Dark Mode Light Mode

Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ: «Δε μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα με τον κλασσικό αθλητισμό»    

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή και στον Τάσο Πατσίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας «Τάκης Χατζηγρηγορίου», Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ.

Μίλησε για το παρόν αλλά και το μέλλον του στίβου της Καβάλας αλλά έκανε και μια αποτίμηση του έργου του συλλόγου στον οποίο είναι πρόεδρος από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του.

Αναλυτικά.

Ερ: Σε μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2021 λόγω της πανδημίας, ποια ήταν η δραστηριότητα του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας «Τάκης Χατζηγρηγορίου»;

Απ: Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μια Έκθεση φωτογραφίας στην Ελευθερούπολη με ομιλίες και ίσως κάποιες βραβεύσεις. Με την πανδημία δεν έγινε αυτή η εκδήλωση όπως δεν έγιναν και ορισμένες ομιλίες που είχαμε προγραμματίσει. Στις 21 Ιουλίου του 2021 στο «Γιαλό» κάναμε τις βραβεύσεις των καλυτέρων αθλητών και παραγόντων για τη χρονιά του 2020.

Εκεί βραβεύσαμε ακόμη προπονητές και παλιούς αθλητές και αθλήτριες καθώς και προέδρους πολιτιστικών συλλόγων. Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά. Μαζί με μας ήταν ο ΣΕΒΑΣ και οι Κριτές  Κάναμε μια πολύ ωραία εκδήλωση όλοι μαζί.

Πήραμε απόφαση να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις μας μέχρι τον Απρίλιο και Μάιο του 2022. Πιστεύουμε εκεί σε μια ειδική εκδήλωση εκτός των καλυτέρων αθλητών και αθλητριών, θα βραβεύουμε το Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη ο οποίος έκανε σπουδαίο έργο στον αθλητισμό του Δήμου Παγγαίου μαζί με τον Αντιδήμαρχο, Χρήστο Μποσμπότη και τον Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος προέρχεται και από τα σπλάχνα του ΟΚΑΚ και φυσικά ήταν εκλεγμένος Δήμαρχος Καβάλας για δυο περιόδους.

Επίσης θα βραβεύσουμε και τρεις κριτές βετεράνους που είναι παράλληλα με το στίβο και στην κολύμβηση. Είναι ο Πέτρος Χαϊνάς, η Κική Αρσένη και η Κάτια Μανφρέντι. Επίσης διακρίθηκαν και σε αγωνιστικό επίπεδο σε αγώνες βετεράνων κολύμβησης.

Ερ: Σε αυτά τα 7 χρόνια παρουσίας του συλλόγου, θεωρείται θετική την προσφορά του, στο κλασσικό αθλητισμό της Καβάλας;

Απ: Νομίζω ότι κάναμε αρκετές  θετικές παρεμβάσεις και βοηθήσαμε να έρθουν στην Καβάλα αρκετοί μεγάλοι αγώνες. Εχουμε κάνει σπουδαίες εκδηλώσεις από το 2015 και μετά. Δίνουμε απερίγραπτη χαρά. Κάναμε και μια ωραία εκδήλωση στην Ελευθερούπολη όπου βραβεύσαμε 10 παιδιά που ήταν πρωταθλητές στην Πυγμαχία.

Επίσης βραβεύσαμε τον Ορφέα και τον ΑΟ Ορμή. Κάναμε ωραίες διαλέξεις στα ΤΕΙ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και εκδώσαμε το πρώτο μας βιβλία με την ιστορία του Καβαλιώτικου Κλασσικού Αθλητισμού από το 1906 έως το 2019.

Ετοιμάζουμε τώρα το δεύτερο βιβλίο. Είμαστε στη συλλογή φωτογραφιών και κειμένων. Κάναμε μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ του Διοικητηρίου η οποία κράτησε 15 μέρες. Πέρασε πολύς κόσμος και την είδε ενώ μάλιστα ήρθαν και σχολεία από το εξωτερικό. Ήμασταν κάτι που έλειπε, με δυο λόγια. Δίνουμε χαρά.

Ερ: Είναι θετική η εικόνα που παρουσίασαν οι σύλλογοι κλασσικού αθλητισμού του νομού μας το 2021

Απ: Είναι πολύ θετική. Δεν έχουν οι σύλλογοι μας να κάνουμε μεταγραφές. Στηρίζονται σε δικά τους παιδιά, κάτι το σπουδαίο. Βέβαια μερικά από αυτά τα παιδιά όταν φεύγουν για σπουδές,  εγκαταλείπουν τον κλασσικό αθλητισμό πχ ο Πάνος Χατζηεμμανουήλ και ο Γιώργος Λιούμπας. Ενώ αυτοί οι δύο συν άλλοι δυο που συνεχίζουν είχαν βγει στη σκυταλοδρομία, 2οι  στην Ελλάδα.  Πάει αυτή η ομάδα.

Βέβαια συνέχισαν η Ζαχαρούδη, η Ιωσηφίδου και η Λαφτσή. Εγώ θεωρώ πολύ καλή την εικόνα του κλασσικού αθλητισμού της Καβάλας. 17 παιδιά της Καβάλας πήραν μετάλλια σε Πανελλήνιες διοργανώσεις τα οποία μάλιστα θα βραβεύσουμε. Αυτό σημαίνει κάτι. Μάλιστα ο ΟΚΑΚ βγήκε πρώτος σύλλογος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους πέντε νομούς και  3ος στους έξι νομούς.

Οι σύλλογοι από τις Σέρρες που βρίσκονται πιο ψηλά έκαναν αρκετές μεταγραφές όπως αυτή του τριπλουνίστα Αθανασίου που βγήκε δεύτερος στην Ελλάδα και η καταγωγή του είναι από το Δήμο Παγγαίου.

Υπάρχουν προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Ερ: Ποιο ήταν το κορυφαίο γεγονός του κλασσικού αθλητισμού το 2021 στο νομό μας;

Απ: Οι Πανελλήνιοι αγώνες Κ16 στην Ελευθερούπολη οι οποίοι έκαναν φοβερή εντύπωση. Ο κ. Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης το είχε υποσχεθεί το 2017 και μέσα σε 4 χρόνια, έγιναν σε ένα σπουδαίο στάδιο Πανελλήνιο Αγώνες. Πολύ ωραίος χώρος, η οργάνωση ήταν άψογη. Επίσης διακρίθηκαν σε αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πολλά παιδιά από την Καβάλα, παίρνοντας μετάλλια.

Ερ: Ταλέντα υπάρχουν στον κλασσικό αθλητισμό της Καβάλας;

Απ: Βεβαίως. Ο ΣΕΓΑΣ κάθε χρόνο κάνει ένα προγραμματισμό. Στην προεθνική ομάδα βρίσκεται η Αναστασία Ιωσηφίδου ενώ ακόμη η Ζαχαρούδη και ο Κυριακού. Η Παναγιωτοπούλου έφτασε μέχρι την Εθνική.

Ο ΟΚΑΚ στα επίλεκτα ταλέντα έχει την Μποσμπότη, τον Παπαδόγιαννη, το Μαυρόπουλο και το Βουλγάρογλου. Ο ΟΚΑΦ έχει τη Χατζηραφαηλίδου, την Τσερκέζη, την Κουτσουμανή, το Λεβεντόπουλο και τον Κουζλακίδη. Ο ΑΟΚ έχει τον Ηλιάδη.

Αδικήθηκε η Σοφία Ιωσηφίδου. Επίσης η Κεχαγιά αλλά και η Παναγιωτοπούλου. Πιστεύω ότι αυτά τα ταλέντα αλλά και αρκετά άλλα μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα πάει ακόμη καλύτερα ο κλασσικός αθλητισμός της Καβάλας, τα επόμενα χρόνια.

Ερ: Είναι ένας δρόμος δύσκολος ο κλασσικός αθλητισμός τον οποίο έζησε ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ σαν αθλητής και σαν προπονητής.

