Η Θάσος είναι ένα νησί που αγαπούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και ταξιδιώτες από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι το προτιμούν εδώ και χρόνια. Και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα νησί με πανέμορφες θάλασσες, παραδοσιακά χωριά μέσα στο πράσινο, και μία πολιτιστική κληρονομιά που εντυπωσιάζει.
Ακόμα και αν ζείτε στην Αττική, αξίζει να προγραμματίσετε τις διακοπές σας στη Θάσο, έναν ποιοτικό προορισμό, σίγουρα value for money. Ακολουθούν οι -κατά τη γνώμη μας- κορυφαίες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στη Θάσο. Εξυπακούεται ότι, εκτός από αυτές, φυσικά θα περάσετε κάμποσο χρόνο σε μία από τις αμμουδιές της.
Η Γκιόλα, μία μαγευτική φυσική πισίνα
Η Θάσος φημίζεται για τις πολλές καλές παραλίες της, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ρηχά νερά και είναι ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ωστόσο, η Γκιόλα δεν είναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά το βέβαιο είναι πως ο κόπος που απαιτείται για να φθάσετε εκεί αποζημιώνεται.
Πρόκειται για μία φυσική πισίνα διαστάσεων περίπου 20 επί 15 μέτρων και βάθος περίπου 3 μέτρων. Το «Δάκρυ της Αφροδίτης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι ντόπιοι, δημιουργήθηκε από τα κύματα της θάλασσας που χτυπούν και σμιλεύουν τα βράχια με το πέρασμα του χρόνου.
Η εκπληκτική ομορφιά αυτού του σημείου έχει εμπνεύσει και μυθικές εξηγήσεις για την προέλευσή του, όπως εκείνη που αναφέρει πως ο Δίας έφτιαξε αυτή τη φυσική πισίνα για να κολυμπά μία από τις ερωμένες του.
Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ιστορία, η Γκιόλα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του νησιού. Το μόνο μειονέκτημά της είναι πως, λόγω της ομορφιάς και της δημοφιλίας της, κατά τη διάρκεια της τουριστικής αιχμής ίσως να δυσκολευτείτε να βρείτε καλή θέση στα βράχια για να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία σας.
Γνωρίστε τα χωριά της ορεινής Θάσου
Το παραλιακό κομμάτι του νησιού είναι πιο γνωστό, αλλά και οι εσωτερικοί ορεινοί οικισμοί της Θάσου έχουν τη δική τους γοητεία. Ίσως ο πιο όμορφος να είναι η Παναγία, ένα χωριό χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός χτισμένο στα 300 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Υψαρίου.
Τα σπίτια, δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι λευκά με ξύλινα μπαλκόνια και περιβάλλονται από πλατάνια και πεύκα, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχουν πολλές βρύσες. Κοντά στην Παναγιά βρίσκεται το αρκετά μεγαλύτερο χωριό της Ποταμιάς, επίσης δροσερό και με πολύ πράσινο. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που μπορεί να σας φέρει στην κορυφή του Υψαρίου, στα 1.206 μέτρα, το ψηλότερο σημείο στο νησί.
Οι Μαριές είναι ακόμα ένας πράσινος και δροσερός οικισμός στο κέντρο του νησιού, κοντά στον οποίο βρίσκεται και η μοναδική (τεχνητή) λίμνη στη Θάσο. Ένα άλλο χωριό που ξεχωρίζει για την ομορφιά και τη δροσιά του είναι ο Θεολόγος, ο οποίος εκτός των άλλων φημίζεται και για τις καλές επιλογές εστίασης, με εξειδίκευση στα κρεατικά.
Πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά
Στην αρχαιότητα η Θάσος υπήρξε από τα πιο ακμαία νησιά στον ελληνικό χώρο, και αυτό γίνεται σαφές από τα σημαντικά εκθέματα και τους αρχαιολογικούς χώρους που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ. Ξεκινήστε την περιήγηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με 18 αίθουσες και περίπου 1700 εκθέματα που καλύπτουν μία περίοδο από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Ξεχωρίζουν ο κούρος, με ύψος που ξεπερνά τα 3 μέτρα, καθώς και κείμενα που αφορούν την παλαιότερη σωζόμενη νομοθεσία του κόσμου για το κρασί και τη διανομή του, η οποία χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ.
Λίγο πιο μακριά από το μουσείο βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, το οποίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενεί εκδηλώσεις. Από εκεί, η θέα στον Λιμένα και το στενό που χωρίζει το νησί από τις ακτές της Μακεδονίας είναι καταπληκτική.
Άλλοι τόποι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Αρχαία Αγορά, καθώς και ο ναός, το ιερό και το λατομείο στην Αλυκή, από όπου προέρχεται το περίφημο μάρμαρο της Θάσου. Ένα σημαντικό χριστιανικό μνημείο είναι η Μονή Αρχαγγέλου, χτισμένη στη νότια ακτή του νησιού, σε μια επιβλητική τοποθεσία που αξίζει μόνο και μόνο για τη θέα που προσφέρει.
Ένα καταπράσινο νησί ιδανικό για πεζοπόρους
Η Θάσος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, είναι πραγματικά ένας πεζοπορικός παράδεισος με αμέτρητα μονοπάτια που περνούν μέσα από πυκνά δάση και πολλές φορές καταλήγουν σε εκπληκτικές παραλίες, πηγές, ξωκλήσια και τοπία σπάνιας ομορφιάς.
Στη Θάσο υπάρχουν επίσης εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων. Η πεζοπορία σε αυτούς είναι εξίσου ευχάριστη με τα μονοπάτια, ενώ οι μοτοσικλετιστές θα απολαύσουν τις βόλτες τους εκεί. Το μόνο αρνητικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις η σηματοδότηση είναι προβληματική. Ωστόσο, αν θέλετε να εξερευνήσετε και αυτή την πλευρά της Θάσου, αξίζει να διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα.
Το νησί της ελιάς
Για σχεδόν 6000 χρόνια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων και φυσικά των κατοίκων της Θάσου. Η θρούμπα Θάσου είναι ένα προϊόν ΠΟΠ που απολαμβάνουν όσοι επισκέπτονται το νησί του Βόρειου Αιγαίου.
Για να ενημερωθείτε για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου, αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου Θάσου. Στο μουσείο θα μάθετε την ιστορία και την εξέλιξη της παραγωγής λαδιού μέσα από μια έκθεση που περιλαμβάνει εξοπλισμό, εργαλεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το Μουσείο διαθέτει επίσης αίθουσα προβολής, στην οποία μπορείτε να δείτε ταινίες σχετικά με την ελιά ως καρπό και πώς αυτή μετασχηματίζεται σε εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου έχουν φυτευτεί τουλάχιστον 40 από τα 163 γνωστά είδη ελαιόδεντρων, ώστε να μπορέσετε να εξετάσετε ομοιότητες και διαφορές. Σε ένα σημείο του προαύλιου χώρου βρέθηκε τυχαία, μετά από ανασκαφή, αποθήκη με 16 πιθάρια, που πιθανότατα αποτελούσε τμήμα παλιάς αγροικίας ή ελαιοτριβείου.
πηγή: travel.gr