“Τίποτα δεν έχει τελειώσει” επανέλαβε από την Καβάλα χθες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, που υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί βάζοντας ξανά το δίλημμα της 7ης Ιουλίου: “Αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία προς τα εμπρός ή θα γυρίσουμε πίσω. Αποφασίζουμε για τις ζωές μας”. Nωρίτερα από το Open επανέλαβε πως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο διασφαλίζει τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν.
Τον πρωθυπουργο προλόγισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας Βασίλης Βασιλικός. Καβαλιώτης γαρ, ο σπουδαίος συγγραφέας ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα για την πρότασή του τονίζοντας πως ο ίδιος μπαίνει για πρώτη φορά στην ενεργό πολιτική, “στον χώρο που τίμησε ο πατέρας μου ως βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζέλου”.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του και ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. “Προσπαθούν βουβά, μέσα στη λήθη, μέσα στη θερινή ραστώνη, να επιβάλουν μια πραγματικότητα που τους βολεύει, όμως η δική μας φωνή δεν θα σωπάσει, η δική σας φωνή δεν θα σωπάσει” είπε καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη αλαζονεία.
“Εκβιάζουν και απειλούν ότι θα εκδικηθούν την ελληνική κοινωνία αν δεν τους δώσει μάλιστα λευκή επιταγή για να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι, ακόμη πιο εκδικητικοί, ακόμη πιο αλαζόνες». «Ας τους αφήσουμε να εκτίθενται και ας οργανώσουμε με πίστη την προσπάθειά μας να γυρίσουμε το παιχνίδι» τόνισε.
“Μπορούμε, και έχουμε το σχέδιο, η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα την επόμενη τετραετία. Και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας, όχι απλά η πλειοψηφία. Μπορούμε, και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Από την πλατεία Ελευθερίας στην πόλη της Μακεδονίας, των μεγάλων εργατικών αγώνων, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, «που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό», δηλώνοντας υπερήφανος που έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. “Όσο κι αν προσπάθησαν πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, η πραγματικότητα” είπε, υπογραμμίζοντας την επιτήρηση του ενάεριου χώρου της γειτονικής χώρας από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Μακεδονία.
Πριν από την ομιλία του στην Καβάλα ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open για όλα τα ζητήματα της ατζέντας, με τις αναφορές του στους πρώην πρωθυπουργούς να προκαλούν αίσθηση. Αναφερόμενος στην πρώτη ομιλία του Κ. Καραμανλή μετά από μια δεκαετία εμφανίστηκε σκωπτικός:
«Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα”. Όπως είπε, μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα Μνημόνια, “ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα Μνημόνια”, ο οποίος “επέλεξε να φύγει έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα”.
Σχετικά με τον Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός “επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό”.
Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς, μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της ‘αριστερής παρένθεσης’, λεηλατημένη χώρα με άδεια ταμεία» τόνισε.
Σχετικά με τη φορολογία σημείωσε οτι η κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμέυσεις της για μείωση φόρων, ενώ τόνισε το σχέδιο για στοχευμένες ελαφρύνσεις από το 2020. Επανέλαβε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε πως δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων ούτε το 2019 ούτε το 2020.
“Το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, αναπτυξη είναι τόσο αόριστο και γενικό που θυμίζει το ‘λεφτά υπάρχουν’ του Γ. Παπανδρέου, που δεν εξηγούσε πού και πώς” είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έθεσε τα ερωτήματα στον αρχηγό της Ν.Δ. που παραμένουν αναπάντητα: Γιατί να δελεάσει με μεταρρυθμίσεις τους εταίρους για να μειώσουν τα πλεονάσματα όταν η κυβέρνηση κατάφερε τη μείωσή τους με το ειδικό ταμείο των 5,5 δισ ευρώ. Και δεύτερον, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της “Αυγής” για το ασφαλιστικό σχέδιο που επεξεργάζονται στην Πειραιώς, σημείωσε ότι το σχέδιο της Ν.Δ. είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής αφαλισης. “Αν αύριο 1,2 εκατ. συνταξιουχοι όχι μόνο δεν πάρουν τη 13η σύνταξη που δίνουμε εμείς, αλλά στο σενάριο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που κερδίσαμε από το ΔΝΤ ξυπνήσουν μια μέρα και δουν τις συντάξεις να έχουν κοπεί, αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα” ανέφερε, θέτοντας στον αρχηγό της Ν.Δ. το ερώτημα πού θα βρεί τα χρήματα για να καλύψει την “τρύπα” που θα δημουργήσει στο δημόσιο ταμείο όταν σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές οι ασφαλισμένοι.
Σχετικά με τη μεσαία τάξη ανέφερε ότι λεηλατήθηκε στα Μνημόνια. “Καταφέραμε κάποιες ελαφρύνσεις, αλλά το μεγαλύτερο βάρος δεν της το βγάλαμε από την πλάτη”, σημείωσε και παραδέχτηκε πως “ήταν αδυναμία μας”.
Εξηγώντας ωστόσο την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους πιο αδύναμους έφερε ως παράδειγμα μια οικογένεια με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα έχει κάποιες αδυναμίες. “Είναι φιλάσθενο, έχει προβλήματα, δεν θα το στηρίξεις περισσότερο; Δεν θα πάρεις λίγο από το φαγητό των δυο παιδιών για να φάει το τρίτο να ανακάμψει; Έπρεπε να αφήσουμε κάποιους μόνους απροστάτευτους; Το ένα τρίτο να περιθωριοποιηθεί; Να γίνουμε σαν τις άλλες βαλκανικές χώρες; Είχαμε ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε. Δεν θα τους στηρίξουμε;” είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μια επιλογή δικαιοσύνης.
Υπογράμμισε δε ότι 300.000 λουκέτα στην αγορά μπήκαν το 2010-14, όταν επιβλήθηκει το 83% της συνολικής φορολογίας. Χαρακτήρισε ακόμη αντίβαρο τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων, τα επιδόματα ενοικίου, επαναλαμβάνοντας τις στοχευμένες παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. (Πηγή Αυγή)