Dark Mode Light Mode

Οι top ξένοι που πέρασαν από τον ΑΟΚ

Στην ιστορία του ΑΟΚ φόρεσαν τη φανέλα πολλοί ξένοι παίκτες.

Πάμε να δούμε αρχικά την καλύτερη ενδεκάδα.

1) Μάριο Γκαλίνοβιτς

Θα μπορούσαμε να βάλουμε πάνω από τον Μάριο και τον Κάλατς και τον Ιτάνζ που σίγουρα ήταν δυο μεγάλα ονόματα.

Ο Γκαλίνοβιτς που ήρθε από τον Παναθηναϊκό  ήταν παίκτης… ομάδας. Πολύ καλός χαρακτήρας παρά το προσωπικό δράμα που περνούσε εκείνη την εποχή, δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Σε αυτούς να προσθέσουμε τον Κόβιτς που είχε έρθει ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ αλλά και τον Τσούμιτς.

2) Σάβο Παβίσεβιτς

Ο Μαυροβούνιος ήταν ο ορισμός του φουλ μπακ. Είχε αποκτηθεί από τη Γερμανική Κότμπους. Έφυγε άδοξα για την Μακάμπι μετά από ένα καυγά με τον Μάκη Ψωμιάδη σε φιλικό στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό.

3) Ουντέζε

Ο Νιγηριανός ήρθε το 1997 στον ΑΟΚ. Ήταν ένα πραγματικό λαυράκι. Πολύ γρήγορα έγινε μεταγραφικός στόχος μεγάλων ομάδων και τελικά μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ.

Επίσης έπαιξε και σε Μουντιάλ .

Αναπληρωματικός: Χργκόβιτς.

 4) Ντουγκλάο

Ο Βραζιλιάνος ήρθε από τη Ναντ χωρίς πολλές συμμετοχές. Αναδείχθηκε στον ΑΟΚ σε σπουδαίο αμυντικό. Μετά από τον ΑΟΚ μεταγράφηκε στην Πορτογαλία για να παίξει με την Μπράγκα.

5) Έλβιο Μάνα

Ο Αργεντινός είχε έρθει στον ΑΟΚ από την Καλαμάτα τη δεκαετία του `70. Διακρινόταν για το παλικαρίσιο του παιχνίδι μέσα στο γήπεδο.   Παίκτης με ψυχή.

Αναπληρωματικοί: Ιβάν Μίτεφ. Έχλερ.

6) Σερζ Ντιέ

Από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στον ΑΟΚ. Ο Ιβοριανός ήταν ένας σπουδαίος αμυντικός χαφ με σπουδαία χτυπήματα φάουλ. Δεν άργησε να γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας.

Αναπληρωματικοί: Σουκασιάν, Ντικρόκ, Καρντόσο, Ντομπρασίνοβιτς, Εναγκουάνα, Γιόσα.

7) Τζαμάλ Αμπντούν

Ο Αλγερινός ήρθε στην Ελλάδα για να «ομορφύνει το πρωτάθλημα» όπως είχε πει ο Μάκης Ψωμιάδης και είχε δικαιωθεί. Μετά τον ΑΟΚ μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό.

8) Χερντάγκλ

Ο Αυστριακός ήρθε στην Καβάλα το 1996 ενώ είχε παίξει στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία.  Παίκτης με φοβερή τεχνική κατάρτιση.  Ηγέτης μέσα στο γήπεδο.

Αναπληρωματικός: Κονσταντίνι και αυτός από Αυστρία

9) Μπέντζαμιν Ονουάτσι

Ο Νιγηριανός ήρθε μετά τον Ιωνικό και την Κύπρο. Αναδείχθηκε δυο συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ του ΑΟΚ, στη Σουπερ Λιγκ. Μπορούσε να παίξει και πλάγιος.

Αναπληρωματικοί: Σίμοβιτς, Ταραχούλσκι,  Άλβες.

10) Λέσεκ Πις

Από τον ΠΑΟΚ στον ΑΟΚ, το Δεκέμβριο του 1996. Έγινε ο στρατηγός της ομάδας.

Τα φάουλ του έγραψαν ιστορία. Η κερκίδα ρυθμικά φώναζε το όνομα του.

Αναπληρωματικός: Ραούλ Βάλιαν

11)  Γουίλσον Ορούμα

Ο μεγάλος Νιγηριανός. Ήξερε 100 κιλά μπάλα.

Μας πρόσφερε μεγάλες στιγμές. Είχε έρθει στον ΑΟΚ από σπουδαία καριέρα κυρίως στα Γαλλικά γήπεδα. Ήταν από τις μεγαλύτερες μεταγραφές.


