Dark Mode Light Mode

Παναγιώτης Κυριακίδης: «Το απόγευμα της Τρίτης η αγορά είχε κίνηση»

Το απόγευμα της Τρίτης η αγορά της Καβάλας λειτούργησε με τα νέα δεδομένα.

Με το τουριστικό ωράριο, από τις 6.30 έως τις 9.30 το βράδυ. Μια πρώτη ανταπόκριση της κατάστασης δίνει μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Παναγιώτης Κυριακίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποια είναι τα συμπεράσματα από την πρώτη μέρα εφαρμογής του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη; Τι έγινε στην αγορά το απόγευμα της Τρίτης (προχθές);

Απ: Το Καλοκαιρινό ωράριο εφαρμόστηκε από τη Δευτέρα για πρώτη μέρα το φετινό καλοκαίρι. Ειδικότερα το θερινό απογευματινό ωράριο καταστημάτων την Τρίτη. Από τις 18:30 έως τις 21:30. Είναι ένα σωστό μέτρο. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Επεκτείνουμε το ωράριο, το πάμε λίγο προς τα πίσω. Υπάρχει ζέστη, υπάρχει κόσμος και Καβαλιώτες και πολλοί τουρίστες, που πάνε να κάνουνε το μπάνιο τους νωρίς το απόγευμα και επιστρέφουν. Οπότε άνετα μπορούν να κατεβούν στην αγορά και στις 7 και στις 8 το απόγευμα και να αγοράσουν αυτό που θέλουν. Είχαμε κίνηση αλλά σίγουρα την πρώτη μέρα, ο κόσμος μπερδεύεται. Δεν το ξέρει καλά αλλά σιγά- σιγά το μαθαίνει. Υπήρχε γενικά κίνηση και το θετικό είναι ότι υπάρχει τουρισμός μέσα στην πόλη και κυκλοφορεί. Θα έλεγα ότι την Τρίτη ήταν ένα καλό εμπορικό απόγευμα.

Ερ: Οι εκπτώσεις είναι πραγματικές; Είναι οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων με χαμηλά ή μεγάλα ποσοστά;

Απ: Οι εκπτώσεις ξεκινήσανε δυνατά. Τα ποσοστά είναι αρκετά καλά παρόλο που είμαστε στις πρώτες ημέρες. Ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να δελεάσει τον καταναλωτή να αγοράσει γιατί είναι γνωστό ότι το εισόδημα δεν περισσεύει. Υπάρχει μεγάλη άνοδος στις τιμές των ειδών διατροφής, οπότε δεν περισσεύουν πολλά χρήματα. Εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε τις τιμές. Στα είδη μας, ένδυσης, υπόδησης, οι τιμές δεν ανεβήκανε πολύ. Δεν είχαμε μεγάλες αυξήσεις όπως στα τρόφιμα. Όχι μόνο δεν είχαμε, συμβαίνει και το άλλο, λειτουργεί ο ανταγωνισμός επειδή είναι πολλά μικρά καταστήματα. Λειτουργεί άμεσα ο ανταγωνισμός και οι τιμές είναι χαμηλά. Είχα μια πληροφόρηση από αντιπρόσωπο ότι κάποιες τιμές θα πέσουν κι άλλο λόγω συγκυριών. Τα μεταφορικά κόστη έχουν πέσει. Δεν είναι εκείνα τα υψηλά που υπήρχαν πριν δυο χρόνια στα κοντέινερ. Η τιμή του βαμβακιού έχει πέσει. Το δολάριο δεν είναι ψηλά.

Ερ: Ο Εμπορικός Σύλλογος πριν από λίγο καιρό πρότεινε στα μέλη του να λειτουργεί η αγορά περισσότερα απογεύματα το καλοκαίρι. Και την Τετάρτη και τη Δευτέρα. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου φαίνεται να απάντησαν αρνητικά στη μεγάλη τους, πλειοψηφία.

Απ: Και πολύ σωστά θα έλεγα, απάντησαν αρνητικά. Μεταξύ αυτών και εγώ. Αυτό το ωράριο που ισχύει έχει δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι αυτό που λειτουργεί σωστά. Ο εμπορικός κόσμος ξέρει το καλό του. Αν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση θα ζητούσαμε να ανοίξουμε τα δύο επιπλέον απογεύματα. Όπως άλλωστε κάναμε και προσαρμόσαμε την ώρα με το ωράριο από 18:30 έως 21:30. Είμαστε θετικοί και ευέλικτοι όσον αφορά τα ζητήματα ωραρίου και πιστεύω ότι πάντοτε προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο και το ιδανικότερο ωράριο μεταξύ των καταναλωτών και εμάς που ανοίγουμε τα καταστήματα.

Ερ: Ο κόσμος έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να είναι κλειστά τα καταστήματα τα απογεύματα τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Αν εσείς ανοίξετε έστω μια μέρα σε πρώτη φάση και έχετε την υπομονή να διατηρήσετε ανοιχτή την αγορά έστω και αν δεν έχει κίνηση, αν μαθευτεί τη Δευτέρα ή την Τετάρτη ότι έχει κίνηση, ίσως ο κόσμος να κατεβαίνει και να έρχεται ιδίως τώρα το καλοκαίρι που έχει πάρα πολύ κόσμο.

Απ: Πάντα ισχύει η λογική αν είσαι ανοιχτός όλο και κάποιος θα περάσει. Πάντα όμως μετράμε  πόσο όφελος έχεις και πόσο κόστος. Αν τελικά καταλήγει το κόστος να είναι μεγαλύτερο από το όφελος, προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Ας μη ξεχνάμε ότι η Καβάλα είναι μια μεσαία πόλη, δεν είναι καμία ιδιαίτερα μεγάλη. Έχουμε σαφώς τουρισμό αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε και ακόμη περισσότερο. Ένα πράγμα που δεν συμβαίνει. Όταν λέμε τουρισμό δεν πρέπει να αναφερόμαστε στο παλιό σχέδιο. Που βασίζεται μόνο στη θάλασσα ο τουρισμός. Έχει αποδειχθεί ότι η πόλη μας είναι πόλος έλξης τουριστών για όλο το χρόνο. Το στοίχημα θα είναι να κρατήσουμε αυτόν τον τουρίστα και να του δώσουμε την ευκαιρία να ξοδέψει τα χρήματα του με άλλο τρόπο. Δεν είναι μόνο η αγορά. Ένα Μουσείο Καπνού στο κέντρο της πόλης θα έδινε άλλη αίγλη.

Ερ: Θα είστε υποψήφιος στις τοπικές εκλογές. Βλέπετε ότι θα είναι και άλλοι συνάδελφοι σας υποψήφιοι; Θα είναι οι επαγγελματίες παρόντες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Απ: Είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του Ντίνου Κλειτσιώτη. Γίνονται συζητήσεις και κινήσεις. Μακάρι να είναι και άλλοι έμποροι και άλλοι επιχειρηματίες υποψήφιοι σε κάθε συνδυασμό. Πιστεύω ότι με το πνεύμα της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, έχουμε να δώσουμε και να πούμε ιδέες, φυσικά για το καλό της πόλης, για το σύνολο. Είναι τόσοι πολλοί συνδυασμοί που σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι επαγγελματίες και καταστηματάρχες.

Προηγούμενο άρθρο

Οι κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου Παγγαίου

Επόμενο άρθρο

«Και οι 7 υποψήφιοι δήμαρχοι δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιους»