Το νησί ξεχωρίζει για τις παραδοσιακές του γεύσεις και τα ιδιαίτερα τοπικά του προϊόντα.
Στην καταπράσινη Θάσο με τα πολλά ορεινά χωριά και την μοναδική ακτογραμμή, τα καταπληκτικά κρεατικά (κατσίκια και αρνιά) συνυπάρχουν με τα φρέσκα ψάρια, τους αστακούς, τα χταπόδια και τα καλαμάρια.
Οι ελαιώνες δίνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας (ΠΓΕ) ενώ οι «ελιές θρούμπες Θάσου» (ΠΟΠ) – που λέγονται και «ζούπες» και η σταφίδα της Θάσου, είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Το μέλι είναι άλλο ένα εμβληματικό προϊόν και δεν θα μπορούσε να μην είναι με τόσα δάση που καλύπτουν το νησί.
Παράγεται μέλι από πεύκα, από καστανιά, από ερείκη, ανθόμελο, μέλι πορτοκαλιάς και θυμαρίσιο. Τη συσκευασία τους και την προώθησή τους φροντίζει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου. Ονομαστή είναι η φέτα Θάσου (ΠΓΕ) από αιγοπρόβειο γάλα και το παραδοσιακό κασέρι Θάσου ενώ μικροί ντόπιοι παραγωγοί παράγουν μυζήθρα και ανθόγαλο.
Χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού είναι το γεμιστό κατσικάκι στο ταψί (θα πρέπει να το παραγγείλετε από πριν) ή στη σούβλα καθώς και όλα τα κρεατικά που θα βρείτε κυρίως στα ορεινά χωριά. Κοντά στη θάλασσα, η κουζίνα περιλαμβάνει εκτός από τα ψάρια, χταποδοκεφτέδες, χταποδόρυζο και «γούνα», δηλαδή λιόκαυτα ψάρια κυρίως κολιό που πρώτα αλατίζεται μετά καπνίζεται και μετά ψήνεται. Αλλά και λιαστό χταπόδι, ψαρόσουπα με πολλά λαχανικά καθώς και ψάρι αχνιστό.
Η μεγάλη παραγωγή τοπικών κηπευτικών έχει δημιουργήσει πολλά λαδερά μαγειρευτά: «Πιπερολάχανα», ένα ξινούτσικο, πικάντικο χειμωνιάτικο πιάτο με λάχανο τουρσί και φασόλια, «Τατάρκα», που φτιάχνεται με όλα τα ανοιξιάτικα λαχανικά (κολοκυθοκορφάδες, κολοκυθάκια, φρέσκες πιπερίτσες, βλαστάρια, αρωματικά χόρτα) και ελαιόλαδο, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί και αυγό ή με ρύζι και μυρωδικά που τα τηγανίζουν, σαρμαδάκια (ντολμαδάκια) χωρίς κιμά και «πιταράκια», ένα είδος τηγανίτας από κολοκυθολούλουδα αρωματισμένα με δυόσμο.
Όσον αφορά τα γλυκά, ξεχωρίζουν τα γλυκά του κουταλιού συκαλάκι και κάστανο. Διάσημος κατά την αρχαιότητα ο «Θάσιος οίνος» ο οποίος σήμερα εκπροσωπείται από ελάχιστο εμφιαλωμένο κρασί και πολύ χύμα. Τοπική ποικιλία είναι η Λιμνιά ενώ καλλιεργούνται και οι ποικιλίες ασύρτικο, μοσχάτο Αλεξανδρείας, σαρντονέ, καμπερνέ, σοβινιόν, μερλό. Παράγεται επίσης και τσίπουρο κυρίως από την ποικιλία υβρίδιο «τζωρτζίνα» (ορεινή ερυθρή ποικιλία). Από τα τέλη του 2010 ο αμπελώνας της Θάσου παράγει τους οίνους ΠΓΕ Θάσος.
Μερικές επιλογές για φαγητό
The Lost Sheep
Fine dining ξενοδοχειακό εστιατόριο στη σκιά ενός αιωνόβιου πεύκου, σε μια αυλή γεμάτη με έργα τέχνης. O Θασίτης σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος συνδυάζει ευφάνταστα πολυτελή υλικά και προϊόντα από μικρούς παραγωγούς του νησιού και δημιουργεί ενδιαφέροντα πιάτα με σύγχρονες τεχνικές: πεσκανδρίτσα τυλιγμένη σε χαμόν pata negra, με αυγά βασιλικής ρέγγας σε ψαροζωμό αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, «ραβιολόνε» αστακού, με γαλάκτωμα παρμεζάνας και σάλτσα από κοκοράκι, καλαμάρι Θάσου σε ώσμωση, με σορμπέ lime και καβουρντισμένο αμύγδαλο, φιλέτο φασιανού με ανιολότι γεμιστό, με πεκορίνο, ρομάνο, αχλάδι, μπρεζέ και σύκο καραμελωμένο φλαμπέ.
Διεύθυνση: Θάσος, ξενοδοχείο Α for Art Desiagnh Hotel, Λιμένας, Θεαγένους & Οκτωβρίου 18, Τηλ: 25930 58405, www.aforarthotel.gr
Κραμπούσα
Δίπλα στο κύμα, με καλοφτιαγμένη ελληνική κουζίνα, κρεατικά της ώρας αλλά και κλέφτικο. Ψαρικά στη σχάρα και στο τηγάνι. Δοκιμάστε κολοκυθολουλουδα γεμιστά, ντολμαδάκια, γίγαντες, χταπόδι ψητό, καλαμαράκια τηγανιτά. Διεύθυνση: Θάσος, Σκάλα Ποταμιάς, Τηλ: 2593 062190, www.krambousa-taverna.gr.
Αγκίστρι
Ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα, μακριά από την πολλή κίνηση, με φρέσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι και θαλασσινά. Δοκιμάστε τους χταποδοκεφτέδες. Διεύθυνση: Θάσος, Παραλια Λιμεναρίων, Τηλ: 2593 051072.
Σύμη
Καλοβαλμένη ψαροταβέρνα με αδιάλειπτη λειτουργία από το 1952 και υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Σερβίρει γαριδομακαρονάδα με μελάνι σουπιάς ,καλαμάρι γεμιστό, χταπόδι λιαστό, χταποδοκεφτέδες, γαρίδες αχνιστές κ μύδια αχνιστά. Υπάρχουν και κάποια πιάτα πιο μεσογειακά, όπως πένες με σολωμό. Διεύθυνση: Θάσος, Λιμένας, Παλιό λιμάνι, Τηλ: 694 599 5987, simithassos.gr
Ταβέρνα Ιατρού
Καλή ορεινή κρεατοταβέρνα μέσα στο πράσινο σε ήσυχο μέρος με θέα τα βουνά. Πολλές σούβλες, εξαιρετικό του κατσικάκι σούβλας, ωραίο κοντοσούβλι και κοκορέτσι, σωστά ψημένα αρνίσια παϊδάκια. Μπορείτε να διαλέξετε και σνίτσελ κοτόπουλο και από ορεκτικά το τηγανητό κεφαλοτύρι. Διεύθυνση: Θάσος, Θεολόγος, Τηλ: 2593 031000, facebook.com.
Νamaste
Πολύ όμορφο και κομψό εστιατόριο μπροστά στο λιμάνι με θέα στη θάλασσα και τα ferry boat που πηγαινοέρχονται στην Κεραμωτή. Δημιουργική ελληνική κουζίνα με μενού που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Ζητήστε σεβίτσε σαρδέλας, ριζότο με μελάνι σουπιάς και αυγοτάραχο, ταλιάτα τόνου με γκρεμολατα. Πολύ ευγενικό σέρβις. Διεύθυνση: Θάσος, Νέο Λιμάνι, Τηλ: 2593 023999, facebook.com.
Πηγή: travel.gr