Dark Mode Light Mode

Ολοκληρωτική επανάσταση – Integral revolutio

Το αφήγημα που πλασάρει δεξιά κι αριστερά κάθε καθεστωτικός που τιμά τον εαυτό του είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτικήΤΙΝΑthere is not alternative. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως δεν είναι έτσι.

Όταν λέμε ότι χρειάζεται να εκδημοκρατίσουμε τη δημοκρατία εννοούμε να βγάλουμε έξω από την πολιτική τα χοντρά λεφτά, αλλά και να καταργήσουμε το διαχωρισμό πολιτικής και οικονομίας. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες υπάρχουν τεράστια τμήματα της κοινωνίας τα οποία δεν μπορεί να προσπελάσει η δημοκρατική εξουσία λήψης αποφάσεων από τους πολίτες.

Υπάρχει δημοκρατία, η οποία δεν εξαντλείται στους διαβρωμένους από το νεοφιλελευθερισμό αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, αλλά μπορεί να βρει το πραγματικό της  περιεχόμενο στις άμεσες μορφές της, οι οποίες προϋποθέτουν εναλλακτικά παραδείγματα οργάνωσης της ζωής μας: από την οικογένεια μέχρι τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και από τη φροντίδα μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κι εδώ υπεισέρχεται το βιβλίο μας, το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Μέθεξις:

Από την Τσιάπας στη Ροζάβα – κάτι περισσότερο από συμπτώσεις – From Chiapas to Rojava – more than just coincidences

on Dilluns, 9 φεβρουαρίου, 2015 at 16:11

Η αυτονομία φέρνει μαζί δύο επαναστάσεις στα αριστερά και από κάτω – Autonomy brings together two revolutions on the left and from below

«“Power to the people” can only be put into practice when the power
exercised by social elites is dissolved into the people.

»Η εξουσία στο λαό» μπορεί να γίνει πράξη μόνο όταν η εξουσία
που ασκείται από τις κοινωνικές ελίτ διαλύεται μέσα στο λαό»
(Murray Bookchin, Post-Scarcity Anarchism)

Η εν πολλοίς άγνωστη μέχρι πρόσφατα κουρδική πόλη Κομπάνι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τη λυσσαλέα αντίστασή της[i] ενάντια στην εισβολή του Ισλαμικού Κράτους και έγινε ένα διεθνές σύμβολο, συγκρινόμενη με την άμυνα της Μαδρίτης και του Στάλινγκραντ. Η γενναιότητα και ο ηρωισμός των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας και των Μονάδων Άμυνας Γυναικών (YPG και YPJ) εγκωμιάστηκαν από ένα μεγάλο φάσμα ομάδων και ατόμων – αναρχικοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι και ακόμη και δεξιοί εξέφρασαν τη συμπάθεια και τον θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες του Κομπάνι στην ιστορική τους μάχη ενάντια σε αυτό που συχνά θεωρούνταν «φασισμός» του IΚ. Τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναγκάστηκαν να σπάσουν τη σιωπή για την Κουρδική αυτονομία και σύντομα μεταδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν πολυάριθμα άρθρα και ειδήσεις, που συχνά απεικόνιζαν τη «ανθεκτικότητα» και την αποφασιστικότητα των Κούρδων μαχητών με μια ορισμένη δόση εξωτισμού, φυσικά. Ωστόσο, αυτή η προσοχή ήταν πολύ συχνά επιλεκτική και μερική – η ίδια η ουσία του πολιτικού σχεδίου στη Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν) αφέθηκε στην άκρη και τα μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να παρουσιάσουν την αντίσταση στο Κομπάνι ως κάποια περίεργη εξαίρεση στην υποτιθέμενη βαρβαρότητα της Μέσης Ανατολής. Χωρίς έκπληξη, το κόκκινο αστέρι, που έλαμπε στις νικηφόρες σημαίες των YPG/J δεν ήταν μια ευχάριστη εικόνα στα μάτια των Δυτικών εξουσιών και των μέσων ενημέρωσης τους. Τα αυτόνομα καντόνια της Ροζάβα αντιπροσωπεύουν μια εγχώρια λύση για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει τη λαϊκή δημοκρατία, τα εθνοτικά, κοινωνικά δικαιώματα και δικαιώματα των φύλων και όλα αυτά σε απόρριψη τόσο του τρόμου του IS όσο και της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν και η Δύση προτίμησε να μείνει σιωπηλή για αυτό το θέμα, αυτό το ιδεολογικό θεμέλιο είναι το κλειδί για την κατανόηση του πνεύματος που έγραψε την εποποιία του Κομπάνι και γοήτευσε τον κόσμο, όπως αξίωσε πρόσφατα η Κούρδη ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός, Dilar Dirik[ii].

