Dark Mode Light Mode

Οι αγρότες των Αντιφιλίππων διαμαρτύρονται κι απειλούν να μην ψηφίσουν την Κυριακή!

Ο Στέλιος Μακρίδης (φωτογραφία) είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Αντιφιλίππων.

Υπογράφει την προχθεσινή διαμαρτυρία αφού εκεί που συνετρίβη το αεροπλάνο Antonov υπήρξε ζημιά. Όχι αποζημίωση των αγροτών. Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Τώρα οι αγρότες των Αντιφιλίππων απειλούν στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, να απέχουν από τις ευρωεκλογές!

Η συνέντευξη του Στέλιου Μακρίδη

Ερ: Πείτε μας το λόγο που διαμαρτύρεστε οι αγρότες των Αντιφιλίππων.

Απ: Διαμαρτυρόμαστε γιατί προτού δυο χρόνια με την πτώση του αεροσκάφους από την Ουκρανία, είχε πάθει ζημιά μια περιοχή στα αγροτεμάχια των Αντιφιλίππων. Μια συνολική έκταση 700-800 στρέμματα. Για τα οποία εδώ και δυο χρόνια διατηρείται μια προβληματική κατάσταση, χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.

Ερ: Ποιος πρέπει να σας αποζημιώσει; Η Ελλάδα; Η Ουκρανία; Η εταιρεία του αεροπλάνου;

Απ: Εμείς σαν αγρότες δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στην Ουκρανική εταιρεία. Δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα να ασχοληθούμε με αυτήν. Υπεύθυνο είναι και το Ελληνικό κράτος που ούτως ή άλλως αυτό δέσμευσε την περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους. Δε τη δέσμευσε η Ουκρανία.

Ερ: Τι σας έλεγαν τόσο καιρό; Πέρασαν δυο χρόνια.

Απ: Κάναμε κάποιες ενέργειες μέσω του Δήμου Παγγαίου και του Δημάρχου Φίλιππα Αναστασιάδη. Κάποια έγραφα στείλαμε και στέλναμε ανά τακτικά διαστήματα αλλά πήραμε μόνο υποσχέσεις. Ανέλαβαν κάποιοι βουλευτές να τελειώσει η δουλειά. Προφανώς μείνανε και αυτοί στις υποσχέσεις που τους έδωσαν…

Ερ: Στην ανακοίνωση που βγάλατε αναφέρετε ότι επειδή δεν έχετε αποζημιωθεί, την Κυριακή θα βρίσκεστε στα εκλογικά κέντρα του χωριού κάνοντας διαμαρτυρία. Ίδρωσε το αυτί κάποιων;

Απ: Δε θα κάνουμε απλώς μια διαμαρτυρία. Θα έχουμε μια μεγάλη αποχή από την ψηφοφορία. Δε θα ψηφίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δημοτικού διαμερίσματος Αντιφιλίππων. Έχουμε κάποιες επαφές με κάποιους βουλευτές και αναμένουμε που θα οδηγήσουν αυτές επαφές.

Ερ: Δε θέλετε άλλες υποσχέσεις. Θέλετε πράξεις.

Απ: Φυσικά. Τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος.

Ερ: Είναι δεσμευμένη και σήμερα η έκταση που έπεσε το αεροπλάνο;

Απ: Όχι αυτή τη στιγμή έχει αποδεσμευτεί. Στην αρχή ήταν γύρω στα 700 στρέμματα δεσμευμένα από το Ελληνικό στρατό για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Σιγά-σιγά με τον καιρό, αποδεσμευόταν κάποιες περιοχές. Στο τέλος έμειναν ακριβώς στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, γύρω στα 70 στρέμματα.

Ερ: Είναι μια έκταση που δεν καλλιεργήθηκε για δυο συνεχόμενα χρόνια. Σίγουρα ένα πρόβλημα.

Απ: Δεν καλλιεργήθηκε και δεν είχαμε την πρόσβαση να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Το αεροπλάνο σας θυμίζω είχε πέσει επάνω στο αρδευτικό δίκτυο, το οποίο δεν μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε γιατί ήτανε το αεροσκάφος εκεί κι αυτή η περιοχή αποδεσμεύτηκε την επόμενη χρονιά. Δεν είναι μόνο δική μας η ζημιά, είναι και της ΔΕΥΑ Παγγαίου. Έγιναν κάποιες αντικαταστάσεις χώματος, ήρθαν κλιμάκια για αναλύσεις. Στην αρχή, αμέσως μετά την πτώση είχαμε και μια δυσφήμηση του αγροτικού προϊόντος μήπως υπάρχει κάτι. Μέχρι που βγήκανε μετά από 20 ημέρες οι αναλύσεις από το Ελληνικό κράτος και αναφέρανε ότι όλα είναι καλά.

Προηγούμενο άρθρο

Τελειώνουν τα έργα στην πλατεία Καπνεργάτη και στον Άγιο Νικόλαο 

Επόμενο άρθρο

Η εκδήλωση στη μνήμη του Δ. Τσαμκιράνη και η εκπρόσωπος του περιοδικού Figaro