Dark Mode Light Mode

«Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πολύ πιο μπροστά»

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάκης Εμμανουηλίδης βρίσκεται από καιρό σε ρυθμούς προεκλογικούς. «Δεν σταμάτησα ποτέ» απαντά στο σχετικό μας σχόλιο. Η συζήτηση μαζί του – χθες στο ράδιο Πρωινή- είχε πολλά και διάφορα θέματα. Όλα πολιτικής επικαιρότητας.

Η συνέντευξη

Ερ: Είστε σε προεκλογική δράση; Σας βλέπουμε παντού.

Απ: Θα έλεγα ότι έτσι είναι τα πράγματα. Βέβαια ποτέ δεν έπαψα να ασχολούμαι με τα δημόσια. Είτε σε επίπεδο τοπικό, είτε σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά δηλαδή  τα πολιτικά δρώμενα στα κεντρικά κόμματα.

Ερ: Βέβαια υπάρχει μια προτεραιότητα σας στα προβλήματα. Είστε στις συσκέψεις για τα προβλήματα που ανακύπτουν και φέρνουμε ως παράδειγμα τους αγρότες του Παγγαίου.

Ερ: Μα δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα προβλήματα είναι αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι ευχές και οι ευοίωνες προοπτικές είναι για να θεραπευτεί το κλίμα λόγω των ημερών. Από εκεί και έπειτα είμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα σε οικονομικό πεδίο, σε κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο της δημοκρατίας. Μπορεί μεν στις δημοσκοπήσεις να είναι πολύ χαμηλό το πρόβλημα της έλλειψης δημοκρατίας με τις υποκλοπές, αλλά ωστόσο νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που τραυματίζει τη δημοκρατία και εξ αυτής τη χώρα.

Ερ: Τις πιστεύετε εσείς  τις δημοσκοπήσεις;

Απ: Το να τις αγνοήσουμε θα είναι λάθος. Εκείνο που εκτιμώ είναι ότι σε μια σειρά προηγούμενων δημοσκοπήσεων εκεί όπου μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, είναι ότι υπάρχει μια υπο εκπροσώπηση του κόμματος μας και των ψηφοφόρων μας.

Ερ: Τι θα πει υπο εκπροσώπηση;

Απ: Ο χώρος ο δικός μας έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων κομμάτων τη νεολαία. Η νεολαία δεν είναι εύκολη σε επικοινωνία με σταθερή τηλεφωνία. Βεβαίως θα μου πείτε ότι έχει εισέλθει και η κινητή τηλεφωνία στις έρευνες αλλά το βασικό εργαλείο των δημοσκοπήσεων είναι τα σταθερά τηλέφωνα. Πέραν αυτού εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη αστοχία όσον αφορά την αξιολόγηση του κόμματος μας, δημοσκοπικά. Αυτό είναι καταγεγραμμένο πλέον και οφείλεται έως ένα βαθμό στο ότι υπάρχει η δυνατότητα της κυβέρνησης μέσω του χρήματος, των «πέτσινων» χρημάτων, να διαμορφώνει ένα ευνοϊκό κλίμα για τις δημοσκοπικές εταιρείες και το δώρο αυτό να δίνεται τελικά και στο κυβερνών κόμμα. Υπάρχει μια στοχευμένη προσπάθεια την τελευταία στιγμή να διασώζουν την εγκυρότητα τους, οι δημοσκοπικές εταιρείες. Το άνοιγμα της ψαλίδας από 18 μονάδες να φτάνει στο 5, στο 6.  Όσο φτάνουμε στο κρίσιμο χρόνο της κάλπης τόσο αυτή η απόσταση να μικραίνει.  Αυτό στην προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα  να καλλιεργηθεί μια ευφορία για την κυβερνητική πολιτική που έχει τη σημασία της και την τελευταία  στιγμή να διασώσουν κάτι από τη χαμένη εγκυρότητα τους.

Ερ: Πότε λέτε ότι θα γίνουν οι εκλογές;

Απ: Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πολύ πιο μπροστά. Γιατί όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών, είναι διάστημα που φυλλοροεί η Ν. Δ και αν είχε τη δυνατότητα να γυρίσει το χρόνο πίσω, τις εκλογές θα τις έκανε σε ένα διάστημα που ο αέρας ήταν ευνοϊκός για αυτήν. Τώρα σέρνεται στην ουσία, αναζητώντας ημερομηνίες που θα τη διευκολύνουν. Πάντως από τα χθεσινά δεδομένα, από τα δεδομένα της πρωτοχρονιάς στο προεδρικό μέγαρο, φαίνεται ότι ο χρόνος πλέον έχει εντελώς εστιαστεί στις τελευταίες μέρες του Μάρτη και στις αρχές του Απρίλη.

Ερ: Ο κόσμος έρχεται σε προεκλογική συζήτηση; Είναι θετικός να σας ακούσει; Να ακούσει τους βουλευτές των κομμάτων;

Απ: Ας μη γελιόμαστε. Ο κόσμος είναι αποστασιοποιημένος  από την πολιτική. Είναι αποστασιοποιημένος για πολλούς και διαφόρους λόγους και διαχρονικά.  Όταν έχει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά πιεστικά προβλήματα για την οικονομία της οικογένειας του, δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα δημόσια. Πολύ περισσότερο να ακολουθήσει το δημόσιο λόγο. Τα νέα παιδιά αναζητούν το εργασιακό τους παρόν και μέλλον. Βλέπετε ότι αυτό το πράγμα δημιουργεί ένα πλέγμα, σε συνδυασμό με όλα αυτά τα κρούσματα που δείχνουν ότι οι ασχολούμενοι με την πολιτική -όχι όλοι προς θεού αλλά σ` ένα βαθμό που αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο-  βλέπουν την πολιτική ως ένα βάθρο για αναζήτηση προσωπικών οφελών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα δημιουργεί μια απροθυμία συμμετοχής άρα και παρακολούθησης πολιτικών δρωμένων.

Προηγούμενο άρθρο

Και οι ενήλικες έχουν ψυχή για … παραμύθια

Επόμενο άρθρο

Στην Αποκεντρωμένη το θέμα του νέου δημοτικού συμβούλου