Καθώς οι μάχες για κάθε δρόμο και γωνιά της πόλης οξύνονταν, το Kobane κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη φαντασία της αριστεράς και συγκεκριμένα της ελευθεριακής αριστεράς ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα και σύντομα τοποθετήθηκε στο πάνθεον μερικών από τις πιο εμβληματικές μάχες για την ανθρωπότητα, όπως η υπεράσπιση της Μαδρίτης ενάντια στους φασίστες τη δεκαετία του 1930. Δεν ήταν τυχαίο ότι η τουρκική μαρξιστική-λενινιστική ομάδα MLKP, η οποία ενώθηκε με τους YPG/J στο πεδίο της μάχης, ύψωσε τη σημαία της ισπανικής δημοκρατίας πάνω από τα ερείπια της πόλης την ημέρα της απελευθέρωσής της και κάλεσε για το σχηματισμό των Διεθνών Ταξιαρχιών[iii], ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανικής επανάστασης. Δεν ήταν η ίδια η μάχη για το Κομπάνι, αλλά η ελευθεριακή ουσία των καντονιών της Ροζάβα, η εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας της βάσης, η συμμετοχή γυναικών και διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στην αυτόνομη κυβέρνηση που έδωσε έδαφος στις συγκρίσεις με την ισπανική επανάσταση. Μια άλλη σχέση αναφέρθηκε εν συντομία σε αρκετά άρθρα – η επανάσταση στη Ροζάβα και η αυτόνομη κυβέρνησή της ταιριάζουν με αυτή των Ζαπατίστας και την αυτονομία τους στο νότιο Μεξικό. Η σημασία αυτής της παρομοίωσης μπορεί να είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε το παράδειγμα του επαναστατικού αγώνα στο Κουρδιστάν και τι σημαίνει για όσους πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Το κίνημα των Ζαπατίστας είναι πιθανώς ένα από τα πιο συμβολικά και επιδραστικά στοιχεία του επαναστατικού φαντασιακού στον κόσμο μετά την πτώση των κρατικο-σοσιαλιστικών καθεστώτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 1994, μια άγνωστη αντάρτικη δύναμη, αποτελούμενη από αυτόχθονες Μάγια, κατέλαβε τις κύριες πόλεις της νοτιότερης πολιτείας του Μεξικού – την Τσιάπας. Η στρατιωτική επιχείρηση διεξήχθη με στρατηγική λαμπρότητα και σε συνδυασμό με την καινοτόμο τότε χρήση του διαδικτύου για τη διάδοση του μηνύματος των επαναστατών, απηχήθηκε σε όλο τον κόσμο για να εμπνεύσει τη διεθνή αλληλεγγύη και την εμφάνιση του κινήματος Alter-Globalisation, Αντι-Παγκοσμιοποίησης. Οι Ζαπατίστας επαναστάτησαν ενάντια στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και την κοινωνική και πολιτιστική γενοκτονία του ιθαγενούς πληθυσμού στο Μεξικό. Ya Basta, Φτάνει πια, ήταν η πολεμική τους κραυγή που αναδύθηκε από τη νύχτα των «500 χρόνων καταπίεσης», όπως έλεγε η Πρώτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Lacandoa. Οι Ζαπατίστας ξεσηκώθηκαν στα όπλα όταν το παγκόσμιο κεφάλαιο γιόρταζε το «τέλος της ιστορίας» και η ιδέα της κοινωνικής επανάστασης φαινόταν να είναι ένας ρομαντικός αναχρονισμός που ανήκε στο παρελθόν. Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Ζαπατίστας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πόλεις σε δώδεκα ημέρες έντονων μαχών με τον ομοσπονδιακό στρατό, αλλά αποδείχθηκε ότι η βαθιά οριζόντια οργάνωση στις αυτόχθονες κοινότητες δεν μπορούσε να εξαλειφθεί με καμία στρατιωτική επέμβαση ή τρόμο. Ο μασκοφόρος εκπρόσωπος του επαναστατικού στρατού, ο Υποδιοικητής Μάρκος, αμφισβήτησε την έννοια της ιστορικής πρωτοπορίας σε αντίθεση με την επανάσταση από τα κάτω, η οποία δεν στοχεύει να πάρει την εξουσία αλλά να την καταργήσει και αυτή η ιδέα έγινε κεντρική στα πιο μαζικά αντικαπιταλιστικά κινήματα από τότε… από το Σιάτλ και τη Γένοβα μέχρι την κατοχή του Συντάγματος και της Πουέρτα ντελ Σολ και ακόμη και το κίνημα Occupy.

Πού είναι οι ομοιότητες με την επανάσταση της Ροζάβα;

Από τον Μαρξισμό-Λενινισμό στην Αυτονομία – μια κοινή ιστορική τροχιά

Οι ρίζες της δημοκρατικής αυτονομίας στη Ροζάβα μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο μέσα από την ιστορία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της οργάνωσης, η οποία ήταν κεντρική στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα από τη δημιουργία της το 1978. Το PKK ιδρύθηκε ως Μαρξιστική-Λενινιστική αντάρτικη οργάνωση στο Βόρειο Κουρδιστάν, μέρος του τουρκικού κράτους, που συνδυάζει τις ιδεολογίες της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης. Μεγάλωσε σε μια σημαντική αντάρτικη δύναμη υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και κατάφερε να αμφισβητήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από σαράντα χιλιάδες ανθρώπους. Το τουρκικό κράτος εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε βασανιστήρια, δολοφονίες και βιασμούς κατά του άμαχου πληθυσμού, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της κουρδικής αντίστασης. Από την ίδρυσή του, το PKK έχει επεκτείνει την επιρροή του τόσο στην Τουρκία όσο και στα άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Η ηγετική πολιτική δύναμη στην επανάσταση της Ροζάβα – το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) συνδέεται μαζί του μέσω της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, KCK, της οργάνωσης-ομπρέλα που περιλαμβάνει διάφορες επαναστατικές και πολιτικές ομάδες που μοιράζονται τις ιδέες του PKK.  Η ιδεολογία, η οποία ενώνει τις διάφορες πολιτικές και επαναστατικές ομάδες στο KCK ονομάζεται δημοκρατικός συνομοσπονδιακός και βασίζεται στις ιδέες του αμερικανού αναρχικού Murray Bookchin, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας μη ιεραρχικής κοινωνίας βασισμένης στην σοσιαλ-οικολογία, στον ελευθεριακό κοινοτισμό και άμεση δημοκρατία.

Αν και οι Ζαπατίστας φημίζονται για την αυτόνομη κυβέρνησή τους και την απόρριψη της έννοιας της ιστορικής πρωτοπορίας, οι ρίζες της οργάνωσης σχετίζονταν επίσης με τον μαρξισμό-λενινισμό και όπως στην περίπτωση του PKK, η ιδέα της αυτοδιοίκησης και της επανάστασης από τα κάτω ήταν προϊόν μακράς ιστορικής εξέλιξης. Το EZLN ιδρύθηκε το 1983 από μια ομάδα ανταρτών πόλεων, κυρίως μαρξιστών-λενινιστών, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό κύτταρο μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού στην Τσιάπας, να οργανώσουν μια αντάρτικη δύναμη και να καταλάβουν την εξουσία μέσω ανταρτοπόλεμου. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι το ιδεολογικό τους δόγμα δεν ήταν εφαρμόσιμο στις γηγενείς πραγματικότητες και άρχισαν να μαθαίνουν από τις κοινοτικές παραδόσεις διακυβέρνησης των αυτόχθονων πληθυσμών. Έτσι, ο Ζαπατισμός γεννήθηκε ως μια συγχώνευση μεταξύ του μαρξισμού και της εμπειρίας και της γνώσης του γηγενούς πληθυσμού που αντιστέκεται τόσο ενάντια στο Ισπανικό όσο και αργότερα στο Μεξικανικό κράτος.

