Dark Mode Light Mode

Όταν το Φαγητό γίνεται Γέφυρα Επικοινωνίας μεταξύ Ανθρώπων και Πολιτισμών

To SolidarityNow έστρωσε Γιορτινό Τραπέζι στην Καβάλα.

Η Καβάλα είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο που βλέπει μόνο θάλασσα. Η πόλη καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να κερδίσει την προσοχή ενός επισκέπτη, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, αλλά και για την ιστορία της. Η πόλη πάντα υπήρξε φιλόξενη προς τους ξένους και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και σήμερα. Είναι μεσημέρι και είμαστε στο Κέντρο δια βίου μάθησης μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής “La Maison de Gourmet”. Μαθητές του 1ου και 2ου έτους κρατούν τα τετράδιά τους και σημειώνουν τα υλικά που χρησιμοποιούν οι γυναίκες από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας της Καβάλας, για να φτιάξουν τα δικά τους παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα.

Γεμιστά με κρέας, κοτόπουλο με ρόδι, ένα γλυκό με ρύζι και σαφράν, γεύσεις και μυρωδιές οικείες, όλα γύρω από έναν μεγάλο πάγκο μαγειρικής γεμάτο ανθρώπους από την Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν. «Πολύ χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ», λέει η 45χρονη Λιμόν από το Ιράκ, και μια από τις 10 γυναίκες ωφελούμενες του SolidarityNow, που συμμετέχουν στη δράση. «Για εμένα το φαγητό είναι όλη μου η ζωή. Το φαγητό σημαίνει αγάπη, φιλία και επικοινωνία», συμπληρώνει. «Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, γιατί είμαστε όλες μαζί εδώ και μαγειρεύουμε, τα φαγητά μας», επισημαίνει η 28χρονη Ζεϊνέπ από το Ιράκ και συνεχίζει λέγοντας, «εύχομαι για τη νέα χρονιά, να φύγουμε από τη δομή φιλοξενίας, να πάρουμε τα χαρτιά μας, και να είναι καλά τα παιδιά μου και ο άνδρας μου».

SolidarityNow
.

Το SolidarityNow μέσα από το πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., οργανώνει μια σειρά από δράσεις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες ωφελούμενους της οργάνωσης και κυρίως, οργανώνει δράσεις που γίνονται στον αστικό πυρήνα της πόλης. Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με το “La Maison de Gourmet” και την υπεύθυνη του κέντρου κ. Μαρία Παπανικολάου.«Θεωρώ ότι είναι μεγάλο μάθημα, αυτό που γίνεται στο κέντρο για τους μαθητές μας. Η δράση αυτή είναι σημαντική γιατί το φαγητό είναι μέσο επικοινωνίας. Η γεύση είναι μνήμη και σήμερα δημιουργούμε μνήμες. Με το φαγητό έρχεσαι πιο κοντά με τον άλλον, και κάποιοι που ίσως ήταν κάπως αρνητικοί, είναι εδώ και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διαδικασία», μας λέει η κ. Παπανικολάου.

Πηγή : www.huffingtonpost.gr

Προηγούμενο άρθρο

Η απάντηση του Μάρκου Δέμπα στον Γιάννη Παναγιωτίδη

Επόμενο άρθρο

ΓΣΕΕ : Απαιτείται άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση των παρανομιών της ΒΦΛ