Dark Mode Light Mode
Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της πόλης
Ομάδες Γονέων: Αναγκαία η επαναφορά ενός θεσμού πρωτογενούς πρόληψης
Δράσεις Οδικής Ασφάλειας από σήμερα στην Καβάλα

Ομάδες Γονέων: Αναγκαία η επαναφορά ενός θεσμού πρωτογενούς πρόληψης

Γράφει η Λιάνα Δουτσίνη

Μέλος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας

Κοινωνική Λειτουργός, Φιλόλογος

Η οικογένεια και η ποιότητα των οικογενειακών δεσμών, συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή και υγιή συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Γονείς δημοκρατικοί, που αποδέχονται και αγαπούν τα παιδιά τους, άνευ όρων, κάνοντας τα να βιώνουν την αξία και τη μοναδικότητά τους μέσα στην οικογένεια, ανατρέφουν παιδιά που υιοθετούν κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς. Οι Ομάδες Γονέων βοηθούν τους γονείς  να βοηθούν τα παιδιά τους, ώστε να διαμορφώνουν διαπροσωπικές σχέσεις που στηρίζονται στο σεβασμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Οι Ομάδες Γονέων στοχεύουν στη στήριξη της κρίσιμης και καθοριστικής σχέσης γονέων- παιδιών, στην πρόληψη και στην πρώιμη παρέμβαση. Δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να αποκτήσουν δεξιότητες και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής γονεϊκής συμπεριφοράς.

Μέσα από την εκπαίδευση τους σε διάφορους τομείς, με την πολύτιμη καθοδήγηση των ειδικών Ψυχικής Υγείας, οι γονείς κατακτούν πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με τα στάδια ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, την αποτελεσματική ακρόαση, ανταπόκριση και φροντίδα των αναγκών, τόσο των παιδιών όσο και των ίδιων.

Η εκπαίδευση, η υποστήριξη και η καθοδήγηση των γονέων, μέσω του θεσμού των Ομάδων Γονέων, συμβάλλει στην ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, που τα οικογενειακά προβλήματα εμφανίζονται οξυμμένα. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της Ομάδας, οι γονείς ανταλλάσσουν σκέψεις και προβληματισμούς, νιώθοντας πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί στο ρόλο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε και από τον Δήμο Καβάλας, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, να προωθήσει την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στο θεσμό της Οικογένειας και, φυσικά, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Προηγούμενο άρθρο

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της πόλης

Επόμενο άρθρο

Δράσεις Οδικής Ασφάλειας από σήμερα στην Καβάλα