Ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμαρχοι της χώρας, ειδικά όσοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τονίζουν την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από το κράτος.
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου. Είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ότι «… χωρίς αυξήσεις στα χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων οι Δήμοι θα έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα».
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οδεύουμε σε Δήμους που θα χρωστούν κι εξ αυτού του λόγου ζήτησε περισσότερες πιστώσεις από το κράτος. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης συμφώνησε φυσικά αλλά εξήγησε ότι για το Δήμο Καβάλας τα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διατεθούν σε μικρομεσαία έργα. Έργα καθημερινότητας όπως τα χαρακτήρισε.
Η δήλωση Μουριάδη
«Οικονομικά είμαστε ζορισμένοι. Φυσικά και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από το κράτος. Αυτό αρχίζει και φαίνεται. Είμαστε πολύ φειδωλοί στο να δίνουμε διάφορες χορηγίες που δίναμε μέχρι τώρα σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Υπάρχει μια οικονομική στένωση. Δεν είμαστε σε κατάσταση να χρωστάμε και αυτό που γίνεται είναι να μη χρωστάμε στην αγορά. Η έλλειψη των χρημάτων φαίνεται στην καθημερινότητα. Φαίνεται στους δρόμους, οι οποίοι σε πολλά σημεία είναι σε κακή κατάσταση.
Ή στις κοινότητες μας, όπου υπάρχουν ακόμη χωματόδρομοι. Πρέπει σε κάποια στιγμή να ασφαλτοστρωθούν. Με τα όποια χρήματα, τα οποία προέρχονται από τα τακτικά μας έσοδα, το πρόβλημα δε λύνεται. Για αυτό βλέπετε ότι υπάρχει μια «μιζέρια» στο θέμα των έργων.
Υπάρχουν πολλά λεφτά στη διαδικασία των ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δυστυχώς τα χρήματα αυτά δεν είναι για την καθημερινότητα. Αν μου έδινε περισσότερα χρήματα το κράτος θα τα διέθετα για έργα.
Αυτός είναι ο στόχος μου μέσα στην πενταετία. Πέρα από αυτά που έχουμε προγραμματίσει και είναι υδρεύσεις και όλα αυτά, πρέπει να δούμε και λίγο τα έργα της καθημερινότητας. Γενικά θέλουμε χρήματα από το κράτος.
Εγώ δεν αντιλέγω σ’ αυτά που λένε οι συνάδελφοι μου. Αποτέλεσμα των χρημάτων που χρειαζόμαστε ήταν και η αύξηση φέτος των ανταποδοτικών τελών. Την είχαμε ανάγκη. Δεν το κάναμε, δεν αυξήσαμε τα τέλη γιατί θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο.
Επίσης μέχρι και πριν λίγο καιρό, στην προηγούμενη θητεία μου όπου είχε παρθεί η απόφαση των προηγούμενων ανταποδοτικών, έπρεπε να βάζουμε χρήματα από τα τακτικά μας έσοδα. Να πληρώνουμε από άλλες πηγές εσόδων.
Γιατί η καθαριότητα δεν μπορεί να είναι χρεωστική. Πρέπει να είναι ισοσκελισμένη. Αυτό λοιπόν πλέον δεν μπορούσαμε να το κάνουμε και φέτος. Αν το κάναμε, δε θα κάναμε τίποτα απολύτως. Ανεβάσαμε τα τέλη και ευελπιστούμε σε βελτίωση της κατάστασης και με την ενεργειακή κοινότητα.
Σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Αυτήν τη στιγμή με τη μελέτη που πρέπει να ετοιμαστεί και να παραδοθεί στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είναι υποχρεωτική, θα μπορέσουμε να ζητήσουμε και να πάρουμε για την Ενεργειακή Κοινότητα δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων. Βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ καλό σημείο για να έρθει η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει συνεννόηση αρχικά με τους αρχηγούς των παρατάξεων».
Τι είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου
Στη συνέντευξη του για τα οικονομικά των Δήμων ο Δήμαρχος Αγρινίου είπε μεταξύ άλλων (πηγή in.gr): «Αν δεν υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στους Δήμους, θα έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δήμων. Το επαναλαμβάνω διότι θα το αντιμετωπίσουμε όλοι φέτος.
Με την συνεχή παρακράτηση για το τέλος ταφής, τις αυξήσεις που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων που καλώς γίνονται, θα έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε αν δεν αυξηθούν οι ΚΑΠ. Και δεν είναι μόνο οικονομικά φυσικά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε.
Ταυτόχρονα βλέπουμε πως δεν υπάρχει μια πρόθεση ενίσχυσης των δήμων. Όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στους ανθρώπινους πόρους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πλέον κοινωφελής εργασία. Και ενώ ανοίγουν τα προγράμματα 55 – 67, με επιδότηση όμως του 25% από τους δήμους, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν προγράμματα επιδότησης ανέργων 18-30 με 100% .
Για ποιο λόγο να μην συμμετέχουν και οι δήμοι σε αυτό το πρόγραμμα; Νέα παιδιά να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στους Δήμους και εμείς να έχουμε νέους ανθρώπους να εργαστούν. Να επαναλάβω ότι στο τέλος της χρονιάς να είστε σίγουροι δεν θα βγαίνουν οι προϋπολογισμοί της επόμενης.
Και σε πάρα πολλούς δήμους δεν θα βγαίνουν οι ισολογισμοί. Θα πρότεινα να ζητήσουμε 2 επιπλέον δόσεις ΚΑΠ. Αυτό θα το δει φυσικά η επιτροπή των Οικονομικών της ΚΕΔΕ και θα το υπολογίσει με ακρίβεια».