Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων αυτής. Το Σάββατο που η συζήτηση ξεκίνησε, μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο Πρωθυπουργός. Την Κυριακή δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούν βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και μέλη της κυβέρνησης.
Κάτι που συνεχίστηκε τη Δευτέρα μέχρι το μεσημέρι. Ρίχνοντας μία ματιά στα πρακτικά της συζήτησης την Κυριακή διαπιστώνουμε ότι μέχρι την Κυριακή είχε μιλήσει εκ μέρους των καβαλιωτών μόνο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο κ. Φραγκογιάννης έκανε μία γενική τοποθέτηση για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει αλλά δεν είπε τίποτα για την Καβάλα. Μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση τον Πρωθυπουργό:
«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου την ευθύνη της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Βρίσκομαι εδώ, έχοντας εργαστεί πάνω από τριάντα χρόνια στη διεθνοποιημένη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, γιατί συντάχθηκα με το όραμα του Πρωθυπουργού στην αναπτυξιακή εξωστρεφή ατζέντα της Κυβέρνησης, με στόχο να βελτιώσουμε την οικονομία, να υπηρετήσουμε την κοινωνία, αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στις ζωές των συνανθρώπων μας και έτσι να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα.
Το όραμα, λοιπόν, που θα υπηρετήσω είναι σε μια γραμμή:
Η δημιουργία μιας εξωστρεφούς Ελλάδας που έχει στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
Αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε την οικονομική διπλωματία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Δημιουργούμε έναν ενιαίο και ενισχυμένο φορέα άσκησης εξωστρέφειας, συγχωνεύοντας όλους τους σχετικούς φορείς και υπηρεσίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, με μία Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό, την αποτελεσματικότερη διοίκηση και την ύπαρξη μιας ενιαίας, ξεκάθαρης και δυνατής φωνής».
Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο την Κυριακή μίλησαν βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: ο κ. Τάσος Δημοσχάκης από τον Έβρο και η κ. Χαρά Κεφαλίδου από τη Δράμα. Η ομιλία του κ. Δημοσχάκη είχε πολλές αναφορές στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ακριτικός νομός στον οποίο εκλέγεται. Η κ. Κεφαλίδου δεν είπε το παραμικρό για το νομό από τον οποίο προέρχεται.
Ενδιαφέρουσα για την Καβάλα ήταν η ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Πλακιωτάκης φαίνεται να βάζει από μηδενικής βάσης τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών συμπεριλαμβανομένου του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β». Πριν επανέλθει η διαδικασία με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ,των υπό παραχωρήσεων, θα προηγηθεί συνεργασία του υπουργείου με το ΤΑΙΠΕΔ και εκπόνηση μελετών.
Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για αύξηση των σημείων (λιμανιών) απ’ όπου θα ξεκινούν ταξίδια κρουαζιερόπλοια:
«Για τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια θα προχωρήσουμε -σε κάθε λιμάνι χωριστά- σε αξιολόγηση, σε μελέτες βιωσιμότητας σε συνεργασία, βέβαια, με το ΤΑΙΠΕΔ. Θα προχωρήσουμε, επίσης, σε μόχλευση χρηματοδότησης με κινητοποίηση δημοσίων, ιδιωτικών και κοινοτικών πόρων.
Θα επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και θα προχωρήσουμε -τέλος- στον εξορθολογισμό του συστήματος των δημοσίων φορέων και δομών που ασχολούνται με τα λιμάνια.
Στον τομέα της κρουαζιέρας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη διεύρυνση του home porting στα ελληνικά λιμάνια και τη συμμετοχή επιχειρήσεων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου».