Dark Mode Light Mode
Το καρέ Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Ε.Ε.
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι στους μήνες της πανδημίας- Συνέντευξη του Παναγιώτη Γιασημάκη
Οι λέξεις είναι φλέβες

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι στους μήνες της πανδημίας- Συνέντευξη του Παναγιώτη Γιασημάκη

Ο Παναγιώτης Γιασιμάκης είναι ένας από τους πολλούς καλούς επαγγελματίες φωτογράφους της Καβάλας. Από αυτούς που ξέρουν καλά τη δουλειά, από αυτούς που προσαρμόστηκαν στα ψηφιακά δεδομένα της εργασίας.

Η συνέντευξη του στην Πρωινή δόθηκε επειδή μία ακόμη παρέλαση δεν έγινε. Η 4η στη σειρά. Για τους επαγγελματίες φωτογράφους ήταν μια απώλεια αφού παραδοσιακά θα φωτογράφιζαν τους μαθητές και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Η πανδημία ωστόσο επηρέασε τον κλάδο και ως προς τα μυστήρια.

Η συνέντευξη

Ερ: Ενώ οι επαγγελματίες φωτογράφοι ετοιμαζόσασταν για την παρέλαση, τελικά αυτή δεν έγινε.

Απ: Ήταν ένα πρόβλημα μεγάλο για τον κλάδο. Ήταν συνηθισμένο. Τόσα χρόνια όλοι έχουμε μεγαλώσει με τις φωτογραφίες της παρέλασης. Ήταν έσοδο για τον κλάδο, το οποίο τελευταία έχει χαθεί. Αν δεν κάνω λάθος είναι η 4η φορά που γίνεται αυτό. Είναι η 4η συνεχόμενη παρέλαση που δεν πραγματοποιείται. Είναι και ένα θέμα συζήτησης κατά πόσο η παρέλαση αν γινόταν με τις μάσκες θα είχε ενδιαφέρον αγοραστικό. Ποιος θα έπαιρνε φωτογραφία του παιδιού του με μάσκα; Δε θα ξέραμε και εμείς τι φωτογραφίζουμε. Θα υπήρχε ένα θέμα. Πάντως γενικά για τον κλάδο ήταν πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα στον κλάδο μας. Εμείς δουλεύουμε ουσιαστικά δύο σεζόν μέσα στο χρόνο με τους γάμους και τις βαπτίσεις. Μια μετά το Πάσχα και μέχρι τέλος Ιουνίου. Και μια δεύτερη μετά τον Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, μέσα Οκτωβρίου. Σε αυτά τα δύο χρόνια η πρώτη περίοδος μετά το Πάσχα, τελείωσε. Δεν έγινε τίποτα Γενικά την πρώτη χρονιά της πανδημίας -το 2020- δεν έγιναν καθόλου μυστήρια, μπερδεύτηκαν πράγματα, αναβλήθηκαν, πήγαν τον επόμενο χρόνο κτλ. Φέτος όλα τα μυστήρια έγιναν μετά το Δεκαπενταύγουστο, συμπιέστηκαν όλα εκεί. Υπήρχε πρόβλημα στον κόσμο, δεν μπορούσαν να βρουν  φωτογράφους, δεν μπορούσαν να κλείσουν κέντρα. Όταν θα γίνουν 50 γάμοι μέσα σε 5 εβδομάδες, είναι πρόβλημα.   Φυσικά δεν μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε τα πάντα.

Ερ: Η δουλειά σας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί αφού ο καθένας μας έχει γίνει και ένας φωτογράφος. Ιδίως αν έχεις ένα πολύ σύγχρονο τηλέφωνο, είναι καλύτερο από μια φωτογραφική μηχανή.

Απ: Δεν έχετε άδικο. Είναι καλό από τη μια πλευρά ότι ο κόσμος βγάζει φωτογραφίες αλλά είναι κακό το μπέρδεμα που έγινε στη ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση. Έχουν φέρει και τη μη εκτύπωση των φωτογραφιών. Αυτό που λέμε τη φωτογραφία στο χαρτί. Αυτό το οποίο μένει. Από εκεί και πέρα ο πιο πολύς κόσμος τουλάχιστον στα μυστήρια , επιλέγει τους επαγγελματίες γιατί είναι τελείως διαφορετικά η φωτογραφία την οποία θα βγάλετε εσείς με τη φωτογραφία που θα βγάλω εγώ.  Ένας επαγγελματίας φωτογράφος.

Ερ: Οι γάμοι και οι βαπτίσεις μας λέτε ότι είναι θέμα επαγγελματικές φωτογράφισης και επαγγελματία φωτογράφου; Ήταν και παραμένει αυτό το πράγμα;

Απ: Στη βάπτιση για παράδειγμα, το μόνο πράγμα που θα μείνει ως ανάμνηση είναι ο σταυρός και οι φωτογραφίες που θα βγάλω εγώ.  Ένας επαγγελματίας φωτογράφος. Δεν μένει κάτι άλλο. Είναι πολύ σημαντικά πράγματα. Σαφώς είναι και τα ρουχάκια, είναι και οι άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι είναι γύρω από τη βάπτιση, γύρω από τον γάμο. Τα ρούχα που θα αγοραστούν για το παιδί, οι μπομπονιέρες, τα προσκλητήρια κτλ. Όλα αυτά χάνονται αλλά όταν το παιδάκι θα γίνει 5-6-7 χρονών νομίζω ότι αυτά που θα μείνουν είναι ο σταυρός και οι φωτογραφίες που θα βγάλω εγώ.

