Dark Mode Light Mode
Υπό σκέψη έργο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» και στους άλλους πεζόδρομους
Ως την Άνοιξη πρόσκληση σε επενδυτές για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου
«Κάνουμε χρήση αδειών έτους 2022!»

Ως την Άνοιξη πρόσκληση σε επενδυτές για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου

Με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο η γνωστή πολυετής εκκρεμότητα για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μαμτσαδέλης επανέλαβε, ανακεφαλαίωσε και ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θα γίνει και πότε περίπου.

Η συνέντευξη

Ερ: Έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα. Τι νέα έχουμε; Μπορούμε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να πούμε ότι θα αναζητηθεί επενδυτής να το νοικιάσει εντός του έτους;

Απ: Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου. Ως Δήμος μπορούμε να πούμε ότι αν όχι απολύτως έτοιμοι, είμαστε σε αρκετά καλό σημείο για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ώστε οποιοσδήποτε επενδυτής να εκδηλώσει και έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου. Μιλάμε για μακροχρόνια μίσθωση και όχι για πώληση. Μια μίσθωση δηλαδή 50 ετών και πάνω. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τέλη του έτους με πρώτο τρίμηνο του 2025 μπορεί ο διαγωνισμός να βγει. Και πιο άμεσα θα μπορούσε ή μπορεί να βγει στον αέρα. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν κάνει καλή προεργασία ώστε να είμαστε σε αρκετά καλό σημείο. Ωστόσο θέλουμε να διαφυλάξουμε ότι δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Ερ: Όταν ο Δήμος καλέσει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους, θα τους ρωτάει και τι θέλουν να το κάνουν; Η μελλοντική χρήση του πως θα προκύψει;

Απ: Αυτό προσπαθούμε να διαφυλάξουμε, ότι θα επιτρέπονται οι περισσότερες δυνατές  χρήσεις για τέτοιου είδους ακίνητα μέσα σε αστικό ιστό. Δε θα αναφέρουμε στην προκήρυξη- για παράδειγμα- ότι μισθώνουμε ένα πάρκινγκ και αυτό πρέπει να γίνει μόνο πάρκινγκ. Ο διαγωνισμός θα αφορά όλες τις πιθανές χρήσεις που επιτρέπονται για αυτό το ακίνητο.

Ερ: Η αντιπολίτευση έρχεται και λέει ότι πρέπει να προηγηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι τον έλεγχο θα τον κάνει αυτός που θα το νοικιάσει.

Απ: Ναι, αυτό μπορεί να γίνει. Δε χρειάζεται να προηγηθεί μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτήν την υποχρέωση θα την αναλάβει ο επενδυτής που θα επιλεγεί. Δε γνωρίζω αν θα μπει θέμα στατικής επάρκειας. Δεν ξέρω αν όντως χρειάζεται στατική ενίσχυση το ακίνητο. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας. Πως θα το ξεπεράσουμε αυτό; Με μια μελέτη την οποία θα κάνει ο ίδιος ο επενδυτής. Δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε κάτι πρωτοφανές. Το μεγάλο ζητούμενο εδώ είναι η χρήση γης. Όσο πιο πολλές χρήσεις επιτρέπονται και όσο πιο βασικές επιτρέπονται από τις χρήσεις γης για ένα ακίνητο μέσα στον αστικό ιστό, θα ευνοήσει ώστε να υπάρξουν και πιο πολλοί επενδυτές. Αυτό είναι το κυριότερο και πρέπει να διασφαλίσουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο δουλεύεται και ερευνάτε όλους αυτούς τους μήνες. Προσπαθούν οι υπηρεσίες να επεκτείνουν αυτό το εύρος. Σας θυμίζω πώς οι χρήσεις γης αλλάζουν μόνο με τροποποίηση του σχεδίου. Αν διασφαλιστεί και οριστικοποιηθεί αυτό, τότε θα μπορούσαμε και πολύ πιο σύντομα να βγάλουμε στον αέρα τον διαγωνισμό.

Προηγούμενο άρθρο

Υπό σκέψη έργο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» και στους άλλους πεζόδρομους

Επόμενο άρθρο

«Κάνουμε χρήση αδειών έτους 2022!»