Dark Mode Light Mode

Ομιλία Αγγελικής Δεληκάρη στη Βουλή για το Ψηφιακό Φροντιστήριο και το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας (video)

φωτογραφία αρχείου

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι πράξη ευθύνης, αμβλύνει τις ανισότητες και δίνει ίσες ευκαιρίες στους μαθητές και στις μαθήτριες των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών στην Εκπαίδευση»

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελικής Δεληκάρη για το Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Για την σημασία της υπερψήφισης του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» τοποθετήθηκε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 26 Ιουλίου η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη.

Η κυρία Δεληκάρη στάθηκε κυρίως στην αξία της εισαγωγής του εργαλείου του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου», το οποίο θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για ποιοτική ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές και μαθήτριες που ζουν σε ορεινές, ημιορεινές και εν γένει δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.

Ένα εργαλείο που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία, αλλά έρχεται να συμπληρώσει, προαιρετικά, τον ρόλο του φροντιστηρίου, εάν και εφόσον αυτό επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι, μαθητές και μαθήτριες, όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Το Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας, συμπλήρωσε η κυρία Δεληκάρη, λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ενισχύει την κινητικότητα των μελών ΔΕΠ και θεραπεύει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ), την Επαγγελματική και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, καθώς και θέματα Αθλητισμού.

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη:

Κύριε Πρόεδρε

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

Κυρία Υφυπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε και καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε στην Ολομέλεια ένα πολυθεματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Τα, περισσότερα των εκατό, άρθρα του νομοσχεδίου θεραπεύουν μια σειρά ζητημάτων, καθιστώντας το ερανιστικό, όπως το χαρακτήρισε άλλωστε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο φίλος και πανεπιστημιακός συνάδελφος Άγγελος Συρίγος.

Ήδη κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έγινε εξαντλητική παρουσίαση των προβλέψεών του, ακούστηκαν πολλές απόψεις συναδέλφων όπως και των φορέων.

Θα ήθελα κατά τη σημερινή μου τοποθέτηση να σταθώ σε ορισμένες μόνον πτυχές, τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές. Πρώτα απ’ όλα την εισαγωγή του εργαλείου του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου».

Κατάγομαι από έναν νομό, την Καβάλα, με χωριά ορεινά, ημιορεινά, κατά περιόδους δυσπρόσιτα, όπου για πολλές οικογένειες η δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο για επιπρόσθετη βοήθεια πέραν των όσων παρέχει το δημόσιο σχολείο ήταν δυσχερής, ανύπαρκτη.

Συνθήκες που συναντά κανείς σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας, στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά όχι μόνο. Αυτές οι δυσκολίες οδηγούν αρκετούς μαθητές να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να αγωνιστούν, όχι πάντοτε επί ίσοις όροις, για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όμως τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους μαθητές της τελευταίας τάξης της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα λύκεια, είναι υπαρκτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα δημοτικά δηλαδή, καθώς και σε όλη την κλίμακα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γυμνάσιο και λύκειο.

Με την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Παιδείας, και μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, θα λειτουργεί το Ψηφιακό Φροντιστήριο με τη μορφή σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Τάξης του Λυκείου καθώς και της Δ΄ Τάξης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου.

Για τους μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του Δημοτικού, για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, καθώς και για τις Α΄ και Β΄ τάξεις του Λυκείου το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα λειτουργεί παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Φανταστείτε μόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κόστος που επωμίζεται ένας γονιός που μένει πολλά χιλιόμετρα μακριά από κάποιο αστικό κέντρο και πρέπει να μεταφέρει κάθε μέρα ο ίδιος το παιδί του σε ένα φροντιστήριο.

Το κόστος, σε μια εποχή που οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές, αλλά και τον χρόνο που χάνεται κατά την μετάβαση από και προς το σπίτι. Ώρα χαμένη από την ξεκούραση, το διάβασμα, την άθληση, ώρα τόσο απαραίτητη για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις όμως που οι γονείς δεν διαθέτουν όχημα, ή που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε κάποιο φροντιστήριο που λειτουργεί μακριά από την οικία τους;

Θα πρέπει να βασιστούν στις συγκοινωνίες, όπως παραδείγματος χάριν στα λεωφορεία και τα δρομολόγιά τους που δεν εξυπηρετούν πάντοτε, με αποτέλεσμα να χάνεται ακόμη περισσότερος χρόνος στις μετακινήσεις;

Θέλω τα παιδιά στην ελληνική περιφέρεια να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των αστικών κέντρων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Θέλω οι γονείς να μην νιώθουν μειονεκτικά, να μην νιώθουν ντροπή, εάν δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους επιπρόσθετη στήριξη.

Θέλω η Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα τις οικογένειες που μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές, σε κάθε τομέα, και η Παιδεία είναι ένας από αυτούς. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα βοηθήσει σημαντικά, όχι μόνο στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών, αλλά παράλληλα θα απαλλάξει από σημαντική οικονομική επιβάρυνση τις ασθενέστερες –αλλά όχι μόνο αυτές – οικογένειες.

Φυσικά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας περιέχει και άλλες καινοτομίες, όπως οι αυτόνομες τάξεις, ένα ακόμη μέτρο για τη στήριξη των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών, ιδίως των ορεινών, όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Γυμνασίου.

Γίνονται βήματα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, ενός φαινομένου που τον τελευταίο καιρό μας απασχολεί όλες και όλους με τα αυξανόμενα κρούσματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα νομοθετούμε για μια σειρά βελτιώσεων στη λειτουργία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Άρθρα 25 έως 29), για θέματα που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Άρθρα 30 έως 44), την Ειδική Αγωγή (Άρθρα 45-47), την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και για θέματα που άπτονται του Αθλητισμού.

Παρουσιάστηκαν, τόσο σήμερα, όσο και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή αναλυτικά από τον εισηγητή της Πλειοψηφίας. Είναι προφανές πως στον περιορισμένο χρόνο που ο κάθε ομιλητής έχει δεν μπορεί να γίνει εξαντλητική παρουσίαση όλων των θετικών προβλέψεων που κομίζει στην Εκπαίδευση αλλά και στον Αθλητισμό.

Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου επισημαίνοντας πως κάθε μέτρο που στηρίζει τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, κάθε μέτρο που κάνει την πρόσβαση στην Εκπαίδευση πιο εύκολη, μειώνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς, είναι καλοδεχούμενο. Είναι αναγκαίο, είναι πατριωτικό, αν μου επιτρέπετε.

Για όλους αυτούς τους λόγους χαιρετίζω τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και, φυσικά, υπερψηφίζω το παρόν σχέδιο νόμου. Σας ευχαριστώ!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΔΕΛΗΚΑΡΗ

Βουλευτής Ν. Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Η μεγάλη μέρα έφτασε: Το Cosmopolis Festival επιστρέφει και γιορτάζει τα 17α γενέθλιά του!