Ερ: Σε αυτήν περίπτωση το βίντεο παραμένει ισχυρό όσο ήταν κάποτε;

Απ: Είναι και το βίντεο αλλά τώρα αυτό έχει εξελιχθεί. Έχουμε φτάσει σε τελείως διαφορετικές ποιότητες όσον αφορά το βίντεο και τελείως διαφορετικές λήψεις. Έχει ανεβεί πάρα πολύ η ποιότητα της εικόνας του βίντεο. Παραμένει μέσα στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το βίντεο δεν θα ενδιέφερε τόσο πολύ τον κόσμο. Θα το δουν μια φορά, θα το δουν δυο φορές. Είναι λίγο δύσκολο να έρθει ένας φίλος από τα Τρίκαλα και να του πεις κάθισε να δούμε δυο ώρες ένα βίντεο. Είναι πολύ διαφορετικό να του πεις μέσα σε ένα δεκάλεπτο να δει τις φωτογραφίες. Αυτό βέβαια είναι προσωπική μου άποψη.

Ερ: Εσείς έχετε πάει πλέον σε κάτι πιο όμορφο, πιο σύγχρονο, πιο επαγγελματικό και δε δουλεύετε σίγουρα με φιλμ έχοντας πολλές κάρτες μνήμης στα καταστήματα σας.

Απ: Έχουν ανεβεί πάρα πολύ στις κάρτες μνήμης οι χωρητικότητες τους. Χρειαζόμαστε όμως πάρα πολύ δυνατά υπολογιστικά συστήματα και πολύ υπολογιστικό χώρο, όσον αφορά τις επεξεργασίες στα βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Αναγκαστικά όλοι έχουμε εκσυγχρονιστεί στην Καβάλα. Θέλοντας και μη πρέπει να ακολουθήσεις την τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι, γιατί αλλιώς θα μείνεις πίσω. Εγώ δεν ήμουν πάντα οπαδός της τεχνολογίας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλό να μένουν παραδοσιακά. Δε γίνεται όμως διαφορετικά, πρέπει να ακολουθήσεις κάποια πράγματα. Πριν να έρθει η ψηφιακή εποχή βγάζαμε 100 φωτογραφίες σε ένα γάμο με φιλμ. Τώρα βγάζουμε 1.500-2.000 σε ένα γάμο.

Ερ: Πάτε σε εκδηλώσεις συλλόγων;

Απ: Εγώ προσωπικά όχι. Δεν κατέβαινα και στην παρέλαση για πολλά χρόνια. Είναι και άλλοι οι λόγοι. Κάποιες φορές ο  κλάδος κατεβαίνει σε εκδηλώσεις. Από τη στιγμή που έχει φύγει από τα καταστήματα μας το λιανικό κομμάτι με το τύπωμα φωτογραφιών, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε αυτό το γεγονός, τα χαμένα έσοδα, μέσα από οποιαδήποτε  άλλη υπηρεσία μπορούμε να παρέχουμε. Δουλεύουμε με ταυτότητες. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ο κόσμος πρέπει να βγάλει ταυτότητα, πρέπει να βγάλει διαβατήριο,  πρέπει να βγάλει δίπλωμα.

Ερ: Μεταξύ σας οι φωτογράφοι στην Καβάλα έχετε ένα τιμοκατάλογο, μια συμφωνία ή υπάρχει ο γνωστός ανταγωνισμός πολλές φορές;

Απ: Οι συνάδελφοι που είμαστε στο σωματείο λίγο πολύ θα ακολουθήσουμε μια γραμμή και μια συμφωνία κυρίων. Αλλά υπάρχουν και φωτογράφοι για τους δικούς  τους λόγους δεν είναι επαγγελματίες με την έννοια του επαγγελματία όπως την καταλαβαίνουμε, το κατάστημα που προσφέρει τις υπηρεσίες του κτλ. Είναι «αλεξιπτωτιστές» κτλ. Εκεί δεν μπορείς να ελέγξεις κάτι. Οι υπόλοιποι σε γενικές γραμμές, έχοντας και εξαιρέσεις, λίγο πολύ ακολουθούμε μια συγκεκριμένη  γραμμή. Σωματείο υπάρχει. Σε κάποια πράγματα λίγο πολύ είναι ίδιες οι χρεώσεις. Δηλαδή σε ταυτότητα κτλ, έχουμε μια συγκεκριμένη τιμή. Τώρα ο γάμος είναι τελείως  διαφορετικό. Τι θα παράσχεις. Δεν μπορείς να το κοστολογήσεις και να πεις ακριβώς ότι τόσο είναι η τιμή.

Ερ: Βλέπουμε και πολλούς συναδέλφους σας να ανεβάζουν και στο Youtube το προϊόν της δουλειάς τους.

Απ: Υπάρχει και αυτό. Πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος διαφήμισης. Είναι ο εύκολος τρόπος διαφήμισης. Έτσι έχει μάθει σήμερα ο κόσμος, έτσι έχουν μάθει οι νέοι, να βλέπουν τη δουλειά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναγκαστικά προσαρμοζόμαστε σε αυτά. Πάντα εγώ προτιμώ να έχω μια προσωπική επαφή με τον πελάτη.

Προηγούμενο άρθρο

Το καρέ Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Ε.Ε.

Επόμενο άρθρο

Οι λέξεις είναι φλέβες