Dark Mode Light Mode
Ματαιώνεται λόγω καιρού η αποψινή προβολή στο «Ζέφυρο»
Οι επόμενες κινήσεις για την υπόθεση της όδευσης: Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφυγή στη δικαιοσύνη
Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Καβάλας για την επίσκεψη κομματικού κλιμακίου το Σάββατο

Οι επόμενες κινήσεις για την υπόθεση της όδευσης: Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφυγή στη δικαιοσύνη

Το μεσημέρι της Τετάρτης παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου για τα θέματα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ στο αναψυκτήριο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Εκτός από τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων Θέμη Καλπακίδη και Παναγιώτη Αρσονιάδη, στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Δικαιολογημένα απουσίαζε μόνο ο Χρήστος Ποτόλιας.

Εκεί βρέθηκαν επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Μανώλης Κελαϊδάκης και ο Σπύρος Προυσαεύ, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Θόδωρος Παπαδόπουλος, ενώ τη συνέντευξη παρακολούθησαν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Σταυρίδης, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Καβάλας Κυριάκος Κελίδης, ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταΐδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρηνίδων κ. Κυριακίδης.

Όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου φαίνεται πως θα είναι η αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας προκειμένου να τεθεί υπό αμφισβήτηση η όδευση μέσω της νομικής οδού. Μια παράλληλη και διπλή ενέργεια που κατά τα λεγόμενα του Μιχάλη Χρυσομάλλη θα υλοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Η συνέντευξη τύπου αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Νέο πρόσωπο ήταν ο Μιχάλης Χρυσομάλλης, ο οποίος είχε να εμφανιστεί σε συνέντευξη τύπου από την εποχή της προεδρίας του στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Χθες, μίλησε στη συνέντευξη τύπου με τη βασική επιστημονική κι επαγγελματική του ιδιότητα, ως καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο ΔΠΘ.

Τα αρχικά εισαγωγικά της συνεντεύξεως είπε ο Θέμης Καλπακίδης. Η αντιπολίτευση, σημείωσε, προσπαθεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι επικεφαλής της τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Κατηγόρησε τον αγωγό ΤΑΡ ότι πρόσφατα μπήκε σε χωράφια χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ιδιοκτητών και χωρίς αποζημίωσή τους. Ο κ. Καλπακίδης τόνισε με παράπονο: «Αυτόφωρα ισχύουν μόνο για εμάς».

Τα νέα στοιχεία της υποθέσεως αναφέρθηκαν από τον Μιχάλη Χρυσομάλλη. Μίλησε για τον εαυτό του και ως επικεφαλής μιας ομάδας συνεργατών του, επισημαίνοντας: «Εμπλακήκαμε στο θέμα πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες. Το έργο του ΤΑΡ είναι κοινού ενδιαφέροντος. Διέπεται αποκλειστικά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρχίζουμε να δομούμε μια επιχειρηματολογία που θα γνωστοποιηθεί αναλυτικά στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ας μη διαρρεύσει τώρα. Στηριζόμαστε στον κανονισμό 347 του 2013. Υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τη διαβούλευση παρόμοιων έργων κοινού ενδιαφέροντος. Οι ειδικές διατάξεις αφορούν στη διαβούλευση, στη διαφάνεια, στη δημοσιότητα των έργων. Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμώ ότι δεν υπήρξε ανάλογη διαδικασία, ή αν υπήρξε τηρήθηκε προσχηματικά. Η διαβούλευση έγινε μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η κυβέρνηση επιχείρησε διαβούλευση εκ των υστέρων.

Θα συλλέξουμε στοιχεία που δεν είναι εύκολο να βρεθούν και θα καταγγείλουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή και την κοινοπραξία και την κυβέρνηση. Θα προσφύγουμε ατομικά στα ελληνικά δικαστήρια και λιγότερο ως αρχές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προκειμένου να στηρίξουμε μια τοπική υπόθεση. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα κακό προηγούμενο, επειδή ωστόσο η επιχειρηματολογία των επόμενων ενεργειών μας θα αλλάξει, δεν αποτελεί δεδικασμένο».

Ο κ. Χρυσομάλλης απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα. Σύντομα και περιεκτικά μίλησαν και άλλοι από τους παριστάμενους. Εκπροσωπώντας του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ ο Θόδωρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο φορέας εδώ και καιρό συμπαρίσταται στο αίτημα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού, αφού η υφιστάμενη δεν είναι η ενδεδειγμένη. Επειδή διαφωνούμε με την εταιρεία, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, υφιστάμεθα μποϊκοτάζ.

Ο Βαγγέλης Παππάς εξήγησε ότι οι ενέργειες του Μιχάλη Χρυσομάλλη είναι μία από τις πτυχές του αγώνα. Ο βασικός αγώνας, συμπλήρωσε, θα δοθεί στα χωράφια. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τις αρχαιολογικές εργασίες του ΤΑΡ προτρέποντάς τον να δει και άλλες αρχαιολογικές εκκρεμότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα εργασίες που δεν εκτελεί η αρμόδια υπηρεσία στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος διευκρίνισε: «Μόνο εμείς εφαρμόζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Απευθύνω έκκληση στη δήμαρχο ώστε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Σε μια ανάλογη δική της πρωτοβουλία εμείς θα τη στηρίξουμε».

Ο Θόδωρος Μουριάδης υπογράμμισε ότι η κοινοπραξία του έργου και η κυβέρνηση δεν τηρούν τη νομιμότητα. Ενώ ο Άρης Βέρρος επανέλαβε ότι οι παραβρισκόμενοι δεν είναι αντίθετοι στο έργο του ΤΑΡ αλλά διαφωνούν μόνο με την όδευση. Ο αγώνας, συμπλήρωσε ο κ. Βέρρος, ενδιαφέρει όλη την κοινωνία και είναι δίκαιος, αλλά δυστυχώς η διοίκηση του δήμου δεν είναι μαζί μας.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ματαιώνεται λόγω καιρού η αποψινή προβολή στο «Ζέφυρο»

Επόμενο άρθρο

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Καβάλας για την επίσκεψη κομματικού κλιμακίου το Σάββατο