To Βέλγιο είναι μια χώρα με περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και που ως ένα σημείο βάδιζε μαζί με την χώρα μας μέσα στην πανδημία. Ο πρώτος θάνατος στο Βέλγιο σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου και στην χώρα μας ακριβώς την επόμενη ημέρα.
Στην Ελλάδα το βράδυ της 11ης Μαρτίου εστάλη το θορυβώδες εκείνο SMS από το 112 που σήμανε το κλείσιμο των πάντων εκείνη την στιγμή, ενώ στο Βέλγιο στις 12 Μαρτίου 2020 συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στις Βρυξέλλες και αποφασίστηκε το κλείσιμο σχολείων, καφέ, ντίσκο, εστιατόριων κλπ. αλλά από τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας Παρασκευής 12 Μαρτίου.
Το τι συνέβη μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ήταν αναπάντεχο! Σε όλο το Βέλγιο οργανώθηκαν, σε pubs και Café τα λεγόμενα Lockdown parties! Αντιγράφοντας παρόμοια πάρτι σε Βερολίνο και Παρίσι, σε κάθε περιοχή μαζεύτηκε κόσμος για να απολαύσει το τελευταίο ποτό και την τελευταία μπύρα για τις επόμενες 3 βδομάδες, όση θα ήταν και η διάρκεια των μέτρων!
Τα μαγαζιά γέμισαν ασφυκτικά καθώς πολλοί τα περιέγραφαν αστειευόμενοι σαν τα πάρτι της τελευταίας ημέρας του κόσμου!
Το φαινόμενο και η μαζικότητα του αιφνιδίασε τις αρχές!
Οι αρμόδιοι έμειναν άφωνοι! Δεν ήξεραν από που τους ήρθε! Λίγη ώρα πριν το κλείσιμο υπήρξε μια τεράστια μετάδοση του ιού! Ήταν μια κοινωνική αντίδραση που δεν μπορούσαν να περιμένουν ούτε να την περιορίσουν και που άλλαξε (μαζί και με άλλους παράγοντες) την εξέλιξη της πανδημίας στο Βέλγιο.
Σήμερα το Βέλγιο μετράει 28500 κρούσματα, 3346 θανάτους, 327 στο τελευταίο 24ωρο και έχει μια καμπύλη κάθετα ανοδική. Αντιστοίχως η Ελλάδα μετράει 2000 κρούσματα και 92 θανάτους ενώ η καμπύλη της έχει σχεδόν επιπεδωθεί.
Ανάφερα τα γεγονότα στο Βέλγιο για να αντιληφθούμε πως ένα τυχαίο ή μη γεγονός μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη μιας επιδημίας σε μια χώρα. Ένα οποιοδήποτε γεγονός που θα έχει όμως ευρεία εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικό
. Και ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προκύψει από μια «επανάσταση» εναντίον της καραντίνας των Ρομά στην Θεσσαλία! Ή από μη επιτηρούμενη δραστηριότητα των πιστών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας με την σημασία που έχει στον ψυχισμό μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού η εβδομάδα των Παθών.
Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει με την μέθοδο ντελίβερι ή με άλλον τρόπο. Όποιος όμως ξέρει τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα της Αναστάσεως, θα αντιληφθεί γρήγορα ότι ενδεχομένως ένα τέτοιο εγχείρημα να θέσει σε κίνδυνο όλον τον σχεδιασμό για τον περιορισμό της πανδημίας.
Εκείνη την ώρα δεν είναι δυνατή η επιτήρηση από την αστυνομία όλης της επικράτειας ούτε ο περιορισμός της ταυτόχρονης κίνησης τόσων πολιτών προκειμένου να πάρουν το Άγιο Φως και υπό την πίεση, μάλιστα, του οικογενειακού τραπεζιού με τη μαγειρίτσα που περιμένει. Δυστυχώς αυτό το Πάσχα δεν μπορεί να είναι ένα κανονικό Πάσχα και πολλές από τις παραδόσεις δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν.
Η Ιεραρχία έχει τοποθετηθεί. Οι αρμόδιοι επίσης. Ας μην υπονομεύσουμε μόνοι μας την κοινή προσπάθεια. Του χρόνου θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα όπως ξέρουμε εμείς οι Έλληνες, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί.
Καλό Πάσχα και καλή λευτεριά…