Ο Αυτοκαταστροφικός

Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι : Ο Πολωνός ήταν μεγάλος παίκτης αλλά κατέστρεψε την καριέρα του με τα πάθη του. Από τον ΑΟΚ είχε πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Η απογοήτευση

Ντενίλσον: Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πλανήτη το 1998. Ήρθε στην Καβάλα την περίοδο 2009-2010 αλλά δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι επίσημο. Ο Ντε Μος άλλωστε μας το είχε πει από νωρίς.

Έγραψε ιστορία για ένα βράδυ

Ο Σμολάρεκ δεν ήταν αυτός της Ντόρμουντ αλλά πέτυχε δυο γκολ που έγραψαν ιστορία.

Στη μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό.  Έγινε μύθος για τους φιλάθλους της ομάδας.

Σε λάθος κατηγορία

Ο Κέλβιν Σέμπουε μετά τη Μονακό, την Ξάνθη, την ΑΕΚ και τον Πανσερραϊκό είχε έρθει στον ΑΟΚ. Στον ΑΟΚ όμως της Γ` Εθνικής. Ο Λιβεριανός θα μπορούσε να παίξει και σε μεγαλύτερη κατηγορία με τον ΑΟΚ.

Ο Ομάρ Ντιένγκ είναι περίπου η ίδια περίπτωση. Μεγάλο όνομα με καριέρα στην Παρί, στην Σαμπντόρια και στην Τουρκία όμως και αυτός έπαιξε στον ΑΟΚ της Γ` Εθνικής.

Σε λιγότερο βαθμό ο Βραζιλιάνος Ρομπίνιο που μετά πήγε στον Πανθρακικό. Περισσότερο ο Πέδρο Άρτσε που θα χωρούσε σίγουρα σε ρόστερ του ΑΟΚ στην Α` Εθνική (έπαιξε Β` Εθνική την περίοδο 2013-2014). Καλός παίκτης ο Σουηδός αμυντικός μέσος Στρόμπακ αλλά σε δύσκολη εποχή (2001-2002)  όπως και ο Σέρβος επιθετικός χαφ Ραντόισιτς.

Ακόμη και ο Αργεντινός φορ Λούκας Ντε Φραντζέσκο θα μπορούσε να παίξει παραπάνω από τη Γ` Εθνική που έπαιξε με τον ΑΟΚ.

Τραυματίας αλλά… μπαλαδόρος

Ο Βραζιλιάνος Ρινκόν ήρθε αφού πέρασε πολλά από τραυματισμό στο γόνατο. Πριν τον ΑΟΚ είχε αγωνιστεί με τη Ντιναμό Κιέβου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για να το συνεφέρει ο Ψωμιάδης είχε φέρει ειδικό γυμναστή από την Αθήνα. Όταν ήρθε σε καλή κατάσταση, έκανε… παπάδες σε ορισμένα παιχνίδια.

Σουπερ φορ αλλά πριν τις… παραλίες

Ο Ντέγιαν Πάβλοβιτς ήρθε στον ΑΟΚ από τη Σουηδική Μάλμε, τον Δεκέμβριο του 1999.

Ήταν ένας σπουδαίος σέντερ φορ αλλά προς την άνοιξη προτιμούσε τις παραλίες της πόλης. Στη συνέχεια είχε μεταγραφεί στο ΑΠΟΕΛ.

Ο μοναδικός Ιταλός

Στον ΑΟΚ έχουν έρθει… όλες οι φυλές του κόσμου.  Μόνο από την Ιταλία ήρθε ένας ποδοσφαιριστής. Ηταν ο αμυντικός Σάντρι την περίοδο 1999-2000.

Αγωνιζόταν πριν στο Ελβετικό πρωτάθλημα.  Δεν ήταν πάντως ο μεγάλος παίκτης. Συμπαθέστατος ναι.

Τα παλτουδάκια

Σιόμα (Νιγηριανός 1997-1998),  Νάζια (Λιβανέζος 1999-2000),  Φεντόρουκ (Πολωνός 1997-1998), Τοϊβόνεν (Σουηδός, 2000-2001),  Ναγκίσα (Ιρανός, γκολκίπερ 1998-1999), Σουβατσάρεβιτς (Σέρβος, 2002-2003). Νταμιάο (Βραζιλιάνος, 1994-1995), Κονάτε (2013-2014), Ρασίντ (2013-2014).

Προηγούμενο άρθρο

Πανδημία και το φαινόμενο της πεταλούδας : κείμενο του Γιώργου Τσακίρη

Επόμενο άρθρο

Φοβάμαι : Κείμενο του Άγγελου Τσανάκα