Dark Mode Light Mode

Οι μαθητές του Ν. Καβάλας προσαρμόστηκαν στην απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου

Φωτογραφία αρχείου

Σε σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας ακούμε να συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Όλα αρνητικά. Στα δικά μας σχολεία όλα βαίνουν καλώς. Ειδικότερα στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Καβάλας δεν υπήρξε ως τώρα τιμωρία μαθητών επειδή χρησιμοποίησαν- ενώ απαγορεύεται ρητώς- το κινητό τους τηλέφωνο. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή μας ενημερώνει. Δηλώνει επίσης ότι κενά εκπαιδευτικών συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και τα κινητά τηλέφωνα; Είχαμε περιστατικά τιμωρίας μαθητών γιατί επέμεναν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του νομού μας;

Απ: Δεν είχαμε περιστατικά τιμωρίας. Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν το κινητό στο σχολείο. Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η εμφανής κατοχή του κινητού και η χρήση του κινητού. Τα παιδιά έχουν το κινητό στο σχολείο, τα περισσότερα εξ’ αυτών. Δε το χρησιμοποιούν εμφανώς και φυσικά δε το χρησιμοποιούν κατά τα διάρκεια του μαθήματος. Αυτό δεν γινόταν ούτε στο παρελθόν. Αν γινόταν, γινόταν σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Αυτό το οποίο άλλαξε είναι ότι στο διάλλειμα δε χρησιμοποιούν εμφανώς οι μαθητές το κινητό. Στα υπόλοιπα έτσι λειτουργούσαμε μέχρι τώρα. Όταν το αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί κάνουν παρατήρηση στον μαθητή, επίπληξη και δεν προχωρούν στην αποβολή. Δεν προχωρούν σε μια πιο αυστηρή τιμωρία γιατί είμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο και οι συμπεριφορές δεν είναι αποκλίνουσες των μαθητών μας. Αυτό σας το λέω μετά από πληροφορίες που συνέλεξα, από τα διάφορα σχολεία του νομού, με τα οποία επικοινώνησα. Είναι μια ώριμη στάση των καθηγητών, των γονέων και των μαθητών. Το θέμα είναι σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε την τιμωρία των μαθητών η οποία πολλές φορές οδηγεί στο στιγματισμό τους. Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να τους δείξουμε τη σωστή χρήση του κινητού και να αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς γονείς και εκπαιδευτικοί ώστε ο μαθητής να προσαρμοστεί στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου. Να μη χρειάζεται να «δραπετεύει» από το σχολείο με τη χρήση του κινητού.

Ερ: Τι γίνεται με τα κενά; Ακούμε ότι υπάρχουν κενά στους καθηγητές και περιμένετε αναπληρωτές.

Απ: Εμείς στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού είχαμε μέχρι τώρα 83 κενά εκπαιδευτικών. Με τη δεύτερη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών, προσλήφθηκαν 55 εκπαιδευτικοί, γενικής και ειδικής αγωγής. Επομένως έχουμε άλλα περίπου 25 κενά στο νομό. Φέτος έχουν γίνει 55 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίες όμως καλύπτουν το ¼ του συνόλου των αναγκών που υπάρχουν στο νομό Καβάλας. Συγχρόνως οι προσλήψεις των αναπληρωτών έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν ακόμη σχολεία στο νομό τα οποία είναι άδεια από καθηγητές. Εννοώ τα Περιφερειακά Σχολεία. Οι ανάγκες αυτές στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτά τα κενά θα ήταν περισσότερα αν δεν καταργούταν κάποια τμήματα. Καταργήθηκαν τμήματα στο νομό μας και ταυτόχρονα απαγορεύτηκε  να γίνουν εγγραφές μαθητών ενώ οι εγγραφές γενικά συνεχιζόταν.  (φωτογραφία αρχείου)

Προηγούμενο άρθρο

Η KavalaExpo 2024 όπως την είδαν οι εκθέτες

Επόμενο άρθρο

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά να τοποθετηθούν γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία