Από το βουλευτή Γιώργο Παπαφιλίππου δόθηκε στη δημοσιότητα η ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη (χθες) επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ” Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις”. Είναι η εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.
Τον λόγο έχει ο τελευταίος ομιλητής εκ του καταλόγου, κ. Γεώργιος Παπαφιλίππου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο και ειδικότερα το σκέλος αυτού που αφορά στα μέτρα θεραπείας των ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, είναι ιστορικής σημασίας, για τους λόγους που εξέθεσαν πολλοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης και ιδίως ο έγκριτος νομικός και καθηγητής κ. Παρασκευόπουλος.
Και οι λοιπές όμως διατάξεις είναι εξίσου σημαντικές, γιατί με αυτές διευκολύνεται και επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης και μάλιστα με ασφάλεια δικαίου, απλοποιούνται οι διαδικασίες και αναβαθμίζεται ειδικώς ο ρόλος των δικηγόρων και το τονίζω γιατί και εγώ είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα.
Δυστυχώς όμως υπήρξε αποπροσανατολισμός. Αντί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το νομοσχέδιο, αυτή επικεντρώθηκε σε μια τροπολογία του κυρίου Υπουργού που αφορά στην τροποποίηση τριών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή των άρθρων 315, 333 και 334.
Και εγώ αισθάνομαι υποχρεωμένος να αφιερώσω την ομιλία μου στο σκέλος αυτό, προκειμένου να αντικρούσω ψεύδη που ειπώθηκαν εδώ μέσα.
Αποτελούν δε όλα αυτά τα ψεύδη μια πολιτική σπέκουλα τεραστίων διαστάσεων. Και αυτό γιατί; Ισχυρίζονται οι συνάδελφοι, ιδίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ, ότι σήμερα δεν υπάρχει καμμία απολύτως προστασία για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες συμπατριώτες μας έναντι των οφειλών τους προς τις τράπεζες κι ότι μάλιστα η επίδικη τροπολογία διευκολύνει τη διενέργεια των πλειστηριασμών με σκοπό οι συμπατριώτες μας να απολέσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω αυτών.
Είναι αληθινά αυτά τα γεγονότα που εκθέτουν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης; Βεβαιότατα όχι. Είναι όμως ένα αφήγημα που κατασκευάστηκε από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης και από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται προς αυτούς και έχουν ως σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία του.
Διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μας, λοιπόν, ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, δεδομένου ότι ο νόμος Σταθάκη κυρίως, ο οποίος διεύρυνε τις οφειλές που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους διασφαλίζει πλήρως για ποσό δανείου μέχρι 280.000 ευρώ. Το ποσοστό δε των συμπατριωτών μας που δεν πρέπει να ανησυχούν ανέρχεται στο 80%.
Η επίδικη τροπολογία του κυρίου Υπουργού είναι πραγματικά προς την κατεύθυνση που εξέθεσαν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης; Βεβαίως και όχι. Να πω δε ότι οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης μάς είπαν ότι θεσπίζονται για πρώτη φορά αδικήματα και μάλιστα ιδιώνυμα ή ότι υφιστάμενα αδικήματα μετατρέπονται σε ιδιώνυμα. Έχει καμμία σχέση με την αλήθεια αυτός ο ισχυρισμός; Βεβαιότατα όχι.
Ποιες διατάξεις τροποποιούνται, κύριοι συνάδελφοι; Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο που μας ακούει, για να πάψει να τρομοκρατείται και να φοβάται. Τροποποιείται, λοιπόν, η διάταξη του άρθρου 315 παράγραφος 2. Και τι κάνει με την τροποποίηση αυτή; Συμπεριλαμβάνει στους δημοσίους υπαλλήλους για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης που διαπράττονται σε βάρος τους το αυτεπάγγελτο της δίωξης.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, σας το είπα και κατ’ ιδίαν, εκ περισσού υπάρχει αυτή η διάταξη, γιατί το άρθρο 13 του Ποινικού Κώδικα συμπεριλαμβάνει και τους συμβολαιογράφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή είναι η τροποποίηση. Πού βλέπετε το ιδιώνυμο; Πού βλέπετε το νέο αδίκημα;
Η δεύτερη διάταξη αφορά στη θεσμοθέτηση της αυτεπάγγελτης δίωξης της απειλής, δηλαδή το άρθρο 333. Εδώ έχουμε νέα διάταξη; Έχουμε ιδιώνυμο;
Όπως πολύ ορθά επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κανόνας στο ποινικό δίκαιο είναι αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων. Η απειλή κατ’ εξαίρεση διώκεται κατ’ έγκληση. Με βάση, όμως, τα όσα έχουν λάβει χώρα πρόσφατα σε βάρος των συμβολαιογράφων δεν είναι ορθή αυτή η διάταξη, δεν είναι επιβεβλημένη;
Τρίτο και τελευταίο, υπάρχει μια προσθήκη μιας παραγράφου στο άρθρο 334, το οποίο υπάρχει, προβλέπει τις ποινές που προβλέπει και διώκεται αυτεπάγγελτα. Ποια είναι αυτή η παράγραφος; Ότι ισχύει και στην περίπτωση συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στα γραφεία τους.
Αυτό δεν ήταν ένα κενό; Όταν καταρτίστηκε ο Ποινικός Κώδικας, είχαμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Υπήρχε ένα κενό και ορθά, λοιπόν, συμπληρώνεται.
Κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να καταλάβετε το εξής. Η αναγκαστική εκτέλεση, γιατί ο πλειστηριασμός είναι μέσο της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι θεσμός κάθε έννομης τάξης που στηρίζεται στον δυτικό νομικό πολιτισμό. Είναι δε απολύτως συνυφασμένη με την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Φαντάζεστε να επιτύχει ένας συμπατριώτης μας μία καταψηφιστική απόφαση και να μην μπορεί να την εκτελέσει; Ουσιαστικά, αναιρούμε την απονομή της δικαιοσύνης.
Η βούληση της Κυβέρνησης, όμως, δεν είναι να προστατεύσει τους μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έλαβαν τεράστια δάνεια και πολλοί από αυτούς φυγάδευσαν τα κεφάλαιά τους σε παραδεισένια νησιά. Συνεπώς, αυτοί πρέπει να φοβούνται ότι δεν θα έχουν καμία προστασία. Είναι αναγκαίο να διενεργούνται και να διενεργηθούν σε αυτή την φάση πλειστηριασμοί, για να τονωθεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κάνω μία έκκληση στους συμπατριώτες μας ότι έχουν τη δυνατότητα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και να μην εφησυχάζουν.
Επίσης, να τους διαβεβαιώσω ότι αν έχουν οικονομική δυσκολία, δηλαδή να προστρέξουν σε δικηγόρο για να κινήσει τη σχετική διαδικασία, υπάρχει ο θεσμός της Νομικής Βοήθειας και θα πρέπει να τον αξιοποιήσουν.
Αυτά, κύριοι συνάδελφοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)