Ο κ. Μπάμπης Πασχαλίδης μίλησε στην Πρωινή για τη λαϊκή αγορά της Δράμας. Είναι ο πρόεδρος του σωματείου των παραγωγών λαϊκών αγορών της Καβάλας. Η λαϊκή της Δράμας γίνεται κάθε Πέμπτη.
Ο Δήμος Δράμας θέλει να την μεταφέρει ώστε να γίνεται κάθε Σάββατο. Γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν παραγωγό. Της Δράμας και των όμορων Νομών. Σημειώνουμε ότι υπάρχει συμμετοχή παραγωγών σε όλες τις λαϊκές – ή στις περισσότερες- της ΑΜΘ. Έτσι μια από αυτές να αλλάξει μέρα, προκαλούνται προβλήματα.
Η συνέντευξη
Ερ: Υπάρχει ένα θέμα με την ημέρα της λαϊκής αγοράς στη Δράμα. Αλλάζει από Πέμπτη σε Σάββατο; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Απ: Στη Δράμα έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά το θέμα της αλλαγής της ημέρας της λαϊκής αγοράς. Δεν ξέρουμε από που έχει προκύψει αυτό το θέμα. Είμαστε σε συνεργασία με το σωματείο των παραγωγών της Δράμας και μάλιστα τη Δευτέρα που πέρασε γνωρίζαμε ότι θα γίνει συμβούλιο με την 5μελή επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από το σωματείο των παραγωγών, τους δυο Αντιδημάρχους Δράμας, το σωματείο των πωλητών βιομηχανικών ειδών και την υπεύθυνη των λαϊκών αγορών του Δήμου Δράμας.
Ερ: Είναι αρμοδιότητα του Δήμου Δράμας το συγκεκριμένο θέμα;
Απ: Ναι, είναι καθαρά αρμοδιότητα του Δήμου Δράμας.
Ερ: Γιατί η λαϊκή της Δράμας ενδιαφέρει τους Καβαλιώτες και άλλους;
Απ: Η λαϊκή της Δράμας είναι μια λαϊκή αγορά η οποία γίνεται από την ίδρυση της κάθε Πέμπτη. Όλα αυτά τα χρόνια όλοι οι παραγωγοί (είτε είναι από Καβάλα, είτε είναι από Δράμα, είτε είναι από Σέρρες, είτε είναι από άλλες περιοχές που έρχονται και δραστηριοποιούνται στη Δράμα) έχουν κανονίσει το πρόγραμμα τους. Έτσι ώστε την Πέμπτη να πάμε στη Δράμα και το Σάββατο να πάμε σε κάποια άλλη λαϊκή.
Ερ: Ο Δήμος Δράμας πότε θέλει να βάλει τη λαϊκής της Δράμας;
Απ: Ο Δήμος Δράμας θέλει να πάει την ημέρα της λαϊκής το Σάββατο. Αυτό όμως «αγγίζει» και τους παραγωγούς του νομού Δράμας, οι οποίοι αρκετοί από αυτούς το Σάββατο έρχονται στην Καβάλα. Επίσης κάποιοι άλλοι παραγωγοί την ίδια μέρα δραστηριοποιούνται στη Ξάνθη και σε περιφερειακές λαϊκές.
Ερ: Πως ξεκίνησε αυτό το θέμα, να αλλάξει η Πέμπτη στη Δράμα;
Απ: Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον ξεκάθαρα. Έχει γίνει μετακόμιση από την παλιά λαϊκή που υπήρχε πάνω από το κέντρο της πόλης και έχει κατέβει κάτω στις οδούς Χελμού και Διοικητηρίου. Έχει γίνει μια πολύ ωραία λαϊκή. Ποιος όμως δεν βολεύτηκε με αυτήν την αλλαγή; Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Τώρα θέλουν να αλλάξουν και την μέρα. Αυτό όμως θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, όσον αφορά τους καταναλωτές της Δράμας. Αρκετοί παραγωγοί θα φύγουν από τη Δράμα γιατί δραστηριοποιούνται σε άλλα παζάρια και μάλιστα εδώ και χρόνια. Θα δημιουργηθεί μια έλλειψη σε προϊόντα.
Αντιδρούν όλοι οι παραγωγοί, κανείς δε θέλει να αλλάξει η μέρα. Οι λαϊκές από την ίδρυση τους πριν περίπου 80 με 90 χρόνια έχουν ξεκινήσει από τους παραγωγούς και μετά προστέθηκαν οι άλλοι πωλητές.
Ερ: Πως πήγαν τα πράγματα στις λαϊκές της Καβάλας το καλοκαίρι που πέρασε;
Απ: Τα πράγματα σε γενικές γραμμές κινήθηκαν καλά. Και για τους παραγωγούς μιας και υπήρχε ζήτηση των αγροτικών προϊόντων. Και για τους καταναλωτές κατέβαιναν στις λαϊκές και έβρισκαν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Ακόμη και τώρα συνεχίζουν να βρίσκουν σε πολύ καλές τιμές προϊόντα, σε λαϊκές όλου του νομού μας.
Ερ: Δεν υπάρχει ακρίβεια στις λαϊκές;
Απ: Υπάρχει μια σχετική ακρίβεια. Όλα όμως έχουν ακριβύνει, έχουν φύγει τα κοστολόγια πάρα πολύ. Στις λαϊκές αγορές όμως εγώ σαν παραγωγός που είμαι, βλέπω ότι πουλάω αυτή την εποχή στις τιμές που πουλούσαμε όλοι μας τα τελευταία 3-4 χρόνια. Π.χ. την ντομάτα. Πουλάμε ντομάτα στο 1,5 ευρώ. Το αγγούρι στη λαϊκή έχει γύρω στα 70 λεπτά. Αυτά τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβότερα!