Dark Mode Light Mode

Οι «Παραμυθάδες» επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο στα Ηρωικά Ψαρά (φωτογραφίες)

Σαν κάτι άπιαστο ξεκίνησε η σκέψη να ταξιδέψουμε τα παραμύθια στα μακρινά Ψαρά ! Κι όμως τα καταφέραμε!

Μακρύ το ταξίδι αλλά η άφιξη με το πλοίο στο λιμάνι του ηρωικού νησιού αργά το βράδυ, αντικρίζοντας το άγαλμα της δόξας φωτισμένο πάνω από το λιμάνι, τις ζωγραφισμένες φιγούρες των ηρώων στον λιμενοβραχίονα και εκείνη την τραγική Μαύρη Ράχη, η συγκίνηση σε διακατέχει!

Δώσαμε το παρόν στο όμορφο και φροντισμένο Δημοτικό σχολείο, στις 5 του Ιούνη, μια μέρα φωτεινή και χαρούμενη σαν τη δική μας διάθεση και σαν τα χαμόγελα των παιδιών.

Η πρώτη δράση έγινε με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, Α & Β δημοτικού, δέκα όλα κι όλα! Αρχίσαμε μιλώντας για τον δικό μας αγαπημένο Αίσωπο, για τη φιγούρα του και για τους διδακτικούς του μύθους.

Αφηγηθήκαμε:

Ο ήλιος και ο άνεμος

Ερμής και ξυλοκόπος

Η αλεπού με την κομμένη ουρά

… καθώς και τα παραμύθια «Το χρυσόψαρο» (Ιαπωνία) και «Το καλό παιδί» (σκυριανό).

Δραματοποίησαμε τον Ήλιο και τον  Άνεμο, κάτι που ενθουσίασε τους μικρούς μας φίλους, ενώ στην συνέχεια ήρθε η ώρα για τις τέσσερις μεγαλύτερες τάξεις. Στην μεγάλη αίθουσα του σχολείου είχαν συγκεντρωθεί ήδη τα παιδιά.

Αρχικά ενημερώσαμε ποιος είναι ο σκοπός των Παραμυθάδων. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και δεχτήκαμε μάλιστα σχετικές ερωτήσεις από μέρους τους. Μιλήσαμε και πάλι για τον Αίσωπο, συζητώντας αυτή την φορά την προσωπικότητα του.

Ενόψει της επετείου των 200 χρόνων του ολοκαυτώματος των Ψαρών αναφερθήκαμε στο πώς εξηγεί η λαϊκή παράδοση το όνομα του νησιού. Με αυτήν την ευκαιρία μιλήσαμε για την τραγική αυτή στιγμή της Ιστορίας. Ευχάριστη έκπληξη οι γνώσεις των παιδιών πάνω στο θέμα.

Ακολούθησε η αφήγηση του παραμυθιού «Τα σιδερένια παπούτσια», όπου τα παιδιά βρήκαν σχεδόν όλους τους γρίφους ενώ ακολούθησαν τα παραμύθια:

Αναζητώντας έναν τίμιο άνθρωπο

Το Βασιλόπουλο και ο υπηρέτης

Ο σκληρός φούρναρης.

Ήταν μια από τις πιο όμορφες δράσεις της ομάδας μας και θα προσπαθήσουμε στο πρόγραμμα μας να υπάρχει κάθε χρόνο ένα από τα δυσπρόσιτα μέρη της Ελλάδας.  Συμμετείχαν οι: Πακαταρίδου Βικτώρια και Ράπτη Αδελαΐς.

Προηγούμενο άρθρο

Ο Δήμος Καβάλας στη Διακρατική Συνάντηση του έργου "DigiMedFor" στη Βαρκελώνη

Επόμενο άρθρο

Επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον ΑΟΚ ο Περικλής Αμανατίδης: «Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά...»