Dark Mode Light Mode

Οι Καβαλιώτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Γράφει ο Κώστας Κιουγιουμτζόγλου (φωτογραφίες)

Τόκιο 2021. Λένε και χωρίς επισκέπτες από άλλες χώρε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελικά θα γίνουν. Με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω covid.

Θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες;

Ένα ερώτημα που χρίζει απάντησης. Πόσο μεγάλη θα είναι οικονομικά η ζημιά στο Τόκιο; Θα μάθουμε κάποτε. Σε καιρούς άλλους, είναι γνωστό ότι κάποιες πόλεις που ανέλαβαν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων πληρώνουν ακριβά το τίμημα. Το Μόντρεαλ το 1976 ξόφλησε τα χρέη του μετά από 20 χρόνια. Το Μόντρεαλ και όχι όλος ο Καναδάς.

Το 2004 η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάλυψε  το οικονομικό κόστος με τις επισκέψεις εκατοντάδων, χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον πλανήτη. Το υπέρμετρα όμως κόστος των αγώνων το πλήρωσε το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Κυβερνητική απόφαση πέρα για πέρα επιεικώς άδικη. Η Αθήνα καρπώθηκε, η Ελλάδα πλήρωσε κάποια πολλά δις. Σε καιρούς δύσκολους. Ο Σημίτης και η παρέα του έκαναν το χατίρι της πρωτεύουσας.

Ο επόμενος πρωθυπουργός και η δική του παρέα σφύριξαν αμέριμνα. Ας είναι όμως. Το θέμα μας είναι αλλού.

Αφετηρία έχει να μιλήσουμε για τους Καβαλιώτες που έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς.

Αυτοί είναι:

Γιάννης Καμπαδέλης

Ξεκίνησε από τους Φιλίππους. Πήρε μεταγραφή στην Αθήνα και στον ΠΑΟ όπου στη δεκαετία του 1950 διέγραψε μια εξαιρετική πορεία γεμάτη εγχώριους και διεθνείς τίτλους.

Τα χρόνια εκείνα οι Βαλκανικοί αγώνες στίβου είχαν την αίγλη των σημερινών Πανευρωπαϊκών αγώνων εξαιτίας της συμμετοχές αθλητών και αθλητριών παγκόσμιας κλάσης.

Στους αγώνες αυτούς ο Καμπαδέλης ανέβηκε στο βάθρο των νικητών στα 400 εμπόδια δυο φορές στην πρώτη θέση, μια φορά τρίτος και στα 110 εμπόδια τρεις φορές τρίτος και δυο φορές δεύτερος.

Έκανε δυο φορές Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 και μια στα 110 εμπόδια.

Τάκης Κωνσταντινίδης

Είχε τον Ηρακλή σαν αφετηρία της λαμπρής του πορείας που κορυφώθηκε στον ΠΑΟ τη δεκαετία του 1950. Μαζί με το φίλο και συναθλητή του Καμπαδέλη πήρανε μέρος με την Εθνική σε πολλούς αγώνες.

Πέτυχε στα 1500 πέντε Πανελλήνια ρεκόρ σε συνεχόμενες χρονιές και σε διαφορετικούς περιόδους τέσσερα στα 800.  Στους Βαλκανικούς αγώνες ανέβηκε στο βάθρο των νικητών τρεις φορές στα 800 και δυο στα 1500. Αξίζει να σημειωθεί ότι προπονητής και των δυο πρωταθλητών μας ήταν ο μεγάλος μας αθλητής Τάκης Χατζηγρηγορίου.

Έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι ο Κωνσταντινίδης και ο Καμπαδέλης πήρανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στην Μελβούρνη.

Άννα Βερούλη

Η κορυφαία στιγμή της ήταν το 1982. Τότε στα 25χρόνια της πέταξε το ακόντιο στο πιο μακρινό σημείο. Χρυσό μετάλλιο και μια χώρα να πανηγυρίζει. Βλέπετε ήταν οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες που έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Η Άννα βρέθηκε στο στίβο στα 14 της, στον ΟΚΑΚ. Τα νούμερα της δείχνουν μια μεγάλη πορεία γεμάτη επιτυχίες. Αμέτρητα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα Βαλκανικούς και Μεσογειακούς. Αγώνες.

Συνολικά 16. Ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ στον Ακοντισμό, επτά χρυσά σε Πανελληνίους γυναικών και συμμετοχή σε Εθνικές ομάδες κορασίδων, νεανίδων και γυναικών φυσικά.

Πήρε μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες(1984, 1998, 1992).  Το όνομα της ακούστηκε σε μια υπόθεση ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984. Η ίδια μίλησε για σκευωρία. Προπονητής της Άννας ήταν ο Μανώλης Γιαννάκης. Σημαντική ήταν κατά καιρούς και η βοήθεια του Μίμη Δαβιτζόγλου.

Το 1982 τιμώντας ο Δήμος Καβάλας την Άννα έδωσε το όνομα της στο Δημοτικό Στάδιο που βρίσκεται στην περιοχή του Βύρωνα.

Μίμης Ευαγγελίδης

Καβαλιώτης μεγαλωμένος στην Αθήνα.  Το 1973 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Καβάλας.

Μέχρι το 1981.  Συνέχισε όμως να προσφέρει με τρόπο θετικό στον τοπικό Καβαλιώτικο στίβο.  Πάντα ευγενικός, πάντα συνεργάσιμος και γνώστης των στιβικών θεμάτων. Κάποια στιγμή μου είπε το εξής εντυπωσιακό: Το 1928 παρακαλώ σε ηλικία 18 χρονών πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας με την Ελληνική Κωπηλατική ομάδα. Και δεν  είμαι ο μόνος που άκουσε αυτή την ιστορία. Ο Μίμης Ευαγγελίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Οδυσσέας Μελαδίνης

Με προπονητή τον εξαιρετικό Στέργιο Συλαίο και με τα χρώματα του ΝΟΚ, ο Οδυσσέας ταξίδεψε το 2016 στην Ολυμπιάδα του Ρίο  παίρνοντας μέρος στα 50-100-4Χ100 ελεύθερο. Προηγήθηκε η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό των εφήβων και το Πανελλήνιο ρεκόρ με 50.41 στα 100 μέτρα ελεύθερο το οποίο διατηρείται μετά από 13 χρόνια.

Το ρεκόρ σημειώθηκε στο Πανευρωπαϊκό που έγινε τότε στο Βελιγράδι.  Αργότερα ο Οδυσσέας πήγε στον Ολυμπιακό, Παλαιό Φάληρο και ΠΑΟΚ. Σήμερα στα 29 του χρόνια κολυμπάει ακόμη.

Χρήστος Παπαδόπουλος

Ήρθε με μεταγραφή λόγω σπουδών στα ΤΕΙ Καβάλας από τη Θεσσαλονίκη. Πήρε μεταγραφή στον ΝΟΚ και με προπονητή τον επιτυχημένο στη δουλειά του Μαυρίδη είχε μια σπουδαία εξέλιξη που τον έδωσε το δικαίωμα να γίνει διεθνής και να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του 2004 στο Πρόσθιο.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και γύρισε βέβαια στην πόλη του.

Στην Σκακιστική Ολυμπιάδα οι συμμετοχές και οι διακρίσεις χαρακτήρισαν τα δικά μας παιδιά αλλά και τον σκακιστικό μας όμιλο η δράση του οποίου ξεπέρασε τα όρια των συνόρων μας, αποκτώντας παγκόσμια  υπόσταση.

Οι πρωταγωνιστές λοιπόν ήταν:

Άννα Μαρία Μπότσαρη, έχοντας τον τίτλο της «Γκραντ μετρ».

Κατερίνα ΦΑΧΙΡΊΔΟΥ: «Ιντερνασιονάλ μετρ».

Αντώνης Παλυίδης: «Ιντερνασιονάλ μετρ»

Σταυρούλα Τσολακίδου: «Ιντερνασιονάλ και Γκραντ μετρ».

Όταν ο ΣΦΓΤ ξεκινούσε πριν από μισό περίπου μισό αιώνα τη δραστηριότητα του στο σκάκι κανένας ίσως άνθρωπος της πόλης δεν θα φανταζότανε τη μεγάλη εξέλιξη του αθλήματος σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Προηγούμενο άρθρο

H κλειστή εστίαση φρενάρει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων για το ΠΑΣΧΑ ;

Επόμενο άρθρο

Στάση εργασίας των εργαζόμενων του νοσοκομείου