4 Ιουλίου 2014, της Rossana Rossanda
Ο Τύπος και η τηλεόραση σχεδιάζουν την εικόνα μιας φτωχής αλλά δημοκρατικής Ουκρανίας που παλεύει στα νύχια της ρωσικής αρκούδας η οποία, αφού είχε αρπάξει τη χερσόνησο της Κριμαίας, θα ήθελε να τη καταβροχθίσει ολόκληρη. Αλλά η ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κάθε άλλο παρά γραμμική είναι. Και η Ευρώπη φαίνεται να έχει ξεχάσει την ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική
Η Ευρώπη σίγουρα δεν γεννήθηκε σε ένα αντιαμερικανικό κλειδί, αλλά, δεδομένου του μεγέθους και του αριθμού των κατοίκων, τουλάχιστον ως μια μεγάλη ανεξάρτητη αγορά και ίσως με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα. και για κάποια χρόνια αυτό ήταν. Αλλά εδώ και αρκετό καιρό υπογράμμισε με εντυπωσιακό τρόπο έναν ρόλο που κάποτε θα ονομαζόταν «ατλαντικός». Όχι πια κάτω από την αντικομμουνιστική σημαία, ο κομμουνισμός έχει προ πολλού εξαφανιστεί, αλλά αντιρωσική.
Πριν από μερικά χρόνια, ο Immanuel Wallerstein μου έλεγε ότι, αφού τελείωσαν όλες οι ιδεολογικές συγκρούσεις, οι νέοι πόλεμοι θα ήταν εμπορικοί. Και τι άλλο νόημα να δώσει κάποιος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Κίεβο; Φαίνεται αυτή να έχει ως αντικείμενο την εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας. Με εξαίρεση το «manifesto», όλος ο Τύπος και οι τηλεοπτικοί δέκτες ζωγραφίζουν την εικόνα μιας φτωχής αλλά δημοκρατικής Ουκρανίας που παλεύει στα νύχια της ρωσικής αρκούδας. που της έχει ήδη αρπάξει τη χερσόνησο της Κριμαίας και θα ήθελε να τη φάει όλη. Λίγο ακόμη και η Ρωσία θα χαρακτηριστεί ως ένα νέο τρίτο Ράιχ. Με αφορμή την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ κατηγορήθηκε ότι κάλεσε τον Πούτιν στους εορτασμούς – λες και η μάχη του Στάλινγκραντ δεν επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν την απόβαση, αποσπώντας την προσοχή του μεγαλύτερου μέρους της Βέρμαχτ από τη Βόρεια Ευρώπη – ταυτόχρονα προσκαλώντας τα γερμανικά στρατεύματα να συμμετάσχουν στην αναπαράσταση της πρώτης συμμαχικής μάχης πτώσεως με αλεξίπτωτα πάνω από το χωριό Sainte-Mère-l’Eglise.
Εδώ και μερικές μέρες στη συνέχεια ξέρουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -ούτε καν ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά ο πρώην αντίπαλός του Μακ Κέιν- έχουν προειδοποιήσει τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τις άλλες Χώρες που εμπλέκονται σε ένα έργο αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με μια διαδρομή που αποφεύγει την Ουκρανία, επειδή ήταν κακοπληρωτής) να κλείσει τα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη, προτιμώντας μια νέα διαδρομή μέσω Ουκρανίας από μια άμεση προς τη Δυτική Ευρώπη. Έκπληξη και σεμνές διαμαρτυρίες από τις Βρυξέλλες, πεπεισμένες ότι πρόκειται για μια συμβολική απειλή. Η οποία όμως πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας αλλαγής στις εξαγωγές των ΗΠΑ, που πλέον κατευθύνονται στο εμπόριο σχιστολιθικού φυσικού αερίου, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Η Ευρώπη φοβάται αντίποινα από τη Ρωσία επειδή επικρότησε την ανατροπή του φιλορώσου ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς από τις δυνάμεις (πλατεία Μαϊντάν) που βρίσκονται τώρα στην κυβέρνηση στο Κίεβο. Αλλά η ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κάθε άλλο παρά γραμμική είναι. Το πριγκιπάτο του Κιέβου ήταν η πρώτη μορφή της μελλοντικής ρωσικής αυτοκρατορίας, που προσαρτήθηκε από την Αικατερίνη Β’ στη Ρωσία στα μέσα του 18ου αιώνα, δημιουργώντας την ισχυρότερη ναυτική βάση της στην Κριμαία. Η κουλτούρα του, η εξέλιξή του και οι χαρακτήρες του, από τον Γκόγκολ μέχρι τον Μπερντιάεφ, ήταν από τους πρωταγωνιστές της ρωσικής λογοτεχνίας του δέκατου ένατου αιώνα. Ολόκληρη η ρωσική λογοτεχνία παραμένει σημαδεμένη από τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, που προσπάθησαν να την βάλουν κάτω από τα πόδια τους: σκεφτείτε μόνο τον Τολστόι και την τοπογραφία των σχετικών πρωτευουσών του γεμάτων λεωφόρους και αρτηρίες που την μνημονεύουν (Σεβαστούπολη). Αλλά η Χώρα, που αρχικά είχε διασχιστεί, όπως η Ιταλία, από ένα πλήθος εθνοτικών ομάδων, από τους Σκύθες και εξής, αγωνίστηκε να ενωθεί ως έθνος, διακρίνοντας τον εαυτό της για τους βάναυσους αγώνες και όχι μόνο για ιδανικά μεταξύ διαφορετικών εθνικισμών, συχνά δεξιών. Η κορύφωση υπήρξε στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο: στον πρώτο υπό την προεδρία του Πετλιούρα, ενός δεξιού εθνικιστή, όταν η Ουκρανία ήταν το τελευταίο καταφύγιο των «λευκών» στρατηγών Ντενίκιν και Βράνγκελ, με τη σύγκρουση μεταξύ του ίδιου και της σοβιετικής δημοκρατίας του Κάρκοφ. Μόνο με την οριστική νίκη της Εσσδ εδραιώθηκε η σοβιετική Δημοκρατία που γεννήθηκε στο Karkov, που προοριζόταν να γίνει το κέντρο της εκβιομηχάνισης στη δεκαετία του ’30. Η εκβιομηχάνιση αναπτύχθηκε αποκλειστικά στα ανατολικά (στη λεκάνη του Ντονμπάς, πρωτεύουσα Κάρκοφ) ενώ τα δυτικά της Χώρας παρέμειναν κυρίως γεωργικά (πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και ολόκληρης της δημοκρατίας). και αυτό παραμένει στη βάση της διαμάχης μεταξύ των δύο μερών της Χώρας. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά, η γερμανική κατοχή συνάντησε την εύνοια ενός μέρους του ουκρανικού πολιτικού τοπίου, μια κληρονομιά που προφανώς εξακολουθεί να ζει στα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Μαϊντάν: το ρητά ναζιστικό κόμμα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και δεν είναι ο τελευταίος από τους λόγους που η Χώρα παραμένει χωρισμένη μεταξύ των ανατολικών και δυτικών περιοχών. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Χρουστσόφ έδωσε στην Ουκρανία πλήρη διοικητική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, χωρίς πολιτικά σημαντικές συνέπειες, επειδή παρέμεινε μια διαδικασία εντός της Σοβιετικής Ένωσης.
Είναι μόνο από το 1991 και μετά, και την κατάρρευση της Εσσδ, και υπό την πίεση της Πολωνίας και της Λιθουανίας, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κοιτά προς την Ευρώπη (και το Νατο) και αυξάνει τη σύγκρουση με το ανατολικό τμήμα της. Φαίνεται αδύνατο στη Δύση να μην θεωρήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν απλώς μια νομική φόρμουλα: να διαλύσει την κυριαρχία της και από τα πάνω, όπως συνέβη το 1991, σήμαινε τη δημιουργία μιας σειράς κρίσιμων καταστάσεων τόσο στους πολιτισμούς όσο και στις οικονομικές σχέσεις που διέσχιζαν όλη αυτή την τεράστια περιοχή. Έκτοτε, το Κίεβο δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει σε μια εθνοτική και γλωσσική ενοποίηση, έστω και αναγκαστική, των δύο περιοχών, σε σημείο που να απαγορεύει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στους κατοίκους της ανατολής όπου συνηθιζόταν.
Η Ευρώπη και το Νατο δεν παρέλειψαν να υποστηρίξουν τις πολιτικές του Κιέβου και στη συνέχεια την εξέγερση ενάντια στον πολύ διεφθαρμένο πρόεδρο Γιανούκοβιτς, που αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία. Αλλά η ανατολική περιοχή σίγουρα δεν τον μετανιώνει: δεν ανέχεται την κυβέρνηση του Κιέβου και τη συνενοχή της με το Νατο, αλλά όχι επειδή νοσταλγεί αυτό τον τύπο. Έχει επαναστατήσει ενάντια στην προηγούμενη και πρόσφατη πολιτική του Κιέβου, το οποίο προσπάθησε ακόμη και να αποτρέψει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού στα ανατολικά. Η Ευρώπη και το Νατο, με την υποστήριξη της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για μια αληθινή και αυθόρμητη εθνικιστική διέξοδο, αλλά για μια άμεση παρέμβαση της Ρωσίας, και έτσι λέει ο ιταλικός Τύπος και η τηλεόραση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία ήθελε να επιστρέψει η Κριμαία στα σπλάχνα της, αλλά η πρόταση από την ανατολή να πάει σε μια ομοσπονδία με τη δύση, που να εγγυάται την αυτονομία και των δύο πλευρών, απορρίφθηκε από το Κίεβο και την κυβέρνηση των ξεσηκωμένων. Η απόφαση να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα στα ανατολικά κατά του Κιέβου ελήφθη όχι από τον Πούτιν, που βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά από τον λαό της ανατολής που ψήφισε με αυτή την έννοια σε ποσοστό 98%. Αυτή δεν είναι μια τακτική διαδικασία (δεν θα δεχόμασταν ότι το Νότιο Τιρόλο θα ψήφιζε την ένταξη του στην Αυστρία μια από τις επόμενες Κυριακές, χωρίς προηγούμενη διπλωματική διαπραγμάτευση) αλλά δεν ήταν ούτε ένας ρωσικός ελιγμός όπως ισχυρίστηκε ολόκληρη η Ευρώπη.
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και το ελάχιστο που έχει απομείνει από την ευρωπαϊκή αριστερά έχει ασπαστεί αυτή τη θέση και ότι οι επιφυλάξεις του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές των Βρυξελλών δεν έχουν απήχηση στην Ιταλία. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που ανεύθυνα παραπέμπουν σε ένοπλες ενέργειες κατά της Μόσχας. H απόκλιση προς συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, και όχι μόνο στην Ουκρανία, κινδυνεύει να σηματοδοτήσει ολοένα και περισσότερο μια Ευρώπη που έχει ξεχάσει την ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική.
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή αυτού του άρθρου με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η πηγή: http://www.sbilanciamoci.info.
Σημείωμα του μεταφραστή, από βιβλιονετ: Η Ροσάνα Ροσάντα, η μεγάλη κυρία της Αριστεράς, υπήρξε σημαντικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μέχρι το 1969, και η σκέψη της εξακολουθεί να διαμορφώνει απόψεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Γεννήθηκε το 1924 στην Πόλα, που σήμερα ανήκει στην Κροατία. Έζησε εκεί τα πρώτα της χρόνια και στη συνέχεια έζησε στη Βενετία, στο Μιλάνο και στο Παρίσι. Υπήρξε μαθήτρια του Ιταλού φιλοσόφου Αντόνιο Μπάνφι, νεότατη συμμετείχε στην Αντίσταση, εντάχθηκε στο ΙΚΚ και ήταν υπεύθυνη του τμήματος πολιτισμού του κόμματος. Το 1963 εξελέγη για πρώτη φορά στην Ιταλική Βουλή. Είχε πάντοτε μια κριτική αντιμετώπιση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και διατύπωσε την έντονη αντίθεσή της με τη σοβιετική επέμβαση στην Πράγα. Το 1968 δημοσίευσε ένα μικρό δοκίμιο, με τίτλο «Η χρονιά των φοιτητών», όπου εξέφραζε την ευνοϊκή άποψή της για το κίνημα της νεανικής εξέγερσης. Μαζί με τον Λουίτζι Πιντόρ, τον Βαλεντίνο Παρλάτο, τον Λούτσιο Μάγκρι και άλλα στελέχη του κόμματος ίδρυσε το περιοδικό «Il Manifesto», το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε καθημερινή εφημερίδα και για ένα διάστημα υπήρξε και κόμμα. Παρά την αντίθετη γνώμη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, η Ροσάντα διαγράφτηκε από το κόμμα έπειτα από το 12ο Συνέδριο. Το 1972 το «Manifesto» πήρε μόνο το 0,8% των ψήφων και εν συνεχεία συμμετείχε στο Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας για τον Κομμουνισμό (ΡDUΡ). Η Ροσάντα υπήρξε διευθύντρια της εφημερίδας, αλλά αμέσως μετά εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική και αφιερώθηκε αποκλειστικά στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία, χωρίς όμως να πάψει να εκφράζει τις ανησυχίες και τους στοχασμούς της για την τύχη του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος la bottega del Barbieri