Dark Mode Light Mode

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες έρχονται στο Ν. Καβάλας σε φίλους και γνωστούς

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων τόσο στην πόλη όσο και στο Ν. Καβάλας.

Αριθμητικά τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν περίπου 100 άνθρωποι. Μικρά παιδιά με τις μητέρες τους. Αυτό έγινε ή θα γίνει σε κατοικίες φίλων και γνωστών. Ή και συγγενών. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης είναι σχεδόν καθημερινά στον Προμαχώνα. Για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ.

Σχετικά με την είσοδο Ουκρανών στην Ελλάδα και την επιλογή τους να κινηθούν και στο Ν. Καβάλας, μας είπε:

«Ο Προμαχώνας είναι η βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα των προσφύγων από την Ουκρανία. Να πω αρχικά ότι την Τρίτη και την Τετάρτη (χθες και προχθές) μειώθηκε λίγο η κίνηση αυτή. Δηλαδή δεν έχουμε πολύ μεγάλη ροή αυτοκινήτων και λεωφορείων. Την Τρίτη πέρασαν λιγότερα ΙΧ και δύο μόνο λεωφορεία.

Συνολικά θα έλεγα ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες του πολέμου. Οι περισσότεροι που έρχονται έχουν στην πατρίδα μας συγγενείς και φίλους. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί Ουκρανοί έρχονται το Καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Νοικιάζουν σπίτια στον Στρυμωνικό κόλπο και στην περιοχή του Οφρυνίου.

Όλοι αυτοί έρχονται πάλι στην Ελλάδα  γιατί οι Έλληνες που τους νοίκιαζαν σπίτια το Καλοκαίρι τα παραχωρούν χωρίς χρήματα για να τους φιλοξενήσουν. Μας το είπαν πολλοί ιδιοκτήτες παραθεριστικών σπιτιών, εφόσον μας προτιμούσαν κάθε Καλοκαίρι (κι έχουμε κάνει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους) τους δίνουμε τα ίδια σπίτια για να παραμείνουν.

Η πλειοψηφία όσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν κατεύθυνση ένα φιλικό σπίτι ή και συγγενείς τους. Δεν θα έκαναν τόσο μεγάλο ταξίδι αν δεν είχαν κάπου να μείνουν. Η διαδικασία εισόδου αυτών των ανθρώπων έγινε πιο απλή και με την παρουσία του πρόξενου της Ουκρανίας στα σύνορα. Έπαψαν να περιμένουν ώρες μέχρι να πάρουν βίζα κτλ.

Ο Ουκρανός πρόξενος έλεγε προχθές ότι θα έρθουν αρκετοί πρόσφυγες. Υπάρχουν και τα λεωφορεία, κυρίως από την Αθήνα, που κάνουν συνεχώς το δρομολόγιο. Πηγαίνουν και φέρνουν πρόσφυγες. Είναι τουριστικά γραφεία κυρίως από την Αθήνα που έβγαλαν έκτακτες γραμμές.

Συνεχώς – λένε οι οδηγοί- ανεβαίνουν στην Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας. Γίνονται συνεχόμενα δρομολόγια. Μάλιστα μπαίνουν και 20 χλμ μέσα στην Ουκρανία. Ως προς τα επιβατικά αυτοκίνητα, έρχονται με αυτόν τον τρόπο πάρα πολλοί.

Το συγκινητικό και η χαρακτηριστική εικόνα σε κάθε αυτοκίνητο είναι να οδηγεί η μητέρα. Στη θέση του συνοδηγού κάθεται το μεγαλύτερο παιδί και τα υπόλοιπα παιδιά στο πίσω κάθισμα. Οι άνδρες από 18 έως 60 ετών δεν φεύγουν. Δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Μένουν να πολεμήσουν.

Εκτός αν πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες. Πάλι όμως υπάρχουν άνδρες πολύτεκνων οικογενειών που προτιμούν να μείνουν στην Ουκρανία για ευνόητους λόγους. Πολλοί ξέρουν να μιλούν και ελληνικά».

φωτογραφία: ΕΡΤ Σερρών

Προηγούμενο άρθρο

Λιγότεροι από 25 οι ασθενείς με κορωνοϊό! Νέες αναστολές λειτουργίας παιδικών σταθμών

Επόμενο άρθρο

Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της ΠΕ Καβάλας