Αυτή η κοινή ιδεολογική τροχιά καταδεικνύει μια ιστορική στροφή στην κατανόηση της επαναστατικής διαδικασίας. Η εξέγερση των Ζαπατίστας και η εγκαθίδρυση της αυτονομίας στην Τσιάπας σηματοδότησε τη ρήξη με τις παραδοσιακές στρατηγικές του αντάρτικου, εμπνευσμένες κυρίως από την Κουβανική επανάσταση, αυτό φάνηκε περισσότερο από σαφές στην επιστολή που έγραψε ο εκπρόσωπος του EZLN, Subcomandante Marcos στη Βασκική οργάνωση απελευθέρωσης ETA:

“Σκατά σε όλες τις επαναστατικές πρωτοπορίες σε αυτόν τον πλανήτη.[iv]

Δεν ήταν η πρωτοπορία για να οδηγήσει τον λαό τώρα. Ήταν ο ίδιος ο λαός να χτίσει την επανάσταση από τα κάτω και να τη συντηρήσει ως τέτοια. Αυτή είναι η λογική προς την οποία στρέφεται το PKK την τελευταία δεκαετία υπό την επιρροή του Murray Bookchin και αυτή η στροφή δείχνει μια εξέλιξη της οργάνωσης από κίνημα για το λαό σε ένα κίνημα του λαού, των ανθρώπων.

Cantons and Caracoles – freedom here and now – Καντόνια και Caracoles – ελευθερία εδώ και τώρα

Πιθανώς η πιο σημαντική ομοιότητα μεταξύ της επανάστασης στη Ροζάβα και αυτής της Τσιάπας είναι η κοινωνική και πολιτική αναδιοργάνωση που συντελείται και στα δύο μέρη η οποία βασίζεται στην ελευθεριακή ιδεολογία των δύο οργανώσεων.

Η αυτονομία των Ζαπατίστας στη σημερινή της μορφή προέρχεται από την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη μεξικανική κυβέρνηση μετά την εξέγερση του 1994. Κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων οι εξεγερμένοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες του Σαν Αντρές, οι οποίες δίνουν στους αυτόχθονες πληθυσμό το δικαίωμα στην αυτονομία, την αυτοδιάθεση, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την πολιτική οργάνωση, με βάση την παράδοσή τους καθώς και τον κοινοτικό έλεγχο της γης και των πόρων των περιοχών που τους ανήκουν. Αυτές οι συμφωνίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση και το 2001 ο πρόεδρος Φοξ υποστήριξε μια επεξεργασμένη έκδοση που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των Ζαπατίστας και των άλλων ομάδων αντίστασης. Αυτό το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως «προδοσία» και προκάλεσε το EZLN να δηλώσει δύο χρόνια αργότερα τη δημιουργία των πέντε ανταρτικών ζωνών, με επίκεντρο πέντε Caracoles (ή σαλιγκάρια στα αγγλικά) που λειτουργούν ως διοικητικά κέντρα. Το όνομα Caracoles ήρθε για να δείξει την επαναστατική ιδέα των Ζαπατίστας – το κάνουμε μόνοι μας, μαθαίνουμε στη διαδικασία και προχωράμε, αργά, αλλά προχωράμε. Οι Caracoles[v] περιλαμβάνουν τρία επίπεδα αυτόνομης διακυβέρνησης – κοινότητα, δήμο και Συμβούλιο της καλής διακυβέρνησης. Οι δύο πρώτες βασίζονται σε συνελεύσεις βάσης, ενώ τα Συμβούλια της Καλής Διακυβέρνησης εκλέγονται αλλά με την πρόθεση να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στην κυβέρνηση με την πάροδο των χρόνων μέσω μιας αρχής εναλλαγής-περιστροφής. Η αυτονομία έχει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, υγειονομική περίθαλψη και δικαιοσύνη, καθώς και συνεταιρισμούς που παράγουν καφέ, βοοειδή, χειροτεχνίες κ.λπ.

