Νωρίς χθες το πρωί στην αίθουσα Grid του ΔΙΠΑΕ Καβάλας άρχισε τη λειτουργία του το καθιερωμένο από το 2016, Διεθνές Θερινό Σχολείο του τμήματος Χημείας.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, καθηγητές του τμήματος, οι υπεύθυνοι του Σχολείου. Εκεί φυσικά ήταν οι 35 συμμετέχοντες. Θα εκπαιδευτούν ως τις 12 Ιουλίου σε θέματα φωτοβολταϊκών συστημάτων 3ης γενιάς.
Η υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου καθηγήτρια κ. Ελένη Αποστολίδου είπε στην Πρωινή τα ακόλουθα:
«Είναι ένα Θερινό Σχολείο που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το πρώτο που έγινε το 2016. Κι αυτό έγινε λόγω των αναγκών και της εξέλιξης του τομέα. Φέτος ασχολούμαστε περισσότερο με τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.
Το καινούργιο είναι το ότι όσοι παρακολουθούν το Σχολείο κάνουν και εργαστήρια. Άρα γίνεται μια σύγκριση των φωτοβολταϊκών 1ης γενιάς (είναι αυτά που βλέπουμε γύρω μας, στις οροφές σπιτιών και σε αγροτικές εκτάσεις) και της 3ης γενιάς.
Επειδή τα της 3ης γενιάς είναι εύκαμπτα χρησιμοποιούνται πιο πολύ για «γκάτζεντ», για μικρότερες επιφάνειες ή για επιφάνειες πάνω σε κτίρια. Κι επειδή έχουν χρώμα «παίζουν» με την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του κάθε κτιρίου.
Φέτος είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί συμμετέχουν 35 άτομα από το εξωτερικό. Επειδή κάνουμε και εργαστήρια και παρά το ότι οι αιτήσεις ήταν περισσότερες, αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε στα 35 άτομα. Οι περισσότεροι είναι από Ευρώπη.
Υπάρχουν και δύο συμμετοχές από την Κίνα αλλά προέρχονται κι αυτοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχουμε και Έλληνες, από το δικό μας πανεπιστήμιο. Η διάρκεια του σχολείου είναι 10 μέρες. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα άτομα μπορούν να εξασφαλίσουν βοήθεια.
Να κερδίσουν μονάδες που μπορεί να τις χρειαστούν σε ένα οποιοδήποτε μεταπτυχιακό κάνουν από εδώ και πέρα. Θα ήθελα να πω επίσης ότι φέτος ξεκινά κι ένα δεύτερο θερινό σχολείο, διεθνές κι αυτό. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Σορβόννης για θέματα περιβάλλοντος.
Θα γίνει διαδικτυακά. Αυτό που άρχισε σήμερα (χθες) κι αφορά την φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι μια συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου Γαλλίας και Καθολικού Πανεπιστήμιου της Λιλ. Φέτος έχουμε την χαρά να έχουμε ως σπόνσορα την εταιρία ΟΝΙΜ, μια εταιρία από τη Βραζιλία που κατασκευάζει οργανικές φωτοβολταϊκές κυψέλες. Μας έχει στείλει αρκετές για να μπορέσουμε να κάνουμε τα εργαστήρια μας».