Dark Mode Light Mode
Όταν τα χρώματα «χορεύουν» στον ουρανό!
Ομιλία με θέμα «Οι άγνωστοι Λεβαντίνοι της Σμύρνης και η σχέση τους με την Ελληνική κοινότητα»
Το πρόγραμμα των Ιστιοπλοϊκών Αγώνων του ΝΟΘΑΚ

Ομιλία με θέμα «Οι άγνωστοι Λεβαντίνοι της Σμύρνης και η σχέση τους με την Ελληνική κοινότητα»

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας σας προσκαλούν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, στην ομιλία με θέμα «Οι άγνωστοι Λεβαντίνοι της Σμύρνης και η σχέση τους με την Ελληνική κοινότητα» που θα διεξαχθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας στις 7.00 μμ.

Ομιλήτρια η Νοέλ Μπάξερ η οποία μεγάλωσε στην Καβάλα και  κατάγεται από οικογένεια Λεβαντίνων της Σμύρνης (Βρετανός ο πατέρας της, αγγλικανός το θρήσκευμα). Η μακροχρόνια ερευνητική ενασχόλησή της με την αγαπημένη πόλη δεν έδωσε μόνο το υλικό για δύο υπέροχα βιβλία της (“Από δρυ παλιά και από πέτρα” και “Η επιστροφή της Πηνελόπης”) αλλά έφερε και στο προσκήνιο ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, αδημοσίευτο μέχρι πρόσφατα, τη “Rima tis Fotias tis Smyrnis”.

Όπως έχει γράψει η ίδια, η Rima tis Fotias είναι ένα «ποίημα – έπος γραμμένο το 1922, στην Καταστροφή, από Σμυρνιό της ευρωπαϊκής κοινότητας της πόλης. Πρόκειται για ένα συνταραχτικό χρονικό της φωτιάς, της καταστροφής και του διωγμού των Ορθοδόξων Σμυρνιών, μια ακόμη αυθεντική μαρτυρία του τι συνέβη και, μαζί, ένας σπαραξικάρδιος αποχαιρετισμός στην ομορφιά της πόλης, και στην αθωότητα, που χάθηκε».

Η Νοέλ Μπάξερ θα μας ξεναγήσει στον παράξενο κόσμο των Λεβαντίνων της Σμύρνης (με χάρτες, φωτογραφίες, ηχογραφημένα αποσπάσματα και με τον γοητευτικό της λόγο) και θα μας συστήσει τον άγνωστο ποιητή του θρήνου. Την ομιλία θα προλογήσει ο καθηγητής και ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος.

Με τιμή    

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΓΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

Προηγούμενο άρθρο

Όταν τα χρώματα «χορεύουν» στον ουρανό!

Επόμενο άρθρο

Το πρόγραμμα των Ιστιοπλοϊκών Αγώνων του ΝΟΘΑΚ