Dark Mode Light Mode

Παιδικές κατασκηνώσεις στην Παιδόπολη

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στις 2 Απρίλη (προχθές) εγκρίθηκε η πρόταση της προέδρου Αναστασίας Τζαμπαζλή.

Αφορά την ίδρυση και λειτουργία στην Παιδόπολη παιδικών κατασκηνώσεων. Το σκεπτικό είναι απλό. Τα παιδιά της Παιδόπολης μειώνονται συνεχώς, μέσω στοχευμένης δράσης αποιδρυματοποίησης.

Κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι σύντομα διαθέσιμοι. Για να μην μείνουν άδειοι, προτείνεται η αλλαγή στη χρήση τους. Όλα άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κ. Τζαμπαζλή έστειλε επιστολή στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο Παράρτημα του Κέντρου μας «Προστασίας Παιδιού Καβάλας» που στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια της πρώην Παιδοπόλεως «Άγιος Γεώργιος Καβάλας» και βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Σίλας εκτός του αστικού ιστού και εντός του περιαστικού δάσους της πόλεως της Καβάλας, υπάρχουν μεταξύ άλλων και τρεις κοιτώνες συνολικής επιφάνειας περίπου 370 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο έργο «Αναβάθμιση χώρων φιλοξενίας και εξωτερικών χώρων ψυχαγωγίας και προμήθεια εξοπλισμού στην Παιδόπολη Καβάλας», που υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 με φορέα υλοποίησης το Δήμο Καβάλας και η ολοκλήρωση του οποίου (έργου) αναμένεται εντός του προσεχούς έτους.

Οι αναφερόμενοι κοιτώνες είναι διώροφοι και περιλαμβάνουν στον ισόγειο χώρο σαλόνι, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους κτλ. Επιπλέον ο ένας (1) από τους τρεις κοιτώνες είναι ειδικά διαμορφωμένος για ΑμεΑ.

Οι αναφερόμενοι κοιτώνες μετά την υλοποίηση του αναφερόμενου έργου δε θα δοθούν προς χρήση, λόγω της αποιδρυματοποίησης που εφαρμόζουμε, του περιορισμού της δύναμης των φιλοξενούμενων παιδιών του Παραρτήματος μας και της προώθησης του θεσμού της Αναδοχής και Υιοθεσίας, που το Παράρτημά μας τον εφαρμόζει με άριστα αποτελέσματα.

Ύστερα από τ’ ανωτέρω που εκθέσαμε και επειδή οι ανωτέρω τρεις περιγραφόμενοι χώροι πληρούν όλες τις  απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους ως παιδικές εξοχές (κατασκηνώσεις) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σας παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την αλλαγή χρήσης των αναφερομένων τριών (3) κοιτώνων του Παραρτήματός μας «Προστασίας Παιδιού Καβάλας» και αντί της ιδρυματικής φιλοξενίας για την οποία προορίζονται να προσφέρουν πλέον ως παιδικές εξοχές (κατασκηνώσεις) ανάπαυση και ψυχαγωγία σε παιδιά που διαβιούν μακριά από τη θάλασσα με όλα τα οφέλη τόσο για τα ίδια όσο και στην ίδια την κοινωνία».

Το σχέδιο που φαίνεται να είναι σε φάση υλοποίησης, θα εφαρμοστεί από το Καλοκαίρι του 2025. Η κατασκήνωση θα μπορεί να φιλοξενεί 75 παιδιά ανά περίοδο.

Προηγούμενο άρθρο

Πρόσφυγες μετανάστες αποχωρούν λόγω τουριστικής σεζόν!

Επόμενο άρθρο

Επιλέχθηκε ο ανάδοχος του μεγάλου έργου ανακαίνισης στο Νοσοκομείο