Dark Mode Light Mode
Έναρξη λειτουργίας της ΥΔΟΜ Δήμου Θάσου!
Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των Σ.Τ.Ο. των Δήμων του Νομού Καβάλας
Δύο δίκες για πνευματικά δικαιώματα

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των Σ.Τ.Ο. των Δήμων του Νομού Καβάλας

Χθες στη Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, τακτική συνεδρίαση, του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Νέστου.

Θέμα της η προετοιμασία για τον Χειμώνα που έρχεται. Προηγήθηκαν συνεδριάσεις στους υπόλοιπους Δήμους του Ν. Καβάλας. Για να καταλάβει κάποιος το αντικείμενο της συζήτησης στους Δήμους, θέτουμε υπόψη του αναγνώστη τα κυριότερα μέρη του πρακτικού της συνεδρίασης που έγινε στη Θάσο στις 2 Νοέμβρη.

Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο. Δήμου Θάσου

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θάσου και Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο. κ. Κυριακίδης Ελευθέριος, ο οποίος ανέφερε: «Καλημέρα σε όλες και όλους, συνεδριάζει σήμερα το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασία του Δήμου μας, καλό χειμώνα να έχουμε, έναν ήρεμο χειμώνα, βροχές βέβαια χρειαζόμαστε, αλλά όχι έντονα καιρικά φαινόμενα που να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Και το χιόνι το χρειαζόμαστε βέβαια και αυτό σε βαθμό που δεν θα μας δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Όλες οι Υπηρεσίες έχουν εκπροσώπους, χρόνια στα συντονιστικά όλοι μας, καλή συνεργασία έχουμε και γνωριζόμαστε, νομίζω ότι όλοι είμαστε σε μια καλή κατάσταση ετοιμότητας».

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης κ. Καρακώστογλου Μιχάλη είπε: «Καλημέρα σας και από μένα, καλό μήνα και καλό χειμώνα και από μένα. Σήμερα το συντονιστικό είναι για πλημμύρες και για χιόνια, δύο τρία πράγματα τα οποία είναι σημαντικά, σχετικά με τις πλημμύρες πρέπει να δείτε την επικαιροποίηση όλων των σχεδίων μιλάμε για τον Δάρδανο και το Βορέα, στα οποία σχέδια επισυνάπτονται όλα τα απαραίτητα μνημόνια για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, οι χώροι συγκέντρωσης πολιτών ή ακόμα οι χώροι εναπόθεσης μπαζών, όλα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά, ώστε το σχέδιο να είναι πλήρες και να μπορεί ο Δήμαρχος να πάρει τις  αποφάσεις που θα χρειαστούν, εφόσον χρειαστούν, γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Θάσου έχει προχωρήσει σε αυτά τα θέματα, αλλά περιμένουμε την επικαιροποίηση των σχεδίων και την αποστολή σε εμάς.

Ένα άλλο ζήτημα είναι να δούμε για τις Ιρλανδικές διαβάσεις, πώς θα σηματοδοτηθούν και πώς θα κλείσουν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, καθώς και ένα άλλο ζήτημα το οποίο είναι η καταγραφή των ατόμων που χρίζουν άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ακραίων φαινομένων και αναφέρομε για ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, ανάπηροι με βάση τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο Δήμος καθώς επίσης και αγρότες κτηνοτρόφοι που χρειάζονται βοήθεια για την τροφή των ζώων.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πλημμύρες γίνονται στο Δήμο της Θάσου παρότι στα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας δεν περιλαμβάνεται η Θάσος, και δεν την θεωρούν επικίνδυνη περιοχή, αυτό δεν συμβαίνει φυσικά, επομένως με βάση την εμπειρία που υπάρχει και με βάση τα αναθεωρημένα σχέδια που θα υπάρξουν άμεσα, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο εκτενώς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Για την ώρα μπορείτε να κινηθείτε με βάση την εμπειρία σας. Από πλευράς μας είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε κάποια σύνταξη σχεδίου ή κάποια πρόταση πάνω στα σχέδια αυτά που έχετε, και καλό είναι αυτά τα σχέδια να εφαρμόζονται σε κάποιες ασκήσεις έστω και επι χάρτου».

Τσούπρα Στέλλα: «Ευχαριστούμε πολύ για την τοποθέτησή σας, και θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις σε αυτά που αναφέρθηκε. Όσον αφορά τις Ιρλανδικές στο νησί, η μία κρίσιμη στην περιοχή των Μαριών είναι κλειστεί λόγω εκτέλεσης έργου, η άλλη κρίσιμη στον Πρίνο κλείνει και με ελάχιστο νερό για αποτροπή δυσάρεστων αποτελεσμάτων.

Ακόμα για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην 1η Αναθεώρηση του 2020, έχει ενταχθεί και η Θάσος, μετά από ενέργειες που έγιναν από το Δήμο της Θάσου κατόπιν των πλημμυρών του Νοέμβρη του 2019, και έτσι μπορέσαμε ως Δήμος και εντάξαμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά ως επισημάνσεις και διευκρινήσεις, και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην κανονική ροή».

Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας & Θάσου κ. Δαμιανού Κυριάκος: «Ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδος και δεν είχαμε κάτι σοβαρό στην περιοχή της Θάσου, και αυτό οφείλετε σε όλους τους φορείς και συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την επιτυχία.

Για την χειμερινή περίοδο όπως είπε και ο Δήμαρχος, όλοι γνωρίζουμε τις αρμοδιότητές τους, όλοι πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδιά τους και εδώ ο Δήμος της Θάσου είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός να είναι συντηρημένος για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτο γεγονός. Το νησί τα τελευταία χρόνια πλήττετε από πλημμύρες, γνωρίζουμε τις ευάλωτες περιοχές, και θα πρέπει εμείς να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις επιπτώσεις, πρέπει να αξιοποιούμε τα έκτακτα δελτία καιρού που αποστέλλονται.

Ακόμα πρέπει να διαθέτουμε την ανάλογη ποσότητα αλατιού για το χειμώνα, και καλό θα ήταν να γίνει μια διμερή συνάντηση με την Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καβάλας και Θάσου και το Δήμο της Θάσου για την καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση. Ότι χρειαστεί η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας είναι στη διάθεσή σας».

Στο σημείο αυτό παίρνει το λόγο ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου κ. Χαντζίδης Γιάννης: «Σχετικά με τον απολογισμό του καλοκαιριού, είχαμε κάποια μικρά συμβάντα τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Σχετικά με τις πλημμύρες, εμείς ως υπηρεσία έχουμε σε όλα μας τα αυτοκίνητα απάνω τη δυνατότητα άντλησης υδάτων από οπουδήποτε σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο, υπάρχουν και φορητές αντλίες ηλεκτροκίνητες και βενζινοκίνητες, και όσον αφορά στις χιονοπτώσεις τα οχήματά μας είναι τετρακίνητα με αλυσίδες κατάλληλα για απεγκλωβισμό, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας και υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα συνδρομής από δυνάμεις εκτός νησιού έναν κριθεί αναγκαίο».

Ο λόγος δόθηκε στο Δ/τη του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου κ. Ψαρογιάννη Στυλιανό: «Η υπηρεσία μας κάθε φορά που έχουμε ειδοποίηση για έκτακτα φαινόμενα είμαστε σε ετοιμότητα. Σε πλημμυρικά φαινόμενα λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τις Ιρλανδικές διαβάσεις ή σε περιπτώσεις στάθμευσης οχημάτων σε επικίνδυνα σημεία τα απομακρύνουμε, και γενικά είμαστε σε άμεση συνεργασία με το Δήμο Θάσου».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υποδ/της του Λ.Τ. Θάσου κ. Μουρατίδης Ανέστης: «Οι εταιρείες είναι ενήμερες για τη μεταφορά μέσων και προσωπικού, λίγο προσοχή στο ρέμα που εκβάλει στο λιμάνι του Λιμένα, το οποίο τώρα είναι βέβαια καθαρό αλλά αν γίνει κάποιο φαινόμενο μπαζώνει το λιμάνι.

Για τις χιονοπτώσεις παρακαλώ προτεραιότητα το λιμάνι του Λιμένα για αποχιονισμό, για να μην επαναληφθούν παλαιότερα φαινόμενα αδυναμίας φόρτωσης από τις εταιρείες λόγω έντονης χιονόστρωσης εντός του λιμανιού. Τα τελευταία χρόνια βέβαια δεν υπήρξε κάποιο ανάλογο πρόβλημα αλλά ήθελα να το επισημάνω».

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον Αν. Προϊστάμενο της Δ/νσης Τ.Ε. Π.Ε. Καβάλας, κ. Κουνάκο Κωνσταντίνο: «Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε για την επανεκλογή σας καθώς και σε όλους εκεί, εύχομαι μια γόνιμη θητεία, χωρίς πλημμύρες και γενικά έντονα φυσικά φαινόμενα γιατί το νησί αυτό είναι η πηγή σωτηρίας για το ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφερικής Ενότητας Καβάλας και το χρειαζόμαστε να το προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία της Υπηρεσίας μας για το εθνικό δίκτυο της ν. Θάσου, όπως ξέρετε κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου έχουμε εργολαβία η οποία βρίσκεται σε ισχύ και θα υπάρχει σε μόνιμη βάση μηχάνημα αποχιονιστικό του αναδόχου και θα χειρίζεται από χειριστή Θάσιο, αυτό για να μην έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος όπου ο οδηγός ήταν από το ηπειρωτικό κομμάτι.

Υπάρχει κάποιο υπόλοιπο αλάτι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Θάσου περίπου 25 τόνους, αλλά την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου θα έρθουν άλλοι 250 τόνοι και μέρος αυτής θα πάει στα Λιμενάρια, για να γίνεται γρήγορος ανεφοδιασμός και να μοιραστεί το νησί χιλιομετρικά.

Ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να έχει το αποχιονιστικό και ένα φορτωτή στο Λιμένα καθώς και ακόμα ένας φορτωτής στα Λιμενάρια για τη φόρτωση εκεί. Εγώ δεν έχω να πω κάτι ακόμα για τον αποχιονισμό, αν χρειαστεί βέβαια να έρθει και δεύτερο ή τρίτο αποχιονιστικό είμαστε στη διάθεσή σας να το κάνουμε».

Ο λόγος δόθηκε στον Εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιος Εκπαίδευσης κ. Συλαίο Στέργιο: «Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την ασφάλεια των μαθητών, εμείς τις επόμενες μέρες θα επικαιροποιήσουμε το περσινό σχέδιο που έχουμε από την πλευρά μας όσον αφορά τους συνδέσμους που πρέπει να υπάρχουν για να ενημερώνουμε και την Πολιτική Προστασία σε σχέση με τα σχολεία.

Εκ μέρους του Δήμου είναι απ’ όσο βλέπω οι ίδιοι σύνδεσμοι, και εμείς να αλλάξουμε το σύνδεσμό μας με εν ενεργεία διευθυντή, όπως μας επισημάνατε καθώς επίσης έχουμε ζητήσει να επικαιροποιήσουν όλοι οι διευθυντές τα δικά τους σχέδια».

Σε παρέμβασή της η κα Τσούπρα ανέφερε: «Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα στους εκπροσώπους τις Πρωτοβάθμιας και στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν προβλήματα έτσι ώστε φέτος να διορθωθούν.

Πέρυσι μας ζήτησαν οι διευθυντές υλικά από για τα σχολεία αλάτι, φτυάρια και είναι αλήθεια ότι επικοινωνώντας κάποιους από αυτούς δεν τους δώσαμε τίποτα γιατί κανένας δεν πάει έγκαιρα να καθαρίσει τον προαύλιο χώρο ευθύνης του, και αυτό γίνεται από τον δικό μας μηχανισμό.

Αν είναι να γίνεται από το προσωπικό σας, μπορούμε να σας διανείμουμε τα κατάλληλα μέσα. Όσον αφορά για το κλείσιμο των σχολείων, οι αποφάσεις μας βγαίνουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς και έγκαιρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία τόσο στη μαθητική νεολαία όσο και τους γονείς για την άσκοπη μετάβαση στις σχολικές μονάδες.

Καλό θα ήταν και σε εύλογο χρονικό διάστημα να γνωρίζουμε και την κατάσταση των σχολικών μονάδων, γιατί μπορεί σε κάποιες να μην υπάρχει πρόβλημα ή σε άλλες να είναι άμεση η μετάβαση συνεργείου από το Δήμο».

Προηγούμενο άρθρο

Έναρξη λειτουργίας της ΥΔΟΜ Δήμου Θάσου!

Επόμενο άρθρο

Δύο δίκες για πνευματικά δικαιώματα