Εάν το παιδί είναι φαινόμενο στο ποδόσφαιρο τότε πράγματι η πιθανότητα να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην πρώτη εθνική κατηγορία ξεπερνάει το 0,29% και εσύ ως παράγοντας ή ως προπονητής ποδοσφαίρου μπορείς να επικαλεστείς έστω και αυτό το ελάχιστο ποσοστό πιθανής επιτυχίας για να κρυφτείς πίσω από τα ψεύτικα επιχειρήματα του πρωταθλητισμού.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το μόνο που θα μείνει από το ποδόσφαιρο σε ένα παιδί είναι απατηλά όνειρα που θα ραγίσει την ψίχουλα του και θα το οδηγήσει μακριά από τα γράμματα και το σχολείο που είναι ο μόνος σωστός παιδικός προορισμός μαζί με την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του στον αθλητισμό και το παιχνίδι.
Και επειδή για όλα τα ανωτέρω οι αποδείξεις είναι τα νούμερα και τα νούμερα είναι αμείλικτα, σημειώνω παρακάτω τον υπολογισμό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, με σκοπό την αφύπνιση γονέων και κηδεμόνων.
Οι μόνοι που θα βγάλουν χρήματα από το ποδόσφαιρο, τα οποία χρήματα θα τους επιτρέψουν να μη δουλέψουν ξανά μετά τα 35 τους χρόνια είναι όσοι θα παίξουν ποδόσφαιρο στην Α Εθνική. Στην Α εθνική κατηγορία συμμετέχουν 14 ομάδες με 35 παίκτες η καθεμιά, δηλαδή 35χ14= 490 ποδοσφαιριστές.
Για λόγους ευκολίας ας πούμε 500 ποδοσφαιριστές. Από αυτούς τους 500 ποδοσφαιριστές οι ξένοι είναι περισσότεροι από τους μισούς, οπότε οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που παίζουν και αμείβονται από το ποδόσφαιρο στην Α εθνική κατηγορία μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση 250.
Στην Καβάλα το έτος 2023 παίζουν ποδόσφαιρο σε διάφορες ακαδημίες περισσότερα από 1.000 παιδιά. Ο Νόμος Καβάλας έχει 115.000 πληθυσμό, οπότε αναλογικά στην Ελλάδα των 10εκ. τα παιδιά που πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο είναι περισσότερα από 85.000 παιδιά.
Αν λοιπόν διαιρέσουμε το 250 που είναι αυτοί που ΘΑ γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με το 85.000 που είναι αυτοί που θα ΗΘΕΛΑΝ να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τότε θα βγει ως ποσοστό το κατά πολλούς τεράστιο 0,29%.
Προσοχή!!! Τα ανωτέρω νούμερα στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρά από ότι τα διαβάζουμε παραπάνω, καθώς δεν έχω υπολογίσει κανέναν τραυματισμό, καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση παραγόντων, κανέναν κολλημένο προπονητή, και καμία ενδεχόμενη αδυναμία κάποιας ομάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Τώρα θα μου πει κάποιος: δηλαδή το δικό μου παιδί που το πήρε η τάδε ομάδα Α εθνικής στην Κ17 ή στην Κ19 δεν έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής; Η απάντηση είναι ξανά ΟΧΙ εφόσον δεν είναι φαινόμενο στο ποδόσφαιρο.
Και για να γίνω πιο σαφής, οι επαγγελματικές ομάδες δημιουργούν τα τμήματα υποδομής και τα στελεχώνουν με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από όλη την Ελλάδα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η ύπαρξη των εν λόγω τμημάτων είναι υποχρεωτική από τη διοργανώ;ΝΑτρια αρχή.
Δεύτερον και σημαντικότερο, για να πλαισιώσουν αυτοί οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές από όλη την Ελλάδα τον έναν που είναι φαινόμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο ένας γίνεται και κανένας μια χρονιά.
Οπότε η μεταγραφή στα τμήματα υποδομής των επαγγελματικών ομάδων είναι ακόμη μια πλάνη και τα παραδείγματα για του λόγου το αληθές είναι αμέτρητα. Συνοπτικά λοιπόν και ενόψει της νέας αθλητικής χρονιάς 2023-2024, θα ήθελα να παρακαλέσω τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να μην παίζουν με τα όνειρα των παιδιών, τον γονέων και των κηδεμόνων.
Τέλος θα ήθελα να παροτρύνω τους γονείς και κηδεμόνες να οδηγήσουν τα παιδιά τους στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τους στον αθλητισμό. Η συμμετοχή ενός παιδιού στον αθλητισμό του δίνει εφόδια και βάσεις για την καλύτερη ανάπτυξη του ως παιδί, ως μαθητής και ως αυριανός ανεξάρτητος πολίτης.
Ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα του, συμβάλλοντας έτσι στην διαμόρφωση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ως πατέρας δύο παιδιών και ως υπεύθυνος δύο Ακαδημιών ποδοσφαίρου και ενός Μοτοσυκλετικού αθλητικού συλλόγου θέλω να εξομολογηθώ δημόσια ότι και εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να είναι φαινόμενα στον αθλητισμό και να τα βλέπω πετυχημένους επαγγελματίες αθλητές στην τηλεόραση.
Ευτυχώς όμως γεννήθηκαν φυσιολογικά παιδιά όπως ακριβώς γεννιούνται το 99,99% των παιδιών όλου του κόσμου και δεν χρειάστηκε να κάνουν καμία θυσία από αυτές που απαιτεί ο (σχεδόν πάντα) αβέβαιος πρωταθλητισμός.
Ελπίζω και εύχομαι η παρούσα ανάρτηση μου σε συνδυασμό με την ψύχραιμη και ειλικρινή στάση μας μπροστά σε έναν καθρέφτη, να μας κάνει όλους σοφότερους ως προς τις αποφάσεις μας που αφορούν τα φυσιολογικά παιδιά μας.
Η παρούσα μπορεί να αναδημοσιευτεί ελεύθερα από όποιον/α το επιθυμεί…