Dark Mode Light Mode

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης:  «Η μεγάλη προσέλευση οφείλεται στη Φώφη Γεννηματα»

Ο συμπολίτης δικηγόρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης (φωτογραφία) παρακολούθησε στενά και διαρκώς τη διαδικασία της ψηφοφορίας για νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα.

Συμμετείχε στην προετοιμασία, ως αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής. Τα συμπεράσματα και οι εμπειρίες του. Οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον. Όλα αυτά ήταν το θέμα των δηλώσεων του στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας κάνετε τον απολογισμό της διαδικασίας αφού τη ζήσατε από πολύ κοντά.

Απ: Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν εκεί το 2017 στο ίδιο μέρος περίπου, όταν γεννήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Και ήμουν και χθες (την Κυριακή) εκεί και είδα το Κίνημα Αλλαγής να μεγαλώνει τόσο πολύ. Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν μόνο ικανοποιητική αλλά πολύ-πολύ ενθαρρυντική.  Περιμέναμε ότι θα υπάρχει  μια αύξηση της προσέλευσης του κόσμου, συγκρατημένα βέβαια γιατί υπήρχε και ο παράγοντας της πανδημίας και  κατά πόσο θα επηρέαζε τον κόσμο κάποιος ενδεχόμενος φόβος συνωστισμού. Παρόλα αυτά  από νωρίς το πρωί της Κυριακής, φάνηκε ότι θα προσέλθουν σε μεγάλο αριθμό στις κάλπες και όντως αυτό επιβεβαιώθηκε. Στην Καβάλα το 2017 σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας είχαν ψηφίσει 2.200 συμπολίτες και συμπολίτισσες. Την Κυριακή ψήφισαν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας περίπου 3.300. Είναι μεγάλη αύξηση, δεν είναι τυχαία. Για μένα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνεται στη Φώφη Γεννηματά. Δε ξέρω αν στην Ελληνική πολιτική ιστορία υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο. Ένας πολιτικός να επιβεβαιώνεται για αυτά που έκανε μετά θάνατο. Να αναγνωρίζεται το έργο του γιατί θεωρώ ότι αυτό έγινε την Κυριακή. Το Κίνημα Αλλαγής κατά κύριο λόγο είναι δικό της δημιούργημα. Ο κόσμος την Κυριακή ερχόμενος στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής μας απέδειξε πως η δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν όντως σοβαρή, ήταν όντως ουσιαστική και αυτό θέλει  να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Θεωρώ πως δεν ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, ειδικά στην Καβάλα που είχε και την μεγαλύτερη προσέλευση. Σχεδιάσαμε το χώρο έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς μια ροή. Να μην υπάρχει η ίδια είσοδος και η ίδια έξοδος. Νομίζω ότι τα καταφέραμε να μην έχουμε μεγάλο συνωστισμό. Βέβαια αυτό θα ήταν αδύνατο αν δεν υπήρχαν οι πολλοί εθελοντές. Τα πολλά μέλη του Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι από νωρίς το πρωί και από την προηγούμενη μέρα μάλιστα ήταν εκεί για να οργανώσουν την όλη διαδικασία. Να επιβλέψουν ότι όλα θα πάνε καλά. Ευτυχώς στο τέλος όλα πήγαν καλά.

Ερ: Να υπογραμμίσουμε την εθελοντική δουλειά γιατί ήταν μια εθελοντική  δουλειά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Απ: Συν το γεγονός ότι ήταν σ` ένα περιβάλλον με πάρα πολύ κόσμο με μάσκες, αντισηπτικά αλλά και πάλι αυτοί αψήφησαν τον οποιαδήποτε φόβο και ήρθανε από το πρωί. Υπήρχανε άνθρωποι που ήρθαν έστω για μια ώρα, δεν μπορούσαν παραπάνω γιατί δούλευαν. Είπαν όμως ότι θέλω να έρθω για να συμμετάσχω στη διαδικασία ως εθελοντής όπως είχαν κάνει και το 2017. Φυσικά όλοι οι υπόλοιποι ήταν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.   Δεν είχαμε μόνο τις εφορευτικές επιτροπές, είχαμε και μια «τροχονόμευση» της περιοχής ουσιαστικά γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ροή και μια σειρά για το που θα πηγαίνει ο καθένας, από πού θα μπαίνει, από που θα βγαίνει. Ήταν μια διαδικασία που αν και δύσκολο, θεωρώ ότι στέφθηκε με επιτυχία εδώ στην Καβάλα.

Ερ: Οι 1.400 που ψήφισαν στην Καβάλα πως θα τους περιγράφατε; Ήταν ηλικιωμένοι; Ήταν παλιά πρόσωπα που τα ξαναείδατε; Είδατε πρόσωπα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Ήταν άνθρωποι από κάθε κοινωνική ομάδα και από κάθε ηλικιακή ομάδα.  Ενώ είμαστε ένα γερασμένο κόμμα, την Κυριακή υπήρχαν και νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια.    Σίγουρα τους περισσότερους τους είχαμε ξαναδεί, σίγουρα όμως δεν ήταν και πάρα πολλοί μέλη του Κινήματος Αλλαγής. Στην Καβάλα έχουμε περίπου 900 μέλη εγγεγραμμένα στο Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη και οι 700 να ήρθαν, καταλαβαίνετε ότι οι υπόλοιποι 700 είναι νέα μέλη ή είναι φίλοι που ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αλλά να μην γραφούν μέλη. Είναι βέβαιο ότι ορισμένοι απ` αυτούς το 2019 έκαναν άλλη επιλογή. Για μένα είναι δεδομένο αυτό. Το σημαντικό είναι αυτό που λέγαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι η εκλογική επιρροή του Κινήματος Αλλαγής δεν παραμένει στο 8% αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη, φάνηκε την Κυριακή.  Το ζητούμενο είναι αυτή η κινητοποίηση του κόσμου που γίνεται σε μια  εσωτερική εσωκομματική διαδικασία να γίνεται και στις εθνικές εκλογές. Εάν η κατάσταση που συνέβη την Κυριακή από άποψη κινητοποίησης και προσέλευσης επαναληφθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές τότε θα μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, Πανελλαδικά και στην Καβάλα.

Ερ: Καθένας που ψήφιζε πλήρωνε 3 ευρώ, τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα;

Απ: Το σύνολο του ποσού θα κατατεθεί σε λογαριασμό του Κινήματος Αλλαγής και ουσιαστικά όλο αυτό το ποσό είναι για να καλύψει τις ανάγκες διεξαγωγής των εκλογών. Όλα τα έξοδα, το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Ερ: Ήρθαν και παλιά στελέχη, ξεχωρίζουμε το Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο και τον Ηλία Παπαδόπουλο. Ήρθαν παρά το γεγονός ότι έχουμε θεματάκια με την υγεία τους.

Απ: Θεωρώ ότι ήρθαν όλα τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φυσικά αυτοί οι δυο που προαναφέρατε ήταν εκεί. Ήρθαν και άλλοι άνθρωποι που είχαν τα δικά τους προβλήματα υγείας. Ήρθαν γιατί ήθελαν να συμμετάσχουν.  Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, που κάποιος έχει στερηθεί πολλά πράγματα στην κοινωνική του ζωή, το να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία για αυτόν ήταν κάτι το σημαντικό. Αυτό αντιλήφθηκα χθες. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι βαθιά πολιτικοποιημένοι και ήταν συνεχώς δίπλα στο κόμμα. Αυτή η στέρηση που ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας, δημιούργησε μια μεγαλύτερη ανάγκη στον κόσμο να συμμετάσχει στην Κυριακάτικη διαδικασία. Ήταν κάτι σαν ξέσπασμά.

Προηγούμενο άρθρο

Αποκλιμάκωση της κατάστασης διαπιστώνει ο Βαγγέλης Καμπουρίδης

Επόμενο άρθρο

Ο συμπολίτης Γιάννης Κιουρκτσόγλου ξενάγησε εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη