Dark Mode Light Mode

Οι δύο όψεις του νομίσματος: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Εννοώ τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από δύο κόμματα που μας κυβέρνησαν και τα οποία φιλοδοξούν να πάρουν πάλι την εξουσία διακυβέρνησης της χώρας μας, η μια όψη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Στο κόμμα αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης με πολιτικό ένστικτο και Κρητική παλικαριά, όταν αμφισβητήθηκε, δέχτηκε την πρόκληση και δε φοβήθηκε καθόλου να αντιπαρατεθεί με πρωτοκλασάτα ονόματα που στο παρελθόν, στην κομματική φωτεινή αφίσα του κόμματος είχαν τη μεγαλύτερη λάμψη.

Αιτία της αμφισβήτησης ότι δεν πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και δεν τρέχει μπροστά το κόμμα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ με το δικό του ασφαλές κριτήριο έκρινε και έκρινε σωστά και δίκαια.

Στον πρώτο γύρο έφερε τον Νίκο Ανδρουλάκη σαφώς να προηγείται από όλους τους άλλους, όχι τόσο γιατί ήταν πετυχημένη η αντιπολιτευτική του τακτική αλλά για την αδικία που γίνονταν στο πρόσωπό του να αμφισβητηθεί άκαιρα και μάλιστα από μερικούς-ες που είχαν αποστασιοποιηθεί χρόνια του ΠΑΣΟΚ της μαύρης εκείνης περιόδου των μονοψηφίων ποσοστών της απαξίωσης.

Στον δεύτερο γύρο ο δήμαρχος που πίστευε ότι ήταν ο αντιπρόσωπος του 79% που ήθελαν την αλλαγή προέδρου, διαψεύστηκε και κατατροπώθηκε! Η πλειοψηφία τον έστειλε στη δημαρχία, την οποία όπως φαίνεται από αυτούς που το ψήφισαν σα δήμαρχο και ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές, δεν τον εμπιστεύονται μια και δεν πλειοψήφησε ούτε σ’ αυτούς.

Είχε βέβαια ισχυρή υποστήριξη βαρβάτων ονομάτων του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ αλλά και του Γιώργου και του Νίκου Παπανδρέου, ο κύριος Δούκας, στο δεύτερο γύρο αλλά απέτυχε. Οι Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει καλά αυτό που είπε ο πατέρας τους «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείτε ούτε χαρίζεται σε κανέναν», μάλλον κακό έκανε στον Δούκα η παρέμβασή τους.

Ο Ανδρουλάκης τώρα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του Κινήματος τουλάχιστον μέχρι της επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και είναι αδύνατον να φέρει αυτός ή κάποιος άλλος από τους συνυποψήφιους του το ΠΑΣΟΚ στα προ της κρίσης ποσοστά του.

Το κόμμα αυτό έχει αντίπαλο το παρελθόν του και το βλέπουμε σ’ αυτούς που απαρτίζουν σήμερα τους οπαδούς του. Είναι οι εμμονικοί του παρελθόντος, περίπου στο 6%, όπως δείχνουν οι στατιστικές και όσοι θα επιστρέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται.

Με τη νέα νοοτροπία που διαμορφώνεται στην Ελληνική κοινωνία και την απαξίωση των πολιτικών που τις άσκησαν, απ’ όσα διαδραματίστηκαν στο άμεσο παρελθόν, άλλαξε δραματικά και το κριτήριο επιλογής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τώρα οι περισσότεροι ψηφίζουν για το μέλλον της πατρίδας και όχι για τη βόλεψή τους ή την υποσχόμενη θεσούλα, όπως στο παρελθόν. Οπότε κυβερνητική προοπτική για το ΠΑΣΟΚ αυτοτελώς δεν υπάρχει, πρέπει να δουν τη συνένωση των ομοειδών πολιτικών δυνάμεων.

Αυτά με τις προεδρικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και με τη νέα του ηγεσία. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε και να συγχαρούμε το κόμμα αυτό είναι ότι διοργάνωσε και εκτέλεσε την εκλογική διαδικασία με υποδειγματικό τρόπο, μ’ όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Στην άλλη όψη του νομίσματος έχουμε μια επιλογή εκλογής νέου προέδρου με κανόνες που δεν τιμούν ένα κόμμα της αριστεράς, του Κύρκου και του Αλαβάνου, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του -στην Εφημερίδα το ΒΗΜΑ- πολύ απαξιωτικά.

Συγκεκριμένα, μιλάει για την «κωμωδία του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία ξεκίνησε ως «τραγωδία» με το τρίτο μνημόνιο και εξελίχθηκε «σε θέατρο του παραλόγου και του κωμικού». «Δεν πρόκειται για δραματική ταινία αλλά για σάτιρα, και μάλιστα πολύ γελοία».

Αυτά μας λέει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Εμείς θεατές αυτού του θεάτρου του παραλόγου τι να πούμε, εκείνος ξέρει και το ξέρει καλά. Αυτό πάντως που παρακολουθούμε είναι πρωτόγνωρο, γιατί τόσο φανερά και απροσχημάτιστα να προσπαθεί η παλιά νομενκλατούρα του κόμματος να καθαιρέσει με κάθε μέσο έναν εκλεγμένο από την βάση τους πρόεδρο, με τέτοια τερτίπια που γίνονται φανερά και σ’ εμάς τους ανίδεους.

Πολλά και μεγάλα τα λάθη αυτών που περιβάλλουν τον Κασσελάκη, οι συμβουλές που του δίνουν καταστροφικές και ανέφικτες. Πέφτουν σε κάθε παγίδα που τους στήνουν οι άλλοι που γνωρίζουν καλά από αυτές τις πρακτικές και τις μεθόδους και με τα λάθη τους οι σύμβουλοί του αποψίλωσαν τον άνθρωπο Κασσελάκη από κάθε εξουσία ή προνόμιο που είχε για να πάει στις εκλογές «καβάλα σε άσπρο άλογο».

Θα κάνουν τα πάντα οι 100, για να μην έχουν απέναντί τους τον Κασσελάκη. Δεν τον θέλουν αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές. Δε θα φεισθούν τρόπους που δεν θα έχουν σχέση με τη δημοκρατία, την ηθική και την αξιοκρατία.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι για τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν όλοι στη γύρα για να πείσουν το λαό του κόμματος ότι είναι οι μοναδικοί που θα ενώσουν τις δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ και με τα σχέδια τους θα τους ψηφίσουν οι Έλληνες για να ξαναγίνουν κυβέρνηση.

Όλοι θα ήθελαν, λένε, τον Κασσελάκη αντίπαλο για να τον νικήσουν στο αλώνι! Έκαναν τα πάντα όμως για να τον αποκλείσουν «στα άγια όργανα» τους. Δεν πιστεύω να μην έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλυθεί προ πολλού.

Ο αγώνας τους και οι μεθοδεύσεις τους ότι γίνεται για τη σφραγίδα και τα τέσσερα εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης είναι φανερός, δεν μπορεί να κρυφτεί πια. Αυτά φοβούνται μην τους τα πάρει ο Κασσελάκης, οι παλιοί που δυστυχώς για αυτούς, τον εγκρίνει η βάση του κόμματος τους, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Και ξέρετε γιατί τον υποστηρίζει η βάση και ποιο είναι το κριτήριό του; Ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία που του γίνεται !      

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Ν. Παναγιωτόπουλος στον RealFm: «Η μεταναστευτική πολιτική αυστηροποιείται. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς γιατί αυτό συμφέρει τη χώρα»

Επόμενο άρθρο

Ν. Καβάλας: Ξεκινά από αύριο η σταδιακή πτώση του υδράργυρου