Dark Mode Light Mode

Ομιλία μόνο για τη Θράκη χωρίς νέες υποσχέσεις

Περιοδεία στην Θράκη πραγματοποίησε το Σάββατο ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυριότερη πολιτική του δραστηριότητα την ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και οι απλοί νεοδημοκράτες του Νομού Καβάλας ήταν στη Θράκη στηρίζοντας την περιοδεία του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά στην ομιλία το βράδυ του Σάββατο, άκουσαν τον κ. Μητσοτάκη ν΄ αναφέρεται μόνο στη Θράκη, χωρίς ωστόσο να πει κάτι καινούριο. Μίλησε για τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία οδό και σιδηροδρομικώς με τη Βουλγαρία, αναφέρθηκε στον αγωγό ΤΑΡ, στη βίζα των 72 ωρών,  ενώ μιλώντας για τουριστική ανάπτυξη, πάλι μνημόνευσε την αύξηση τουρισμού στη Θράκη.

Κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, άκουσε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση για τα προβλήματα και των πέντε νομών.

Το κυριότερο απόσπασμα για τη Θράκη, έτσι όπως διαβάστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. στην ομιλία του το Σάββατο, είναι το ακόλουθο:

 

Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την στρατηγική ανάπτυξης της Θράκης και να αξιοποιήσουμε σωστά τα όσα μέσα διαθέτουμε. Τα κοινοτικά χρήματα δεν αρκούν για να αναπτυχθεί η Θράκη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα σήμερα. Χρειάζεται πρωτίστως η ραγδαία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όχι μόνο εδώ, παντού. Κάθε περιοχή της Θράκης έχει τις δικές της απαιτήσεις. Ο Έβρος χρειάζεται την ταχεία υλοποίηση του επιχειρησιακού του σχεδίου που θα αναβαθμίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την προοπτική της ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Να συνδεθεί με τους οδικούς άξονες και την Εγνατία. Ο αγωγός TAP είναι εξαιρετικά σημαντικός για την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο. Να αναβαθμιστούν οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές με τα βόρεια σύνορα και τη Βουλγαρία.Για τη Ροδόπη, για την Κομοτηνή, θα επιμείνω ιδιαίτερα στην ανάδειξη και την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ενός πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή. Αντί οι Έλληνες φοιτητές να φεύγουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, θα έπρεπε να έρχονται ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν εδώ, στη Θράκη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη.Για την Ξάνθη, χρειάζεται η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση μεγάλων αρδευτικών έργων, η ανάδειξη του παραδοσιακού της οικισμού, του μεγαλύτερου στην Ελλάδα, η ταχεία ολοκλήρωση του κάθετου άξονα με τη Βουλγαρία. Η οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων Βουλγαρίας και Τουρκίας τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τουριστών στη Θράκη από αυτές. Αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε με εργαλεία, όπως η κατάργηση της βίζας για 72 ώρες, στο πρότυπο του ανατολικού Αιγαίου. Τέλος, χρειάζεται μια ουσιαστική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πιο φτηνή πηγή ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα ελληνικά προϊόντα να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν την θέση που τους αξίζει σε ευρωπαϊκές αγορές.

Προηγούμενο άρθρο

Αφιερωματικός τόμος για τον Μακεδονικό αγώνα

Επόμενο άρθρο

Τροπολογία λύνει το πρόβλημα των απλήρωτων μαθητικών μετακινήσεων