We learn as we make things, we did not know about autonomy and that we were going to build something like it. But we learn and improve things and learn from the struggle – Μαθαίνουμε καθώς φτιάχνουμε πράγματα, δεν ξέραμε για την αυτονομία και ότι θα χτίζαμε κάτι τέτοιο. Αλλά μαθαίνουμε και βελτιώνουμε τα πράγματα και μαθαίνουμε από τον αγώναμου είπε ο ζαπατίστα φύλακας μου Αρμάντο, όταν επισκέφτηκα την αυτόνομη περιοχή στα τέλη του 2013. Η ελευθερία μπορούσε να ασκηθεί μόνο εδώ και τώρα και η επανάσταση ήταν μια διαδικασία διαρκούς αμφισβήτησης του status-quo, του κατεστημένου, και οικοδόμησης εναλλακτικών σε αυτό.

Τα καντόνια της Rojava μοιάζουν πράγματι με την αυτονομία στην Τσιάπας. Ανακηρύχθηκαν από το κυρίαρχο PYD το 2013 και λειτουργούν μέσω των καθιερωμένων λαϊκών συνελεύσεων και δημοκρατικών συμβουλίων. Οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων και εκπροσωπούνται σε όλες τις αιρετές θέσεις, τις οποίες μοιράζονται πάντα ένας άνδρας και μια γυναίκα. Όλες οι εθνοτικές ομάδες εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της. Η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι επίσης εγγυημένες από το σύστημα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και πρόσφατα το πρώτο πανεπιστήμιο της Ροζάβα, η Ακαδημία Mεσοποταμία, άνοιξε τις πύλες της με σχέδια να αμφισβητήσει την ιεραρχική δομή της εκπαίδευσης και να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Ζαπατίστας, η Επανάσταση στη Ροζάβα οραματίζεται τον εαυτό της ως λύση στα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα, όχι ως έκφραση αποσχιστικών τάσεων. Αυτό το γνήσιο δημοκρατικό σύστημα, όπως ισχυρίζεται η αντιπροσωπεία ακαδημαϊκών από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική[vi], που επισκέφθηκε τη Ροζάβα πρόσφατα, δείχνει ένα διαφορετικό μέλλον της Μέσης Ανατολής, βασισμένο στην άμεση συμμετοχή, τη χειραφέτηση των γυναικών και την εθνική ειρήνη.

επανάσταση των γυναικών

Το φύλο ήταν πάντα κεντρικό στην επανάσταση των Ζαπατίστας. Η κατάσταση των γυναικών πριν από τη διάδοση της οργάνωσης και την υιοθέτηση της γυναικείας απελευθέρωσης ως κεντρικής σημασίας στον αγώνα, χαρακτηριζόταν από εκμετάλλευση, περιθωριοποίηση, καταναγκαστικούς γάμους, σωματική βία και διακρίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μάρκος αξιώνει ότι η πρώτη εξέγερση δεν ήταν αυτή του 1994 αλλά η υιοθέτηση του Επαναστατικού Νόμου για τις Γυναίκες το 1993, που έθεσε το πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και τη δικαιοσύνη και εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών στην περιοχή των επαναστατών στην προσωπική αυτονομία, χειραφέτηση και αξιοπρέπεια. Σήμερα οι γυναίκες συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και έχουν τους δικούς τους συνεταιρισμούς και οικονομικές δομές που εγγυώνται την οικονομική τους ανεξαρτησία. Οι γυναίκες αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των τάξεων της αντάρτικης δύναμης των Ζαπατίστας και παίρνουν υψηλές θέσεις στη διοίκηση της. Η κατάληψη του San Cristobal de las Casas, της πιο σημαντικής πόλης που κατέλαβαν τα στρατεύματα των Ζαπατίστας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 1994, διοικήθηκε επίσης από γυναίκες, με επικεφαλής την comandanta-διοικητή Ramona, η οποία ήταν και η πρώτη Ζαπατίστα που στάλθηκε στην πόλη του Μεξικού για να εκπροσωπήσει το κίνημα.

