Η κ. Δέσποινα Αργυροφθάλμου είναι εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Λεκάνης για το ενοχλητικό, προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στην ίδια περιοχή.
Η συνέντευξη της στην Πρωινή επιβεβαίωσε τις αλλαγές που έκανε στη νέα πρόταση της η εταιρία. Αλλαγές που δεν ικανοποιούν. Πάντως μια νέα περίοδος διαβούλευσης ξεκίνησε, χωρίς η ανησυχία και η διαφωνία κατοίκων και φορέων να έχει περιοριστεί. Όπως είπε στην Πρωινή, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε η πρόταση να μην λάβει άδεια υλοποίησης.
Η συνέντευξη
Ερ: Ένα έγγραφο αλλάζει την όλη κατάσταση στο θέμα. Η εταιρεία εμφανίζεται να περιορίζει το φωτοβολταϊκό ως πρόταση. Πιο μακριά από τα σπίτια και από τις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων. Είναι έτσι;
Απ: Πραγματικά η εταιρεία μετά από τις κινητοποιήσεις κατοίκων Λεκάνης και τις επισημάνσεις τις οποίες κάναμε, έχει αλλάξει. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε η διαβούλευση για να εκφραστούν οι κάτοικοι του χωριού. Μετά από δικές μας επισημάνσεις η εταιρία έχει αλλάξει κάποια σημεία στις μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Είναι δυο τα σημεία. Το ένα περιορίζει την πρόταση σε ένα πολύγονο σαν έκταση. Έτσι ώστε η απόσταση από τον οικισμό του χωριού να είναι μεγαλύτερη από τα 30 μέτρα που ήταν αρχικά. Επίσης βγάζει εκτός -κάνοντας μια γκέλα- την κτηνοτροφική μονάδα, την οποία στην προηγούμενη μελέτη την εμπεριείχε. Όλα τα άλλα ισχύουν στην πρόταση της Αλλά αυτό δεν είναι μόνο το θέμα. Ένα τόσο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι ορατό από κάθε σημείο του οικισμού. Η Λεκάνη είναι ένα λεκανοπέδιο, όπου τα βουνά γύρω της την αγκαλιάζουνε. Σ’ αυτά θα εγκατασταθεί ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα πλήξει στην κυριολεξία τον οικισμό.
Ερ: Αυτές οι αλλαγές πως προκύπτουν;
Απ: Καταρχήν υπήρχε περιβαλλοντολογική μελέτη, για την οποία δεν έγινε διαβούλευση. Μετά από τις δικές μας επισημάνσεις, η Αποκεντρωμένη ζήτησε από το φορέα, από την εταιρεία, να την τροποποιήσει σε κάποια σημεία. Έτσι λοιπόν αυτοί τροποποίησαν την απόσταση από τον οικισμό. Έχουν αλλάξει τα 30 μέτρα από τον οικισμό, στα 200 μέτρα. Αλλά πάλι ότι κάνουν θα είναι ορατό. Θα είναι πάνω από τον οικισμό…
Ερ: Δεν ικανοποιούν αυτές οι αλλαγές;
Απ: Όχι βέβαια! Δεν ικανοποιούν. Διότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις θα έχουν σχέση με την οικονομία, την ταυτότητα του οικισμού μας. Με την υγεία των κατοίκων. Την κοινωνική ζωή. Κι αν θέλετε και με τις δυνατότητες να εξελιχθεί αυτό το χωριό… Αυτό το χωριό να μπορέσει να αναπτυχθεί αγροτουριστικά, να αναπτυχθεί με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και να είναι προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Η γνωστή πατάτα της Λεκάνης. Το μικροπεριβάλλον θα επηρεαστεί τόσο πολύ που δε θα μπορεί πέρα από την ταυτότητα που έχει, ούτε τα προϊόντα τα οποία παράγονται σ’ αυτόν τον τόπο, να έχουν τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα. Ουσιαστικά θα «πνίγει» τους κατοίκους αυτού του τόπου, οι οποίοι με πείσμα, με αγωνία και επιμονή καταφέρνουν να έχουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Ελεύθερα ζώα που βόσκουν στις πλαγιές μας, δημιουργώντας και κλίμα. Το σωστό κλίμα στην περιοχή μας. Έγινε μια τροποποίηση της περιβαλλοντολογικής μελέτης, βάζοντας αυτά τα νέα στοιχεία και έτσι η Αποκεντρωμένη το ξαναγύρισε πίσω προς διαβούλευση. Οπότε καλεί τους φορείς, την τοπική κοινωνία να τοποθετηθούν εκ νέου. Ωστόσο, τα περισσότερα έργα στην Ελλάδα, ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία. Τα περισσότερα εξ’ αυτών παίρνουν θετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη και ουσιαστικά προχωρούν στην εγκατάσταση. Εκτός από τους τόπους και τις περιοχές όπου οι άνθρωποι αντιδρούν και κινούνται νομικά, αφού οι περισσότερες μελέτες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Ερ: Τι συνάντηση θα είναι αυτή της Κυριακής;
Απ: Καλούμε σε εκδήλωση και συνέλευση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στη Λεκάνη. Έχουμε ανθρώπους καλεσμένους για να μας ενημερώσουν. Δικηγόρους, περιβαλλοντολόγους αλλά και απλούς ανθρώπους από άλλα μέρη. Στα οποία πήγανε να εγκαταστήσουν ίδια πάρκα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνανε έναν αγώνα που τις περισσότερες φορές στέφθηκε με επιτυχία. Μιλάω για την περίπτωση της Κοζάνης με την Καλαμιά, όπου και εκεί θα γινόταν ένα τεράστιο έργο. Οι άνθρωποι, η κοινότητα, οι συλλογικότητες αυτές που αντέδρασαν καταφέρανε να αποτρέψουνε αυτό το έργο. Έχουμε έναν πολύ αξιόλογο και αξιόπιστο δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση, τον κ. Κόλλια. Ο οποίος έχει καταφέρει να νικήσει σε πολλές περιπτώσεις. Το σημαντικότερο όλων είναι οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν και να μην επιτρέπουν να αλλάζει χρήση η γη η οποία τους μεγάλωσε, τους έθρεψε και τους έκανε επιστήμονες, τους έκανε ανθρώπους, βοσκούς, κτηνοτρόφους, πατατοκαλλιεργητές. Εμείς αυτήν τη γη δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν! Θα εκδηλώσουμε, θα διαμαρτυρηθούμε, θα τοποθετηθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι μ’ όσους είναι δίπλα μας να πορευτούμε και με τους υπόλοιπους που είναι απέναντι μας, να τους πολεμήσουμε. Μέχρι στιγμής είναι δίπλα μας η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Νέστου.