μακρυάμμου και αφού περάσετε τις παραλίες Σαλιάρα και Πόρτο Βαθύ θα ανηφορίσετε δεξιά στην πευκόφυτη πλαγιά όπου βρίσκεται το ξενοδοχείου “Vathi Cove Luxury Resort & Spa” συμφερόντων του Θάσιου επιχειρηματία Τ. Γαλάνη.
Είναι ένας απάνεμος όρμος με σμαραγδένια νερά, με τα πεύκα να κατακλύζουν όλη την περιοχή και να καταλήγουν στην τυρκουάζ θάλασσα, δημιουργώντας ένα υπέροχο, αισθητικά, σκηνικό, μακριά από το πανδαιμόνιο των παραθεριστών και την πολυκοσμία.
Info: Το “Vathi Cove Luxury Resort & Spa” (τηλ: 2593 440920) απέχει 1,3 χιλιόμετρα από την παραλία Πόρτο Βαθύ και 2 χιλιόμετρα από την παραλία της Σαλιάρας.
2. Η ιστορική παραλία της Αλυκής
Στη νοτιοανατολική πλευρά της Θάσου και 31 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται η Αλυκή μια μαγευτική αμμουδερή και οργανωμένη παραλία σε μια ιστορική τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα λάμβανε χώρα το εμπόριο του θασίτικου μαρμάρου.
Η νότια παραλία της Αλυκής με τη χρυσή άμμο είναι οργανωμένη με café και υπαίθρια ταβερνάκια, ενώ η βόρεια είναι λιγότερο πολυσύχναστη και μερικώς οργανωμένη. Τα κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά και η φυσική ομορφιά του τοπίου καθιστούν την Αλυκή μια από τις γραφικότερες παραλίες της Θάσου.
3. Ο Παράδεισος βρίσκεται στα Κοίνυρα της Θάσου!
Η μαγευτική παραλία του Παράδεισου είναι από τις παλαιότερες του νησιού, τα πεύκα πλέκουν με τα βράχια και κατεβαίνουν σε κάποια σημεία μέχρι τα καταγάλανα νερά δίνοντας την αίσθηση ενός απαράμιλλου τοπίου.
Η θάλασσα καταγάλανη, ρηχή με ελαφρύ κυματισμό, ψιλή χρυσαφένια άμμος και το μπιτς μπαρ η πιο δροσιστική απάντηση στην καλοκαιρινή ραστώνη. Παλαιότερα υπήρξε η παραλία των γυμνιστών, αφού η πρόσβαση δεν ήταν και τόσο εύκολη, σήμερα είναι οργανωμένη και προσελκύει μεγάλο αριθμό παραθεριστών.
Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ξαπλώστρες, ντους, γήπεδο beach volley, το beach bar προσφέρει ποτά, αναψυκτικά και καφέδες ενώ το εστιατόριο έχει ένα πλούσιο μενού με παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Η παραλία του Παράδεισου απέχει 26 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νησιού τον Λιμένα και 2 χλμ από τα Κοίνυρα.
4. Η κατάλευκη παραλία της Σαλιάρας (Marble Βeach)
Η παραλία της Σαλιάρας (ή Μarble Βeach) που το μήκος της δεν ξεπερνά τα 50 μέτρα βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Λιμένα. Η άσπρη άμμος με τα μικρά λευκά βότσαλα (που δημιουργήθηκαν από το παρακείμενο λατομείο μαρμάρων) δίνει ένα μαγευτικό κρυστάλλινο χρώμα στα νερά της παραλίας.
Ο χώρος είναι οργανωμένος με ξαπλώστρες και ομπρέλες, η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και το εισιτήριο εξαργυρώνεται στο bar με καφέ, αναψυκτικό ή μπύρα. Θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας το δρόμο από τον Λιμένα προς τη Μακρύαμμο, όταν θα συναντήσετε την είσοδο του ξενοδοχείου στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο, προσεκτικό οδήγημα για περίπου 4 χιλιόμετρα μια και ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες.
5. Η παραλία Φαρί μετά την Σκάλα Μαριών
Η παραλία Φαρί απέχει 32 χλμ από τον Λιμένα και είναι προσβάσιμη μέσω ενός χωματόδρομου που είναι σε κακή κατάσταση. Σας προτείνουμε λοιπόν να αφήσετε το αμάξι σας κοντά στον επαρχιακό δρόμο και αφού περπατήσετε για ένα τέταρτο θα φτάσετε στη παραλία η οποία σημειωτέων δεν είναι οργανωμένη αλλά ερημική και μαγευτική!
Το σκηνικό θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα, από τη μια οι απόκρημνοι βράχοι του κόλπου και τα καταπράσινα πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά και από την άλλη τα δροσερά γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της παραλίας.
Η ακτή είναι αμμουδερή έχει μεγάλο μήκος ενώ σε κάποια σημεία σχηματίζονται βραχάκια για βουτιές και ψαροντούφεκο. Πριν φτάσετε στη παραλία θα περάσετε από το αρχαίο αγγειοπλαστείο του Φαρί (ο χώρος είναι περιφραγμένος) υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον 6ο π.χ. αιώνα. Εκεί κατασκευάζονταν οι περίφημοι αμφορείς της Θάσου.