Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οφείλει την ύπαρξή του στην Καβάλα.
Από το 1957 με πρωτοβουλία των αειμνήστων Δημήτρη Λαζαρίδη και Χαράλαμπου Λαλένη είχαν αρχίσει παραστάσεις αρχαίου δράματος στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Οι δύο αυτοί άντρες βλέποντας τη δραστηριότητα του Εθνικού θεάτρου στην Επίδαυρο σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένας αντίστοιχος κρατικός θεατρικός οργανισμός στη βόρεια Ελλάδα που θα έδινε παραστάσεις στην «Επίδαυρο της Μακεδονίας» που ήταν οι Φίλιπποι. Το συζήτησαν με το Σωκράτη Καραντινό που είχε έρθει ως σκηνοθέτης με μια παράσταση στους Φιλίππους και κατόπιν με τον Θάσιο υπουργό της κυβέρνησης Καραμνλή Αύγουστο Θεολογίτη.
Ο πονηρός θασίτης υπουργός πήρε αγκαζέ τον Γιώργο Θεοτοκά, φίλο του Καραμανλή,και σε μια δεξίωση το καλοκαίρι του 1960, τον «στρίμωξαν» και του έθεσαν το θέμα. Στην αρχή ο Σερραίος πολιτικός ήταν διστακτικός αλλά πες πες οι Θεολογίτης και Θεοτοκάς τον έπεισαν και έτσι με σχετικό νόμο στις αρχές του 1961 ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και δίνει την παρθενική του παράσταση τον Αύγουστο του 1961 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή. Για τα επόμενα είκοσι περίπου χρόνια το ΚΘΒΕ είναι ο οργανωτής του Φεστιβάλ Φιλίππων και όλο το καλοκαίρι έχει έδρα την Καβάλα.
Το πώς υποδέχτηκε η βόρεια Ελλάδα το ΚΘΒΕ και τι σήμανε για την Καβάλα η ίδρυσή του αποτυπώνεται γλαφυρά στη διαφήμιση από εφημερίδα του 1961 που δημοσιεύουμε.
Σήμερα (εδώ και πολλά χρόνια δηλαδή) το ΚΘΒΕ μας έχει (με συγχωρείτε) κλασμένους. Η πρεμούρα και η λαχτάρα όλων των διευθυντών του είναι η παρουσία τους στην Επίδαυρο. Για τους Φιλίππους ούτε που νοιάζονται. Περνάνε κάθε χρόνο με μια παράσταση και από τους Φιλίππους όπως περνάνε και από όλα τα καλοκαιρινά πανηγύρια, από χωριά και κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα.
Θ.Θ.