4 χρόνια και 1,5 μήνας πέρασαν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας. Με την ψήφιση του Κλεισθένη οριστικοποιήθηκαν οι επόμενες. Θα γίνουν τον Μάη του 2019, περίπου σε 10 μήνες από σήμερα. Το γεγονός κινητοποιεί ένα σωρό ενδιαφερόμενους, οι οποίοι πλέον πρέπει να κινούνται κάθε μέρα και περισσότερο προεκλογικά. Οφείλουν επίσης να προσαρμοστούν σε μια σειρά από αλλαγές που φέρνει στις ίδιες εκλογές η ψήφιση του νέου νόμου.
Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το που βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με τους υποψήφιους δημάρχους στον Δήμο Καβάλας. Σημειώνουμε ότι από τον Μάη του 2014 έως τον Ιούλη του 2018 δύο ήταν τα σημαντικά εκλογικά ή προεκλογικά γεγονότα. Το ένα το περιγράψαμε ήδη. Η ψήφιση του νέου νόμου. Το δεύτερο αφορά τον πρώην Δήμαρχο κ. Κωστή Σιμιτσή. Μετά από έναν αρκετά μεγάλο και σημαντικό βίο στο Δήμο Καβάλας, αποφάσισε να αποχωρήσει. Η απόφαση του αυτή έγινε γνωστή τον Φεβρουάριο φέτος κι ο πιθανότερος διάδοχος του είναι ο Θόδωρος Μουριάδης.
Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα λέγεται ότι δεν αντέδρασε θετικά στο ότι ξεκαθάρισε η ημερομηνία των επόμενων δημοτικών εκλογών κι είναι (κατά κάποιο τρόπο) κοντινή. Γενικά οι όλοι υποψήφιοι έδειχναν να ετοιμάζονται για εκλογές το Φθινόπωρο του 2019. Η νέα ημερομηνία του Μάη του ίδιου έτους δεν τους «έκατσε» καλά.
Η Δήμαρχος αυτό φέρεται ότι δεν το έκρυψε στους συνεργάτες της. Είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και την ημερομηνία των εκλογών και την έναρξη της νέας της προεκλογικής προσπάθειας. Ως η εν ενεργεία διοίκηση είναι το φαβορί. Παίζει ρόλο το ότι διεκδικεί δεύτερη θητεία αν και η πρώτη της θα είναι 5 και όχι 4 χρόνια. Η κ. Τσανάκα ετοιμάζει το ψηφοδέλτιο της που θα είναι καλύτερο από το ψηφοδέλτιο του 2014. Έτσι συμβαίνει πάντα με όσους την πρώτη φορά που είναι υποψήφιοι αρχικά δεν έχουν μεγάλη προοπτική νίκης. Στην δεύτερη προσπάθεια τους (ως εν ενεργεία) καταφέρνουν να προσελκύσουν καλύτερους υποψήφιους. Συν το ότι οι εκλεγμένοι το 2014 είναι πια έμπειροι και γνωστοί στον κόσμο.
Τα εσωτερικά προβλήματα της κ. Τσανάκα είναι σχετικά λίγα. Τα «μέτωπα» με τον κόσμο της ΝΔ υπάρχουν αλλά κι αυτά είναι λίγα. Με τα έως τώρα δεδομένα η κ. Δήμαρχος δεν έχει κάποιο άλλο σημαντικό πρόβλημα. Μόνο το γνωστό κατά πολλούς σημαντικό. Τη φθορά της εξουσίας, το έργο που πρέπει να παρουσιάσει όπως επίσης το πόσο αποτελεσματική ήταν στην καθημερινότητα. Η κ. Τσανάκα θα «παίξει» προεκλογικά πολύ το ζήτημα των εκδηλώσεων, επί των ημερών της αυξήθηκαν σε αριθμό αλλά και σε προϋπολογισμό.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρεται αμέσως μετά τη δήμαρχο διότι είναι κι αυτός σε μεγάλο βαθμό έτοιμος. Έχει αξιοπρόσεκτη δράση όλο το διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές, παρουσιάζει μια συνέπεια και μια δημοσιότητα στην ενασχόληση του με τα θέμα του Δήμου. Είναι ανεξάρτητος αν και συστηματικά βολιδοσκοπεί τα κόμματα! Τα περισσότερα. Φημολογείται συνάντηση του με τον βουλευτή κ. Εμμανουηλίδη. Ο Μιχάλης Καπέτης (συνεργάτης του Μάκη Παπαδόπουλου) είναι συχνά στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο έτερος συνεργάτης Αχιλλέας Νικολαίδης ασχολείται με τον χώρο των Νεοδημοκρατών. Ο κ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να στηριχθεί στην προοπτική νίκης του, στην οποία (όπως και το 2014) επιμένει. Εμφανίζεται ως η επόμενη διοίκηση του Δήμου προκειμένου να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο το εκλογικό σώμα. Η προσπάθεια του δεν θα είναι εύκολη αφού ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα πιεστεί από τα κομματικά ψηφοδέλτια.
Ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με τον Βαγγέλη Παππά. Ο κ. Παππάς ανεξάρτητος κι αυτός, φέρεται να συζήτησε με τον κ. Παπαδόπουλο τη μεταξύ τους συνεργασία. Οι συζητήσεις «πάγωσαν». Οριστικά (το πιθανότερο) ή προσωρινά, δεν το γνωρίζουμε. Πάντως στις προσεχείς εκλογές πρέπει να υπολογίζουμε και τον Βαγγέλη Παππά, ο οποίος αυτά τα 4 χρόνια επένδυσε αρκετά στους κοινωνικούς αγώνες της περιοχής. Ήταν δίπλα στους απολυμένους της ΒΦΛ, πρώτος έσπευσε μαχητικά στο πλευρό αυτών που ζητούν αλλαγή όδευσης του ΤΑΡ.
Ο Κλεισθένης στηρίζει τους δημοτικούς συνδυασμούς που στις εκλογές θα λάβουν μικρά ποσοστά. Η απλή αναλογική τους δίνει έδρες. Υπό αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται οι συνδυασμοί (άρα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι) να είναι πολλοί. Πάντως δεν φαίνεται να επαναλάβει το εγχείρημα ο Παράσχος Αγανικόλας που μάλλον θα συνεργαστεί με άλλον συνδυασμό. Πιο πιθανό με της κ. Τσανάκα.
Μεγάλο ζητούμενο για τις δημοτικές εκλογές του 2019 είναι το πώς θα εκφραστεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ (δια της Κεντρικής του Επιτροπής) έδωσε σύνθημα διευρύνσεων και συμμαχιών. Η Συμπαράταξη Πολιτών επωφελείται από την απλή αναλογική αλλά ο επικεφαλής δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ο Άρης Βέρρος. Ενώ θα εξεταστεί το ζήτημα της συνεργασίας, ακούγεται το όνομα του Σωτήρη Σωτηριάδη για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου. Ενδιαφέρον δείχνει ο Τάσος Καρασαββόγλου αλλά λέγεται ότι λόγω της θέσης του στο Νοσοκομείο (διοικητής) έχει κώλυμα.
Ο Θόδωρος Μουριάδης ακολούθησε αργούς ρυθμούς από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Τελευταία έλαβε αποφάσεις άμεσης δραστηριοποίησης κι έχει ήδη φτιάξει ένα Κεντροαριστερό επιτελείο στηριζόμενο σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η ομάδα Σιμιτσή τον στηρίζει κι έτσι πολλά πράγματα έχουν σχέση μόνο με την δυναμική που θα αποκτήσει από τις δικές του ενέργειες. Που μέχρι τώρα δεν είναι αυτές που πρέπει. Ίσως γιατί πίστευε ότι έχει χρόνο στη διάθεση του. Από τώρα θα αρχίσουν οι διεργασίες στο ΚΚΕ, το οποίο θα επιδιώξει συμμετοχή στις εκλογές και στους 4 δήμους του Νομού.
Περί των επόμενων δημοτικών εκλογών υπάρχουν και κάποια νέα δεδομένα, τα οποία δεν οριστικοποιήθηκαν ακόμη: Ομάδα πολιτών του πρώην Δήμου Φιλίππων ετοιμάζει δικό της συνδυασμό, σε συνεργασία με την τοπική Λαϊκή Ενότητα. Αυτή η προσπάθεια λέγεται ότι θα έχει βάση ένα κομμάτι των ανθρώπων που για χρόνια ζητούν αλλαγή της όδευσης του ΤΑΡ. Πολύ πρόσφατα δήλωσε ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές ο Κώστας Κουνάκος, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοεί. Το 2014 υποστήριζε τον Μάκη Παπαδόπουλο. Παλαίμαχοι του τοπικού ΠΑΣΟΚ φέρονται να θέτουν θέμα διαδικασίας για την επιλογή του υποψήφιου Δημάρχου, ουσιαστικά έχουν άλλα πρόσωπα να προτείνουν αφού δεν φαίνεται να τους καλύπτει η υποψηφιότητα του Θόδωρου Μουριάδη.