Δεν είναι δύσκολο να παραλληλίσουμε τη μαζική συμμετοχή των αυτόχθονων γυναικών στην Τσιάπας στις τάξεις των Ζαπατίστας με τη συμμετοχή των γυναικών στην υπεράσπιση του Κομπάνι και στις YPJ – τις Μονάδες Προστασίας των Γυναικών, που απεικονίζονται και οι δύο με εντυπωσιακό τρόπο[vii] από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η γενναιότητα και η αποφασιστικότητά τους στον πόλεμο κατά του ISIS είναι προϊόν μιας μακράς παράδοσης συμμετοχής γυναικών στον ένοπλο αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση στο Κουρδιστάν. Οι γυναίκες έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στο PKK και αυτό συνδέεται αναμφίβολα με τη σημασία του φύλου στον κουρδικό αγώνα. Η επανάσταση της Ροζάβα δίνει μεγάλη έμφαση στην απελευθέρωση των γυναικών ως απαραίτητη για την αληθινή απελευθέρωση της κοινωνίας. Το θεωρητικό πλαίσιο που θέτει την κατάργηση της πατριαρχίας στο επίκεντρο του αγώνα ονομάζεται «γινεολογία», “jineology”, μια έννοια που αναπτύχθηκε από τον Abdullah Ocalan.  Η εφαρμογή αυτής της έννοιας είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου ενδυνάμωση των γυναικών όχι μόνο στο πλαίσιο της Μέσης Ανατολής αλλά και στο πλαίσιο του δυτικού φιλελεύθερου φεμινισμού. Οι γυναικείες συνελεύσεις, οι συνεταιριστικές δομές και οι γυναικείες πολιτοφυλακές είναι η καρδιά της επανάστασης, η οποία θεωρείται ημιτελής εάν δεν καταστρέψει την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, που είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του καπιταλισμού. Η Janet Biehl, μια ανεξάρτητη συγγραφέας και καλλιτέχνης, έγραψε μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Rojava ότι οι γυναίκες στην κουρδική επανάσταση έχουν τον ιδεολογικό ρόλο του προλεταριάτου στις επαναστάσεις του 20ου αιώνα.

Η οικολογία της ελευθερίας

The Ecology of Freedom είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό από τα έργα του Bookchin και η αντίληψή του για την κοινωνική οικολογία έχει υιοθετηθεί από τους επαναστάτες στη Ροζάβα. Η ιδέα του πως «η ίδια η έννοια της κυριαρχίας της φύσης από τον άνδρα πηγάζει από την ίδια την πραγματική κυριαρχία του ανθρώπου από τον άνθρωπο» συνδέει την πατριαρχία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον καπιταλισμό και επισημαίνει την κατάργησή τους ως τον μόνο δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία. Μια τέτοια ολιστική προσέγγιση έχει υποστηριχθεί και εφαρμοστεί και από τους Ζαπατίστας. Η βιωσιμότητα-sustainability υπήρξε επίσης ένα σημαντικό σημείο έμφασης, ειδικά μετά τη δημιουργία των καρακόλες το 2003. Η αυτόνομη κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει τη γνώση των προγόνων, που σχετίζεται με την αειφόρο χρήση της γης και να τη συνδυάσει με άλλες αγρο-οικολογικές πρακτικές. Αυτή η λογική δεν αφορά μόνο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις κοινότητες και την αποφυγή της χρήσης αγροχημικών, είναι μια απόρριψη της όλης αντίληψης ότι η μεγάλης κλίμακας βιομηχανική γεωργία είναι ανώτερη από τον «πρωτόγονο» τρόπο με τον οποίο οι αυτόχθονες άνθρωποι δουλεύουν τη γη. και ως τέτοια είναι μια ισχυρή πρόκληση της λογικής του νεοφιλελευθερισμού.

Ο δρόμος προς την Αυτονομία – το νέο επαναστατικό παράδειγμα

Οι ομοιότητες μεταξύ του συστήματος δημοκρατικού συνομοσπονδισμού που αναπτύσσεται στο Δυτικό Κουρδιστάν και της Αυτονομίας στην Τσιάπας υπερβαίνουν κατά πολύ τα λίγα σημεία που τόνισα σε αυτό το άρθρο. Από συνθήματα όπως το Ya Basta, προσαρμοσμένα στα κουρδικά ως êdî bes e  έως τη δημοκρατία της βάσης, τις κοινοτικές οικονομικές δομές και τη συμμετοχή των γυναικών, η παρόμοια διαδρομή που έχουν ακολουθήσει το κουρδικό κίνημα και οι Ζαπατίστας καταδεικνύει μια αποφασιστική ρήξη με την αντίληψη πρωτοπορίας του μαρξισμού-λενινισμού και μια νέα προσέγγιση στην επανάσταση, που έρχεται από τα κάτω και στοχεύει στη δημιουργία μιας ελεύθερης και μη ιεραρχικής κοινωνίας.

Παρόλο που και τα δύο κινήματα έχουν δεχτεί πικρή κριτική[viii] από σεχταριστικά στοιχεία της αριστεράς, το ίδιο το γεγονός ότι τα μόνα μεγάλα και επιτυχημένα πειράματα ριζικής κοινωνικής αλλαγής προέρχονται από μη δυτικές, περιθωριοποιημένες και αποικισμένες ομάδες, έρχεται ως χαστούκι στους λευκούς και προνομιούχους δογματικούς «επαναστάτες» του παγκόσμιου βορρά που δεν πέτυχαν σχεδόν καθόλου στην αμφισβήτηση της καταπίεσης στις χώρες τους, αλλά τείνουν να πιστεύουν ότι είναι η κρίση τους, η άποψη τους αυτό που είναι και δεν είναι μια πραγματική επανάσταση.

Οι επαναστάσεις στη Ροζάβα και στην Τσιάπας είναι ένα ισχυρό παράδειγμα για τον κόσμο, καταδεικνύοντας την τεράστια ικανότητα της οργάνωσης της βάσης και τη σημασία των κοινοτικών δεσμών σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό κοινωνικό εξατομικισμό. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Τσιάπας και η Ροζάβα θα πρέπει να κάνουν πολλούς στην αριστερά, συμπεριλαμβανομένων μερικών αναρχικών, να σκουπίσουν την αποικιακή νοοτροπία και τον ιδεολογικό τους δογματισμό.

Ένας κόσμος χωρίς ιεραρχία, κυριαρχία, καπιταλισμό και περιβαλλοντική καταστροφή ή όπως λένε οι Ζαπατίστας, ο κόσμος όπου χωρούν πολλοί κόσμοι, έχει συχνά απεικονιστεί ως «ουτοπικός» και «μη ρεαλιστικός» από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, την εκπαίδευση και τις πολιτικές δομές. Ωστόσο, αυτός ο κόσμος δεν είναι κάποιος μελλοντικός αντικατοπτρισμός που προέρχεται από τα βιβλία – συμβαίνει εδώ και τώρα και τα παραδείγματα των Ζαπατίστας και των Κούρδων είναι ένα ισχυρό όπλο για να αναζωπυρώσει την ικανότητά μας να φανταζόμαστε μια πραγματική ριζική αλλαγή στην κοινωνία καθώς και ένα πρότυπο που μπορούμε να μάθουμε από τους αγώνες μας. Τα κόκκινα αστέρια που λάμπουν πάνω από την Τσιάπας και τη Ροζάβα ρίχνουν φως στον δρόμο προς την απελευθέρωση και αν χρειαστεί να συνοψίσουμε σε μια λέξη αυτό που φέρνει κοντά αυτούς τους δύο αγώνες, αυτό θα ήταν σίγουρα η Αυτονομία.​

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση

Ραντεβού στο nekubi, 20 Ιανουαρίου 24, ώρα 7,30, Βενιζέλου 79

Προηγούμενο άρθρο

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την απώλεια του Θόδωρου Τσαχαλίδη

Επόμενο άρθρο

Έργα φυσικού αερίου part ii