Dark Mode Light Mode

Πανέμορφο το Παγγαίο κι αυτό το Φθινόπωρο (φωτογραφίες)

Ένας από τους πολλούς συμπολίτες που συνεχίζουν να περπατούν στο Παγγαίο είναι ο εκπαιδευτικός κ. Θανάσης Δασκαλούδης. Πεζοπορίες κατά ομάδες, στο πλαίσιο της παραδοσιακής δράσης του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933.

Περισσότερο τώρα το Φθινόπωρο. Αυτήν την εποχή το Παγγαίο είναι πανέμορφο, μας εξηγεί. Και διαβεβαιώνει ότι για αυτήν την δραστηριότητα η πυρκαγιά δεν άλλαξε τίποτα. Δεν επηρέασε τίποτα γιατί απλά έκαψε ψηλά. Μόνο στην κορυφή.

Η συνέντευξη

Ερ: Τελικά δεν άφησε τα σημάδια της στο βουνό η πολυήμερη Καλοκαιρινή πυρκαγιά στο Παγγαίο.

Απ: Όχι, ευτυχώς… Έχει καεί ένα μεγάλο κομμάτι αλλά είναι πάνω. Ψηλά, στην αλπική όπως λέμε ζώνη. Στα νοτιοδυτικά του βουνού. Να ξέρετε ότι ήδη κάποια κομμάτια από την καμένη έκταση έχουν αρχίσει και πρασινίζουν! Το δάσος όμως δεν έχει πληγεί. Αν κάποιος ανέβει στο Παγγαίο από την Ελευθερούπολη με το αμάξι του, για να συναντήσει καμένα πρέπει να βγει σχεδόν στην κορυφή. Μόνο τότε θα τα δει. Αν δε ξέρεις, δεν καταλαβαίνεις ότι είχε εκεί φωτιά το καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή το Παγγαίο έχει ντυθεί στα πιο όμορφα χρώματα του. Το φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το Παγγαίο.

Ερ: Ποια πρόταση κάνετε; Ποια διαδρομή να ακολουθήσει ο κόσμος που θέλει να επισκεφτεί το Παγγαίο;

Απ: Για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν πολύ, μπορούν να πάρουν το δρόμο από το Ακροβούνι που πάει μέχρι πάνω στα καταφύγια. Ενδιάμεσα μπορούν να σταματήσουν στο δασικό χωριό ή πάνω στα λουόμενα. Θα δουν πολύ όμορφες εικόνες. Ακόμη και από το μονοπάτι της Μεσορόπης. Κάηκε ένα μεγάλο κομμάτι του μονοπατιού της Μεσορόπης αλλά κι αυτό είναι πολύ ψηλά. Δεν επηρεάστηκε καθόλου το ρέμα, ούτε επηρεάστηκε το μονοπάτι. Η φωτιά ακούμπησε το μονοπάτι αλλά πολύ ψηλά. Δεν έχει αλλάξει καθόλου το βάδισμα στο δάσος από την πυρκαγιά. Ευελπιστούμε οι περιοχές που κάηκαν, του χρόνου η φύση να τις καλύψει εντελώς. Τα αλπικά πολύ εύκολα αναγεννιούνται. Το είδαμε και στο Φαλακρό, γιατί πήγαμε και εκεί. Η φωτιά στο Φαλακρό προηγήθηκε δυο μήνες πριν αυτή του Παγγαίου. Η περιοχή που κάηκε στο Φαλακρό, ήδη έχει αρχίσει και πρασινίζει.

Ερ: Σε τι κατάσταση είναι σήμερα ο δρόμος για την κορυφή του Παγγαίου; Έρχεται χειμώνας και κυρίως έρχονται καλοκαίρια οπότε δεν πρέπει να τη «ξαναπατήσουμε». Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Απ: Εξαιτίας της φωτιάς, ο δρόμος καθαρίστηκε από τα δένδρα. Από τα μπάζα, τα οποία σε πολλά σημεία τον είχαν στενέψει πάρα πολύ. Σχεδόν τον είχανε κλείσει. Εάν δεν υπήρχε φωτιά μάλλον δεν θα τον καθαρίζανε. Υπάρχει ακόμη το πρόβλημα με τις λακκούβες. Εκεί πέρα ρίξανε κάποιες κροκάλες. Ανεβαίνει πολύ καλύτερα το αμάξι αλλά χρειάζεται να γίνει μια γενναία προσπάθεια έτσι ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Πρέπει κάποιοι κρατικοί φορείς, η Περιφέρεια, ο Δήμος πρέπει να ασχοληθούνε λίγο σοβαρότερα με το Παγγαίο. Δε φτάνουν μόνο οι προσπάθειες του Ορειβατικού.

Ερ: Πριν την πυρκαγιά στο Παγγαίο, ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος είχε κάνει μια παρουσίαση των προθέσεων του σαν Περιφερειακή Ενότητα και σαν Περιφέρεια ΑΜΘ. Σας είχε συναντήσει θυμόμαστε.

Απ: Είχαμε βρεθεί δυο εβδομάδες πριν την πυρκαγιά. Περιμένουμε. Εμείς είπαμε τη γνώμη μας. Είπαμε τις ιδέες μας. Είπαμε τι γίνεται στο βουνό γιατί και αυτοί δεν ξέρουν τι γίνεται πάνω στο βουνό. Ποιοι ανεβαίνουν, πόσοι ανεβαίνουν κτλ. Πόσους τουρίστες έχει.  Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Δυστυχώς για τα μονοπάτια δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα ενώ ξέρω ότι ο Δήμος Παγγαίου είχε προτείνει να γίνει το μονοπάτι από τα Μαύρα Νερά. Από τη Νικήσιανη δηλαδή. Όμως τελικά η πρόταση του δεν μπήκε στο πρόγραμμα. Περιμένουμε όμως και στη συνέχεια να γίνει κάτι πιο σημαντικό. Προθέσεις υπάρχουνε. Το κράτος χρηματοδοτεί τις Περιφέρειες, πρέπει να γίνουν μελέτες και με βάση τις μελέτες που θα κατατεθούνε, το κράτος να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα.

Ερ: Επηρεάστηκαν οι εκδρομές που κάνετε με αυτό που λέγεται και ακούγεται κακώς βέβαια, ότι κάηκε το Παγγαίο;

Απ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Την περασμένη εβδομάδα κάναμε μια πολύ όμορφη ανάβαση από την Εικοσιφοίνισσα και φτάσαμε μέχρι πάνω. Είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Αυτήν την εβδομάδα έρχονται δυο σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά κι ο σύλλογος της Πρώτης Σερρών έκανε ανάβαση και νομίζω ότι αυτές οι αναβάσεις δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου.

(Δύο από τις πολλές πανέμορφες φωτογραφίες του συλλόγου, από την ανάβαση στο Παγγαίο πρόσφατα)

Προηγούμενο άρθρο

Απεργία και συγκέντρωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Επόμενο άρθρο

Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων ξανάφεραν το Καλοκαίρι… (φωτογραφίες)