Dark Mode Light Mode
Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες τη νύχτα στο Παγγαίο
Οι πυρομετεωρολογικές προβλέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου το Σαββατοκύριακο
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται πίστωση χρόνου»

Οι πυρομετεωρολογικές προβλέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου το Σαββατοκύριακο

Ιnstagram: @thanasis_parma

Ελαφρώς πιο ευνοϊκές για κατάσβεση πυρκαγιάς αναμένονται να είναι οι καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου μέχρι και αύριο το απόγευμα ενώ στην συνέχεια αναμένεται μικρή επιδείνωση των συνθηκών.

Αναλυτικότερα, αύριο αναμένεται η θερμοκρασία να συνεχίσει να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα όμως οι άνεμοι στην περιοχή μέχρι και το απόγευμα θα είναι πιο εξασθενημένοι 2-4 μποφόρ και από μεταβλητές διευθύνσεις (κατά κανόνα βόρειες διευθύνσεις, τις μεσημβρινές -πρώτες απογευματινές ώρες κατά περιόδους νότιες).

Παράλληλα αύριο αναμένεται υψηλότερη υγρασία στην περιοχή κάτι που είναι επίσης θετικό. Επομένως, σε γενικές γραμμές οι αυριανές καιρικές συνθήκες είναι σχετικά ευνοικές και ελαφρώς καλύτερες από τις σημερινές.

Να τονίσουμε ότι η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς δεν εξαρτάται σαφώς μόνο από τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Όμως, αύριο από τις βραδινές ώρες αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε βορειανατολικούς και ταυτόχρονη ενίσχυση τους.

Έτσι, την Κυριακή αναμένονται ανατολικοί-βορειανατολικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ περίπου στην περιοχή και ταυτόχρονα χαμηλότερη σχετική υγρασία. Συνεπώς, την Κυριακή αναμένεται μικρή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Ενδεικτικά παραθέτουμε την εκτίμηση FIRE WEATHER INDEX από το ECWMF (ΠΗΓΗ METEOLOGIX). O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες για την εξάπλωση miaw πυρκαγιάς.

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας (δηλαδή όσο χαμηλότερη η σχετική υγρασία) και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και δεν συνυπολογίζεται η επίδραση της πυρκαγιάς στην τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Ελπίζουμε. να μη χρειαστεί να αναφερθούμε με περεταίρω λεπτομέρειες για την Κυριακή και με την απαραίτητη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού η φωτιά να ελεγχθεί αύριο. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πυροσβέστες και όλους τους εθελοντές για την τιτάνια προσπάθεια.

πηγή: Meteokav – Ο Καιρός στην Καβάλα

Προηγούμενο άρθρο

Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες τη νύχτα στο Παγγαίο

Επόμενο άρθρο

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται πίστωση χρόνου»