Απ: Σαν προπονητής το χάρηκα πάρα πολύ. Το ήθελα. Έφυγα από την Αθήνα, γύρισα στην Καβάλα και προσπάθησα πάρα πολύ.  Χάρηκα πάρα πολύ από τα παιδιά. Εγώ τότε είπα στα παιδιά ότι ξέρω πέντε πράγματα και αυτά  θέλω να σας τα μεταδώσω.

Σαν αθλητής είχα πολλές χαρές. Όταν πήγαινα στην αφετηρία, τους έλεγα: «Ποιος θα βγει δεύτερος, γιατί την πρώτη θέση ξεχάστε την». Από μικρό παιδιά είχα επιτυχίες, μπήκα στη συνέχεια σε όλες τις Εθνικές. Ήμουν πρώτος και δεύτερος στους Πανελληνίους  ανδρών. Είχα όμως πολλές δυσκολίες. Μπήκα στην Εθνική Ενόπλων αλλά δεν είχα να… φάω. Με έφερνε μια φέτα  ψωμί ένας συναθλητής μου. Πήγα στην Προοδευτική μετά  από τους Φιλίππους αλλά γρήγορα με πήρε ο Παναθηναϊκός.

Το μεγάλο μου λάθος ήταν που έφυγα γρήγορα από τον Παναθηναϊκό. Μεγάλο λάθος. Πρέπει τα νέα παιδιά να έχουν εγωισμό να κερδίσουν. Ο πρωταθλητής έχει μια θεϊκή παρόρμηση. Δεν είναι μόνο τα μόρια που σκέφτονται τα παιδιά για να μπουν στις σχολές. Πρέπει τα νέα παιδιά να συνδυάσουν την προπόνηση με τα διαβάσματα. Χρειάζεται θέληση και πρόγραμμα. Τα κέρδη από τον αθλητισμό είναι πολλά. Βέβαια δεν μπορούν όλοι να γίνουν… Τεντόγλου.

Ερ: Εδώ στην Καβάλα υπάρχουν κάποιοι που έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια πολλά στον κλασσικό αθλητισμό;

Απ: Φυσικά και υπάρχουν. Κάνουν φοβερό και μεγάλο αγώνα οι πρόεδροι των συλλόγων. Η κ. Δράκου, ο κ. Ιωαννίδης και ο κ. Αρβανιτίδης. Στη Χρυσούπολη ο Σάββας Νικολαΐδης και ο Βασίλης Ιορδανίδης. Τους θεωρώ ήρωες. Αυτό το εννοώ και σε όλα τα αθλήματα. Τα χρήματα από το ΣΕΓΑΣ είναι πολύ λίγα. Επίσης προσφέρουν πολλά οι προπονητές.

Στον ΟΚΑΚ οι: Θ. Κωνσταντινίδης, Ρ. Ζωτικού, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Καραγιαννίδης, Ε. Χατζηανδρέου, Κ. Δεληγιαννάκη. Στον ΟΚΑΦ οι: Ρούλα Μαυρομάτη, Μαίρη Βουλμέ, Δημήτρης Ασλανίδης, Σάββας Ιωαννίδης, Α. Ιακωβίδης. Φυσικά και η Εύη Παπουτσή η οποία προσωρινά αποχώρησε. Στον ΑΟΚ οι: Έλλη Αρβανιτίδου, Μαρία Γκίτση, Μαρία Χαραλαμπίδου και Δέσποινα Αντωνιάδου.

Στη Χρυσούπολη ο Γιάννης Μάγειρας και η Μαριάνθη Μπρούσα. Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα τόσο ενεργά με τον κλασσικό αθλητισμό.

Προηγούμενο άρθρο

Χάρης Παλτόγλου: «Ύψιστη τιμή για μένα η πρόσκληση στην Εθνική ομάδα»

Επόμενο άρθρο

ΑΟΚ: Στον... «αέρα» το ματς με τον Απόλλωνα Λάρισας - «Μπήκαν» Ρέτσος, Κυρίτσης - Αναμένονται νέες αφίξεις παικτών