Dark Mode Light Mode

Πάλι θέμα αεροπορικού αποσπάσματος Χρυσούπολης: Να μην καταργηθεί ζητά ο Νίκος Παναγιωτίδης

Η Ένωση Στρατιωτικών της ΑΜΘ ασκεί νέο κύκλο πιέσεων προς τους τοπικούς φορείς- τους οποίους συναντά- ώστε να οριστικοποιηθεί η διατήρηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης.

Να ανακληθεί οτιδήποτε αντίθετο υπήρξε, έστω κι αν 3 χρόνια τώρα δεν εφαρμόζεται. Εξηγεί το πρόβλημα ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Παναγιωτίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Είχατε επαφές την προηγούμενη εβδομάδα τόσο με τον κ. Μουριάδη όσο και τον κ. Πολίτη. Θέτετε πάλι το ενδεχόμενο να καταργηθεί το αεροπορικό απόσπασμα της Χρυσούπολης. Είναι  ένα θέμα που μας απασχόλησε στο παρελθόν αλλά νομίζαμε ότι είχε λήξει εκείνος ο «συναγερμός».

Απ: Την ημέρα των προηγούμενων εθνικών εκλογών ή την επομένη, το καλοκαίρι του 2019, ο προηγούμενος Υπουργός Εθνικής Αμύνης ο κ. Αποστολάκης, είχε υπογράψει την κατάργηση του αεροπορικού αποσπάσματος Χρυσούπολης. Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο ο κ. Παναγιωτόπουλος την επόμενη μέρα αυτό που έκανε ήταν να ανακαλέσει την απόφαση της κατάργησης. Αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή η απόφαση κατάργησης του αεροπορικού αποσπάσματος της Χρυσούπολης. Αυτή την εκκρεμότητα ζητούμε να κριθεί οριστικά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία θα αναφέρει μια και καλή ότι η μονάδα δεν καταργείται αλλά παραμένει κανονικά ως μονάδα των ενόπλων δυνάμεων.

Ερ: Όταν λέμε αεροπορικό απόσπασμα Χρυσούπολης, πόσοι άνθρωποι εργάζονται και τι εννοούμε;

Απ: Αυτή τη στιγμή στο αεροπορικό απόσπασμα της Χρυσούπολης υπηρετούν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί άρα αφορούν περισσότερες από 100 οικογένειες στρατιωτικών. Υπάρχει και μια άλλη μονάδα της στρατιωτικής αεροπορίας, η οποία δε θα μείνει ανεπηρέαστη αν θα γίνει μια τέτοια αλλαγή. Μετά πρέπει να λάβουμε υπόψη και το εξής, η 25η μοίρα είναι μια μοίρα η οποία σε περιόδους έντασης, μετασταθμεύει. Στην ουσία μιλάμε αν εξελιχθεί αρνητικά η όλη κατάσταση, μελλοντικά η πολεμική αεροπορία θα φύγει οριστικά από την Καβάλα.

Ερ: Συνυπάρχουν στο πολεμικό τμήμα του  αεροδρομίου της Χρυσούπολης, πόσοι άνθρωποι συνολικά;

Απ: Συνυπάρχουν δυο μονάδες της πολεμικής αεροπορίας, το αεροπορικό απόσπασμα στο οποίο υπηρετούν 110 συνάδελφοι και είναι και η μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων στην οποία υπηρετούν εκεί 95 με 100 άτομα. Μιλάμε και για τις δυο μονάδες, άμεσα φυσικά το θέμα αφορά το αεροπορικό απόσπασμα Χρυσούπολης όπως αντιλαμβάνεστε. Όμως είπα και πριν δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και τη μοίρα.

Ερ: Πρόκειται για μόνιμο προσωπικό που θα επηρεαστεί ή είναι και οι φαντάροι της αεροπορίας οι οποίοι κάνουν τη θητεία τους, έρχονται και υπηρετούν εκεί;

Απ: Στην πολεμική αεροπορία έχουμε πολύ λίγους εφέδρους. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν αυτή τη στιγμή περίπου 15 σμηνίτες. Αφορά τους μονίμους στρατιωτικούς.

Ερ: Χτυπήσατε την πόρτα του κ. Παναγιωτόπουλου; Βλέπουμε ότι ξεκινήσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Αλέξη Πολίτη και το Θεόδωρο Μουριάδη.

Απ: Είναι πολύ λογικό όλο αυτό το διάστημα να επικοινωνούμε και με το γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένος. Θυμίζω ότι όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή με αφορμή επιστολή της ένωσης μας, στην οποία και αυτός τότε κατέθετε τους λόγους για τους οποίος δεν πρέπει να υπάρχει η κατάργηση του αεροπορικού αποσπάσματος. Ακουγόταν από τότε ότι θα υπήρχε κατάργηση. Ναι υπάρχει επαφή. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δρομολογεί τις εξελίξεις έτσι ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, μια θετική είδηση αυτές τις μέρες. Λόγω των εξελίξεων στη χώρα όπου αντιλαμβανόμαστε ότι πάμε για εκλογές, θα θέλαμε όλη αυτή η διαδικασία να κλείσει νωρίτερα. Έχω πει και άλλες φορές ότι δεν μας παρηγορεί το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ερ: Γιατί όμως στα καλά καθούμενα ένας προηγούμενος υπουργός αποφάσισε το καλοκαίρι του 2019 την κατάργηση του αεροπορικού αποσπάσματος; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο στη μέση;

Απ: Μάλλον όχι. Η απόφαση του Υπουργού στηρίχθηκε σε απόφαση των αρχηγών των γενικών επιτελείων. Στα χρόνια του μνημονίου είχε γίνει αυτό. Τότε και οι ένοπλες δυνάμεις υπήρχε απόφαση να μπούνε σε μια κατάσταση μνημονιακή. Ήταν για καθαρά οικονομικούς λόγους, εκείνη η απόφαση ενώ τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει το αεροπορικό απόσπασμα στη Χρυσούπολη.

Προηγούμενο άρθρο

Και ο Γρηγόρης Τιμοσίδης προτείνει καθολικές αποζημιώσεις ανά περιοχή- Η χθεσινή σύσκεψη στην Ελευθερούπολη

Επόμενο άρθρο

5 την ημέρα τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου