Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου ζητούν οι επαγγελματίες και οι έμποροι προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Επ’ αυτού συμφωνούν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιάννης Παναγιωτίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης.
Όπως μάλιστα μας ενημέρωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Παναγιωτίδης, το μεγάλο πρόβλημα συζητήθηκε και σε περιφερειακό επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος αν και είχε υποσχεθεί τον περασμένο χειμώνα στις ομοσπονδίες της περιφέρειας ότι θα μεριμνούσε για το θέμα, ωστόσο καμία ενέργεια δε δρομολογήθηκε στο μεσοδιάστημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς και θα αυξηθεί περαιτέρω ενόψει θερινής και τουριστικής περιόδου.
Ο Γιάννης Παναγιωτίδης τόνισε: «Καλές είναι οι διοργανώσεις εκθέσεων όπως η Συνέργεια, προκειμένου να προβάλει τα τοπικά προϊόντα. Ωστόσο, είναι ευθύνη των διοικήσεων έκαστης περιφερειακής ενότητας αλλά και γενικότερα της περιφερειακής διοικήσεως, η σύσταση συνεργείων που θα ελέγξουν. Δυστυχώς κάτι ανάλογο δε συμβαίνει. Είχαμε συνεννοηθεί με τη διοίκηση της περιφέρειας ότι ανά μήνα θα στέλλεται στις ομοσπονδίες πρόγραμμα για τα πεπραγμένα στον τομέα ελέγχου και πάταξης του παραεμπορίου. Στην αρμοδιότητα της περιφερειακής διοικήσεως βρίσκεται η εξάλειψη του παραεμπορίου, που βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση των τοπικών προβλημάτων διότι πλήττει την τοπική οικονομία.
Πιστεύω πως δεν αξιολογούν και δεν ιεραρχούν ορθά τη σοβαρότητα του προβλήματος οι αιρετοί της περιφερειακής διοικήσεως. Το παραεμπόριο ανθεί εξαιτίας πολλών παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η πλημμελής φύλαξη των συνόρων μας, κυρίως στις διόδους προς Βουλγαρία. Τα όργανα που θα έπρεπε να είχαν συσταθεί και να ελέγχουν δεν υπάρχουν. Να δεχθώ ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες και ειδικότερα στη διεύθυνση ανάπτυξης, ωστόσο δεν εκδηλώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης και δράσης. Ενήμερος είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αλλά δε δύναται να κάνει κάτι, στο πλαίσιο της περιφερειακής ανυπαρξίας η οποία καταγράφεται επί του θέματος.
Από τον Ιανουάριο έχουν παρέλθει έξι μήνες και αναρωτιέμαι, δεν υπήρξε έστω μια βολική ημέρα για κάποιον έλεγχο από συνεργείο; Σκοπεύω να στείλω σχετικές επιστολές στην αστυνομία, στη δημοτική αστυνομία, στο λιμεναρχείο, αν και μάλλον η απάντηση που θα λάβω θα είναι η γνωστή, αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού. Σε τελική ανάλυση, ας μάθει επιτέλους το κράτος να λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό. Δε ζητούμε καθημερινούς ελέγχους αλλά κάποιους στοιχειώδεις προκειμένου να υπάρχει ο φόβος στους παραβάτες».
Πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα σημειώνεται μεταξύ της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Ο πρόεδρος Βασίλης Λεμονίδης, αναφερόμενος στην αρμοδιότητα της πάταξης και στην άσκηση ελέγχων, επεσήμανε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ:
«Το θέμα δεν είναι ποιος θα συντονίσει τις ενέργειες αλλά επιτέλους να αρχίσει κάποια δράση που θα φέρει αποτέλεσμα. Εδώ και χρόνια μετέχω σε συσκέψεις που οργανώνονται στην περιφέρεια κι ωστόσο κανένα αποτέλεσμα δεν έχει εξασφαλισθεί. Δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι, ειδικά στη διάρκεια των θερινών μηνών και της τουριστικής περιόδου, ότι παρατηρείται κυριολεκτικά άνθηση του παραεμπορίου;
Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά. Κι ένα από τα σοβαρότερα είναι το παραεμπόριο. Οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα γι’ αυτό και στείλαμε επιστολές στους αρμοδίους φορείς, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Σε επόμενη σύσκεψη εμείς θα αναφερθούμε με στοιχεία για το πόσο το παραεμπόριο πλήττει το στεγασμένο εμπόριο.
Παρατηρείται τεράστιο θράσος από άτομα τα οποία πουλούν πλέον προϊόντα όπως υαλοκαθαριστήρες και μάλιστα έξω από καταστήματα όπου πωλούνται τα ίδια ακριβώς είδη. Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου. Δεν καλυπτόμαστε από το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού. Ας αναζητήσουν πλέον οι αρμόδιοι τρόπους δράσης, όπως για παράδειγμα κάποιο τηλεφωνικό νούμερο όπου θα γίνονται καταγγελίες ώστε να σπεύδουν οι υπεύθυνοι για άμεσο έλεγχο. Κατά την άποψή μου, η σύσταση κλιμακίων από εργαζομένους διαφορετικών υπηρεσιών δεν ωφελεί. Διότι η μεταξύ τους συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσει το συνεργείο θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανισθεί ο παραβάτης».