Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Mιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε «άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ» για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.
Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες ταλαιπωρούνται, διότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το Δημόσιο, οι υπηρεσίες του οποίου, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδέχονται τη βεβαίωση της κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης της άδειας, μέχρι την έκδοση οριστικού τίτλου».
Ο κ. Ψυχογιός είπε ότι «υπάρχουν πολλά παράπονα από επαγγελματίες και μισθωτούς, ότι είναι πλημμελής η εξυπηρέτηση σε υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ. Μεγάλο ζήτημα, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ιδίως για όσους πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, για επαγγελματικούς ή και προσωπικούς λόγους, ενώ προβλήματα υπάρχουν με καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής και την απαιτούμενη βεβαίωση για πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια αλλά και στην υποβολή της αίτησης χορήγησης ιθαγένειας, αν και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα».
«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή»
«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο.
Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις».
Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα. Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής.
Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία.
«Άρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.
Zητούμενο ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, παραμένει η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής όλων των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» της χώρας – όμως έχουν αναληφθεί δράσεις.
Επιπλέον, όσον αφορά την ενίσχυση των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης», το υπουργείο υλοποιεί σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας τη λειτουργία τεσσάρων κέντρων βιομετρικών δεδομένων για τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, δηλαδή φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα και υπογραφή των πολιτών τρίτων χωρών, που έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ανανέωσης αδειών διαμονής.
«Ο προφανής στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης των αποτυπωμάτων, ώστε οι Υπηρεσίες Μίας Στάσης να επικεντρωθούν στην εξέταση των φακέλων και μόνο, στα έγγραφα δηλαδή των αιτούντων.
Δύο βιομετρικά κέντρα λειτουργούν σήμερα σε Πειραιά και Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν και τα κέντρα στην Ανατολική Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επομένως, έχουν γίνει βήματα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.