Μηχανικός του ιδιωτικού τομέα ο κ. Σωτήρης Τσεκμέζογλου αναφέρεται στους συναδέλφους του, στην καθημερινότητα και στην εργασία των μηχανικών στο Ν. Καβάλας.
Κι αμέσως δηλώνει ότι η περισσότερη δουλειά όλου αυτού του κόσμου συνδέεται με τον τουρισμό. Με τις άδειες που εκδίδονται, με τα κτίρια που κατασκευάζονται κι έχουν σχέση με τον τουρισμό. Και ο κ. Τσεκμέζογλου σημειώνει το πρόβλημα που έρχεται. Την έλλειψη τεχνιτών στην οικοδομή και στην κατασκευή γενικά.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι καλοκαίρι περνάνε οι μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα;
Απ: Ένας σημαντικός όγκος εργασιών που έχουμε να κάνουμε είτε αυτό αφορά σε επίπεδο γραφειοκρατίας με έκδοση αδειών τουριστικής κλίμακας ή οικονομικών άδειων, είτε στο κατασκευαστικό κομμάτι, ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μας είναι βασισμένο και δομημένο πάνω στον τουρισμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και αυτό το καλοκαίρι σε ένα σημαντικό κομμάτι δουλέψαμε πάνω στον τουρισμό. Αυτό είναι δεδομένο. Εμείς δουλεύουμε με τις μετακινήσεις του καλοκαιριού δηλαδή τώρα πιο πολύ ασχολούμαστε με τις άδειες. Από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο που τελειώνει η τουριστική περίοδος και αποχωρούν και οι τελευταίοι τουρίστες από την περιοχή μας, ξεκινάει ο κλάδος της κατασκευής. Των ανακαινίσεων κυρίως όσον αφορά τον αστικό ιστό και των κατασκευών όσον αφορά κυρίως το νησί της Θάσου. Επίσης από παραλία Κάρυανης μέχρι Κεραμωτή.
Ερ: Οι οικοδομικές άδειες της μικρής κλίμακας ή και οι άλλοι οι κανονικές, βγαίνουν πιο γρήγορα τώρα;
Απ: Αυτή τη στιγμή βγαίνουν αρκετά γρήγορα. Ειδικά στις περιοχές που δε χρειάζονται ιδιαίτερες εγκρίσεις. Οι περιοχές που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, σίγουρα εκεί ανακύπτουν κι άλλα θέματα. Όπου δεν υπάρχει αρχαιολογική ανάμιξη, βγαίνει γρήγορα η οικοδομική άδεια. Καμία σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας στο παρελθόν.
Ερ: Το φετινό επιτυχημένο καλοκαίρι θα είναι η αφετηρία για καινούργιες επενδύσεις, για καινούργια σχέδια;
Απ: Να πω ότι ήδη το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και των επενδυτών είναι ζωηρό και έντονο. Οπότε από τον Οκτώβρη ξεκινάμε την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.
Ερ: Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερα καταστήματα που είναι ανοίκιαστα για καιρό, μετατρέπονται σε ισόγειες κατοικίες. Είναι κάτι που γίνεται παντού στο Ν. Καβάλας.
Απ: Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό, στην πόλη της Καβάλας. Υπάρχουν δρόμοι που παλαιότερα ήταν αρκετά εμπορικοί π.χ της Γαλλικής Δημοκρατίας ή της Ελληνικής Δημοκρατίας ή της Πτολεμαίου. Και άλλοι οδοί που είναι πολύ κοντά στο κέντρο. Σε αυτούς τους δρόμους είχαν κατασκευαστεί κτίρια τα οποία διαθέτουν και ισόγεια καταστήματα, τα οποία βλέπουμε ότι οι ιδιοκτήτες τους τα γυρνάνε πλέον σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ερ: Οι αμοιβές των μηχανικών σε αυτές τις δουλειές, είναι λογικές; Υπάρχουν αυξήσεις; Τι συμφωνίες κάνετε οι μηχανικοί με τους ιδιώτες;
Απ: Αυτό το καθορίζουν ακριβώς οι νόμοι της αγοράς. Οι τιμές των μηχανικών θεωρώ ότι κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Είμαστε στην Καβάλα, δεν είμαστε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Θεωρώ ότι είμαστε σε λογικά επίπεδα. Δεν είναι οι τιμές μας ούτε οικονομικές αλλά ούτε και ακριβές. Δεν είναι απαγορευτικές οι τιμές μας.
Ερ: Αρκετοί συμπολίτες μας ψάχνουν και δε βρίσκουν τεχνίτες , διαθέσιμα συνεργεία. Όλοι έχουν πολύ δουλειά.
Απ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια σε πολύ πιο έντονο βαθμό. Δυστυχώς όλοι μας δεν ωθούμε τα παιδιά μας καθόλου στον τομέα της τέχνης. Η νεολαία βλέπουμε ότι δεν ασχολείται με τεχνικά κομμάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τεχνικά συνεργεία όλων των ειδικοτήτων να μειώνονται συνέχεια. Είναι ελάχιστα συνεργεία που βγαίνουν σε όλα τα επίπεδα και οι περισσότεροι τεχνίτες είναι άνω των 45. Δεν είναι νέοι άνθρωποι. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση στο να μην πηγαίνουν τα παιδιά να μάθουνε μια τέχνη, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Η έλλειψη που θα δημιουργηθεί θα φέρει πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τεχνητών που είναι τώρα στην αγορά.