Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίες έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του, στη Νέα Πέραμο Καβάλας.
Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να γίνει γνωστή η συμβολή του Ινστιτούτου στην αξιοποίηση των αλιευτικών πόρων, στη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος στην τοπική και εθνική οικονομία και ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ των ερευνητών του ΙΝΑΛΕ και εκπροσώπων της Διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με εκπροσώπους και υπηρεσιακούς παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης όλοι οι εργαζόμενοι του ΙΝΑΛΕ.
Εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) την εκδήλωση χαιρέτησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΝΑΛΕ σε σχέση με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και το θαλάσσιο περιβάλλον το καθιστούν ένα σημαντικό αρωγό της πολιτείας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη άσκηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, στην αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής». Παράλληλα, ανέφερε ότι «θα συσταθεί Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Αλιείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξη του Υπουργείου για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Ελληνικής Αλιείας».
Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Καραγιώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του ΙΝΑΛΕ και στην πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του ΙΝΑΛΕ. Ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα 21 εκ. ευρώ, στο οποίο με τη συνεργασία του ΙΝΑΛΕ, για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές των λιμνοθαλασσών της ΑΜ-Θ.
Παρόν ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές ακόμη καλύτερης παρακολούθησης και αειφόρου αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου της Περιφέρειας με τη βοήθεια των επιστημόνων του ΙΝΑΛΕ.
Το Δήμο Νέστου εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του ΙΝΑΛΕ στη διαχείριση του εκβολικού συστήματος του Νέστου και των λιμνοθαλασσών της περιοχής και ζήτησε τη συνεργασία του Ινστιτούτου στις μελλοντικές δράσεις του Δήμου.
Το Δήμο Παγγαίου εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Καλλινικίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξεύρεση τρόπων περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Ινστιτούτου, κατά τρόπο που θα μπορούσε να περιλάβει χορηγίες επιστημονικών οργάνων που χρειάζονται στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν που αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο του πρωτογενή τομέα ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και στον σημαντικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως θεματοφύλακα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, μέσω των Ινστιτούτων έρευνας-καινοτομίας και των δομών εκπαίδευσης-κατάρτισης που διαθέτει. Ο κ. Χαρουτουνιάν εξήρε τη σημαντικότητα του ΙΝΑΛΕ για την αξιοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας ως πλουτοπαραγωγικού πόρου για τη χώρα και το υψηλού επιπέδου έργο που προσφέρει το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό προσωπικό του. Κατέληξε, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια επικράτεια της Ελλάδας σε σχέση με την υπεραλίευση, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τα εισβάλλοντα χωροκατακτητικά είδη, τονίζοντας τον ρόλο που αναμένεται να παίξει το Ινστιτούτο για την αντιμετώπισή τους. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γεωργία Μπόκα.
Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΙΝΑΛΕ και ότι πρέπει να αποτελέσει το βασικό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και των πολιτικών του τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Ο κ. Χατζηνικολάου υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο μπορεί «να εξελιχθεί σε παγκοσμίου κύρους ερευνητικό οργανισμό, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσει το ρόλο του απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις και στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρέπει να αποτελέσει το βραχίονα τεκμηρίωσης στις θαλάσσιες πολιτικές του ΥΠΑΑΤ και να είναι η δεξαμενή σκέψης του, που θα βασίζονται οι πολιτικές του». Μιλώντας για τη συνεργασία του ΙΝΑΛΕ με τα τοπικά συστήματα (παραγωγή, εκπαίδευση, περιφερειακές ανάγκες) τόνισε ότι η παροχή των υπηρεσιών του θα μπορούσε να παράσχει αποτέλεσμα υψηλής προστιθέμενης αξίας». Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Ειρήνη Πιτταρά.
Στην ομιλία του ο Διευθυντής του ΙΝΑΛΕ, Δρ Γρηγόρης Κρέη, παρουσίασε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου. Όπως είπε, το Ινστιτούτο έχει εκτελέσει περισσότερα από 60 ερευνητικά έργα, με εισροές που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα περίοδο (2019-2022) εκτελούνται 19 έργα. Σύμφωνα με τον ίδιο η έρευνα του ΙΝΑΛΕ χωρίζεται σε τέσσερα πεδία: αλιεία, περιβάλλον, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση. Στόχοι, όπως δήλωσε ο κ. Κρέη αποτελούν «η συμβολή στην ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση των συμπράξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση και η αναβάθμιση των υποδομών του Ινστιτούτου».
Στην ομιλία του ο Δρ Μάνος Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών, παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η επιστημονική παρακολούθηση των ιχθυοαποθεμάτων της χώρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή τους διαχείριση». Σημείωσε ότι το ΕΠΣΑΔ δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συλλεχθούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βιολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που θα υποστηρίζουν αποφάσεις για την ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πόρων. «Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο στην Μεσόγειο» τόνισε, μιλώντας για τη πετυχημένη δράση παρακολούθησης της ερασιτεχνικής αλιείας, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετέχουν περίπου 700.000 ερασιτέχνες ψαράδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουτράκης ο μέσος ερασιτέχνης ψαράς, αλιεύει 16 ημέρες ανά έτος, πιάνει 13 κιλά ψάρια/έτος και ξοδεύει 181€/έτος. Σε αναφορά του για την ερασιτεχνική αλιεία στο Βόρειο Αιγαίο αποκάλυψε ότι το 42% αυτών είναι από τη Βουλγαρία, ζητώντας «να νομοθετηθεί η άδεια για την ερασιτεχνική αλιεία».
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην «Παρακολούθηση της Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΠΚ) των θαλάσσιων υδάτων της χώρας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, παρουσίασε ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΑΛΕ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Δρ Σωτήρης Ορφανίδης. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρέπει να βασίζεται σε ποσοτικά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική και να υπάρχει στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τους διαχειριστές». Ένα από τα κρίσιμα θέματα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα φαίνεται να είναι «η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, μια και βρίσκονται παντού, στις ακτές, στη στήλη του νερού και στο βυθό των θαλασσών της χώρας».
Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ολομέλεια του προσωπικού του Ινστιτούτου και των απασχολουμένων σε αυτό, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (έργου, υποτροφία, κ.λπ.), δια ζώσης ή μέσω σύνδεσης.
Ο Δρ Γρηγόρης Κρέη, Διευθυντής ΙΝΑΛΕ, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης και στη στοχοθεσία του ΙΝΑΛΕ για το έτος 2022, ενώ έκανε και ένα σύντομο απολογισμό της πενταετούς θητείας του».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο εκπρόσωπος του τακτικού μη ερευνητικού προσωπικού, κ. Απόστολος Παπαδημητρίου και ο εκπρόσωπος του έκτακτου προσωπικού του ΙΝΑΛΕ, κ. Γιώργος Γκιταράκος, του ΙΝΑΛΕ, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων έθεσαν θέματα ανανέωσης του νομοθετικού πλαισίου και δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Ακολούθησε γενική συζήτηση, στην οποία τέθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους του Ινστιτούτου, στα οποία απάντησαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσουν την αρχή ενός κύκλου ετήσιων εκδηλώσεων, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του Ινστιτούτου με την πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου, αλλά και γενικότερα την εξωστρέφεια στην ελληνική κοινωνία.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)